OSLOBOĐEN PLAĆANJA ODŠTETE

PRIČA GINEKOLOGA OVRŠENOG ZA 4 MILIJUNA KUNA 'Ugovor je bio zelenaški, ravnatelj je iskoristio neiskustvo mladog liječnika i prisilio ga da potpiše'

 
 Vlado Kos / CROPIX

Nakon što je Vrhovni sud stao na stranu splitskoga ginekologa Davora Majića u postupku protiv Doma zdravlja Donji Miholjac, koji ga je ovršio na iznos od milijun kuna zbog neodrađene specijalizacije, spor protiv iste ustanove dobio je i drugi liječnik, dr. Matija Karša.

Premda je ovdje riječ o prvostupanjskoj presudi koju je donio Općinski sud u Osijeku, Karša se vjerojatno nada kako je ovo kraj kalvarije koja je započela 2009. godine, kad je Dom zdravlja protiv njega podnio tužbu.

Od ovog je ginekologa spomenuta zdravstvena ustanova potraživala vrtoglavi iznos odštete, čak četiri puta veći od onoga koji je trebao platiti kolega mu Majić, odnosno ukupno 4,1 milijun kuna!

Ugovor o specijalizaciji s Domom zdravlja u Donjem Miholjcu potpisao je krajem 2004. godine, na osnovi čega je upućen u Kliničku bolnicu Osijek na specijalizaciju iz ginekologije i opstetricije.

Nakon njezina završetka morao je ostati raditi u Domu zdravlja Donji Miholjac najmanje deset godina. Ista je stvar, podsjetimo, bila i s ginekologom Majićem koji je poslan na specijalizaciju u KBC Split, piše Slobodna Dalmacija.

Zelenaški ugovor

U svakom slučaju, Karša na zadnjoj godini specijalizacije, 2009. godine, raskida ugovor s Domom zdravlja i prelazi u Opću bolnicu Našice, ali uz odobrenje Ministarstva zdravstva budući da su tamo nasušno trebali ginekologa.

Iako za četiri godine Karšina specijalističkog usavršavanja Dom zdravlja Donji Miholjac nije potrošio vlastiti novac jer je te troškove u potpunosti refundirao Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (kao i u Majićevu slučaju), protiv ginekologa su, ipak, podnijeli tužbu, isprva na 4,8 milijuna kuna, da bi potom taj iznos umanjili na 4,1 milijun kuna.

Opća bolnica Našice čak je ponudila platiti Domu zdravlja 590.000 kuna, na način da Karša odradi polovinu tog iznosa tako što će izvan radnog vremena odlaziti u ginekološku ambulantu u Donjem Miholjcu, no u Domu zdravlja nisu ni na to pristali, nego su inzistirali na ogromnoj odšteti.

Sud u Osijeku Karšin je ugovor o specijalizaciji ocijenio zelenaškim, te ga je poništio uz obrazloženje kako je, prema njemu, liječnik trebao vratiti Domu zdravlja triput veći iznos od ukupnih troškova specijalizacije.

Ravnatelj Doma iskoristio je nedovoljno iskustvo mladog liječnika i prisilio ga je, na početku specijalizacije, da potpiše ugovor na čijem bi raskidu zdravstvena ustanova pozamašno zaradila, odnosno dobila iznos višestruko veći od onog uloženog u Karšinu specijalizaciju.

Zbog svega toga ugovor je poništen, a svojem će bivšem specijalizantu, ako presuda postane pravomoćna, Dom zdravlja Donji Miholjac morati platiti 737 tisuća kuna sudskih troškova.

'Uzmi ili ostavi'

- Doktoru Karši ugovor je bio ponuđen po principu uzmi ili ostavi, odnosno da ga nije potpisao, prijetio bi mu otkaz. Budući da je želio usavršavanje u svojoj struci, nije mu preostalo ništa drugo nego da ga potpiše.

Iako je i pravnom laiku moralo biti jasno da su pojedine odredbe ugovora nepravedne, životno je i logično da ga je mladi liječnik potpisao vjerujući da ga neće raskidati. Tim više što je iznos odštete toliki da ga ne bi mogao vratiti čak ni za vrijeme očekivanog radnog i životnog vijeka - stoji, između ostalog, u presudi.

Svoju je izjavu dao i dr. Matija Karša:

- Drago mi je što je proces okončan. Devet godina je dug period u kojem su mi, nažalost, nametnute okolnosti određivale smjer i teži životni put.

Mnoge stvari koje sam prošao nisu bile moj osobni i slobodan izbor. Teško mi je nakon svih ovih godina reći da sam sretan. Jednostavno sam zadovoljan jer je Sud prihvatio činjenice i argumente koje sam iznio te je presudio u skladu s relevantnim zakonima i Ustavom.

O zelenaškoj visini iznosa, sudskim troškovima i ostalim okolnostima ne bih, za sada, davao komentare. To je u domeni nekih drugih instancija i institucija. Hvala svima koji su bili uz mene, ova životna situacija bila mi je jedan detaljan filter ljudi, situacija i odnosa.

Smanjena odšteta

Poprilično je slučajeva poput Karšina i Majićeva, odnosno sudskih sporova između liječnika i zdravstvenih ustanova.

Dok su bolnice i domovi zdravlja dosad zbog kršenja ugovora o specijalizaciji tražili milijunske odštete, to više neće biti u mogućnosti.

Naime, sukladno Pravilniku o specijalističkom usavršavanju koji je donesen prije nekoliko mjeseci, liječnici u slučaju raskida ugovora o specijalizaciji zdravstvenoj ustanovi koja ih je financirala plaćaju maksimalno 250.000 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:27