PETLJA ZAJMOVA

PRIČA 2., LJETO 2009. Ostali bez stana, ali i 31 tisuće eura koje vraćaju!

Bilo je ljeto 2009. D. Č. je Zagrepčaninu Marku ponudila primamljiv kredit s realizacijom unutar dva tjedna preko kreditne udruge iz Ilice. U prevaru je uvukla i njegovu djevojku Anu. Tako se pokrenula komplicirana petlja zajmova u kojoj se do danas nisu snašli ni Marko ni Ana. Iako njihova kaznena prijava ostavlja cijeli niz otvorenih pitanja, u njoj se pojavljuju imena koja su česta i u drugim prijavama. Prevarantica je prvo par nagovorila da kredit podignu preko Ane jer je zaposlena. Da bi novac podigli, morali su uplatiti 6300 eura učešća.

Nestala prije potpisa

- Tako ćemo ga brže realizirati, objasnila im je . Kako novac nisu imali, prevarantica im je predložila da založe Markov stan i tako osiguraju gotovinu koju će uložiti da dobiju kredit.

- Bila je iznimno uvjerljiva - objasnio je Marko.Tada ih je D. Č. spojila s M. Č. koji se na sastanku pojavio s partnerom I. G.

Obojica su s Markom potpisala hipotekarne zajmove. M. Č. se obvezao isplatiti 11.000 eura, a kao zaštitu za taj iznos tražio je 80.000 eura. D. Č. je odmah dobila 8300 eura. I. G. je pak posudio 20.000 eura, a toliko je tražio i nazad.Kada su predaju novca išli ovjeriti k javnom bilježniku, prevarantica je rekla da će ih pričekati u kafiću.

- Idem popiti pivo - rekla je Marku. Kada je došao red na nju da potpiše potvrdu da je novac primila, u kafiću je više nije bilo. Tako su Marko i Ana u startu “izgubili” 28.300 eura.

U međuvremenu su se zajmodavci M. Č. i I. G. upisali u zemljišne knjige s iznosima koje im je Marko navodno dugovao iako novac nije ni vidio jer je završili kod D.Č. Marko se nadao da će prevarantica ipak omogu-ćiti realizaciju kredita kako bi vratili dugove zajmodavcima i vratili stan. Međutim ,M. Č. ga je obavijestio da je isplatio I. G. i da je sada on jedini vlasnik stana.

Propali kreditori

Kreditna udruga mu je blokirala račun zbog kredita koji nije dobio, a M. Č. mu se dodvoravao s novčanom pomoći.

“Povremeno mi je davao 200 ili 400 kuna”, piše Marko. Da stvar bude gora, prevarantica se u međuvremenu javila i tražila od Ane da preko tvrtke u kojoj radi podigne novi kredit kako bi se konačno realizirao onaj početni kredit.

Ana je rekla da ne želi sudjelovati u kriminalu, ali joj je prevarantica zaprijetila da će pasti cijeli kredit i da će 40 uključenih investitora izgubiti novac. Ana se prepala i pristala.

Iznos je određen na 30.000 kuna, a kada tu svotu nitko nije vratio, pojasnio je Marko u prijavi, Ana je dobila otkaz.

Na stan im je upisan M. Č., a kredit zbog kojeg su mu stan dali nisu dobili. Nedavno su ih obavijestili da ta kreditna udruga više ne postoji

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 05:54