SRASLE UZ CRKVU SVETOG ILIJE

PRIČA O TRI KUĆE PETROVIH 'Božo se u kuću koju gradi želio preseliti s bratom Branimirom i njegovom partnericom, no oni ostaju u roditeljskom domu'

Životi trojice braće Petrov, Ivana, Josipa i Jakova, pa i njihovih dvanaestero djece, od koje je jedno današnji predsjednik Sabora Božo Petrov čelnik Mosta, odvijali su se uz crkvu, oko crkve pa i u crkvi. I dio zemljišta na kojima su braća Petrov podigli kuće pripadalo je crkvi svetog Ilije, ali je ta zemlja 2010. sudskom presudom pripala Petrovima
 HANZA MEDIA

Pogled je predivan: isti je i s balkona crkve svetog Ilije, a i s prozora kuća obitelji Petrov, u dolini pod brežuljkom prostire se cijeli grad. Metković se ukorijenio uz lijevu stranu rijeke Neretve, a naziv potječe od plemena Metkovići koje danas više ne postoji. U novije doba, pak, tik do crkve smjestile su se rezidencije obitelji Petrov. Kad se gleda iz mjesta, tri kuće Petrova vidljivo su srasle uz crkvu, u istom dvorištu. I životi trojice braće Petrov, Ivana, Josipa i Jakova, pa i njihovih dvanaestero djece, od koje je jedno današnji predsjednik Sabora Božo Petrov čelnik Mosta, odvijali su se uz crkvu, oko crkve pa i u crkvi. I dio zemljišta na kojima su trojica braće Petrov podigli kuće do 2010. pripadalo je crkvi svetog Ilije, ali upravo te godine ta zemlja sudskom je presudom pripala Petrovima.

Metkovic, 161216.
Reportaza o Bozi Pertovu i Mostu u Metkovicu.
Na fotografiji: Zupa sv. Ilije.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Suvar / HANZA MEDIA
Župa sv. Ilije

Tužitelji

Tragom obitelji Petrov krenuli smo kad je otkriveno da predsjednik Sabora Petrov u Metkoviću gradi kuću za koju traži od države subvencionirani kredit. U njoj je isprva planirao živjeti s bratom i njegovom partnericom, od čega je kasnije odustao, nakon objave u medijima. Naime, prema pravilima je i prilikom predaje zahtjeva za taj kredit trebao živjeti u zajedničkom kućanstvu s bratom i njegovom partnericom, što nije bio slučaj, i na to ga je upozorilo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Petrov je tvrdio da se njegov brat planira odseliti iz obiteljske kuće. Ta obiteljska kuća, u kojoj je odrastao Božo Petrov, sagrađena je na nekadašnjem crkvenom zemljištu, a 13. travnja 2010., kažu na Općinskom sudu u Metkoviću, presuda je postala pravomoćna i ovršna.

Riječ je o postupku u kojem su “tužitelji Ivan Petrov i Josip Petrov, oba iz Metkovića, te Jakov Petrov protiv tuženika; Rimokatolička crkva sv. Ilije Proroka iz Metkovića, oca Ante Gabrića, radi: uknjižbe vlasništva, 23. ožujka 2010. godine, dobili presudu zbog ogluhe kojom je prihvaćen tužbeni zahtjev za utvrđenje suvlasništva tužitelja za po jednu trećinu čestice te uknjižbu tog prava vlasništva na njihovo ime”. Obitelj Petrov uz franjevce se veže i obiteljskim sponama: fra Stanko Petrov bio je ugledni franjevac. Upravo je njemu u čast u toj metkovskoj crkvi 2013. postavljena spomen-ploča, a otkrio ju je tada “najstariji pranećak Jakov Petrov (otac Bože Petrova)”, navodi se na internet stranici crkve. Život i rad fra Stanka zavrijedio je ploču, navodi se nadalje, zbog njegova uzornog svećeničkog i redovničkog života.

“Posebno je istaknuta u propovijedi njegova uloga duhovnika. Svojom pobožnošću ostavio je duboki trag na mnoge generacije fratara. U svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske udario je temelje lista Gospa Sinjska, koji i danas izlazi. Bio je širitelj pobožnosti i slave svetišta Gospe Sinjske”, navodi se na spomenutoj internet stranici. Fra Stanko zasigurno je bio uzor mladom Boži Petrovu, koji je također kao mladić želio biti fratar te je u Sinju pohađao franjevačku klasičnu gimnaziju. Međutim, kasnije će jednom prilikom reći: “U 14. godini sam to žarko želio. Franjevci imaju svoj način života i shvatio sam da nisam građen za to da se držim tih zavjeta. Shvatio sam da neću moći biti dobar svećenik, ali da mogu biti dobar vjernik”.

Cijela obitelj Petrov ostala je do danas vezana uz crkvu. U Metkoviću djeda Božu Petrova mnogi znaju jer im je predavao glazbeni u školi. “Nije mu bilo lako u to vrijeme, vezan je bio uz franjevce i nije ih se htio odreći, a bivši režim to nije trpio. No, stari Božo Petrov bio je, moglo bi se reći, principijelan po tom pitanju i sve je trpio, razna ispitivanja, okolinu...”, priča sumještanin kojem je djed predsjednika Sabora svojedobno predavao. Trojica sinova starijeg Bože Petrova, Josip, Jakov i Ivan, također su živote nastavili uz crkvu i franjevce. Stariji Božo Petrov imao je još i tri kćeri, od kojih je jedna danas ravnateljica osnovne škole u Metkoviću. Jakov Petrov, otac čelnika Mosta, radio je kao bravar, a mještani njega i suprugu Mirjanu opisuju kao samozatajnu radničku obitelj. Božo Petrov mlađi odrastao je, pak, uz dvije godine stariju sestru Nikolinu, četiri godine mlađeg brata Branimira i devet godina mlađeg brata Ivana. Njegova majka Mirjana radila je u nekadašnjem Poduhu (Duhansko, poljoprivredno i trgovačko poduzeće koje je otišlo u stečaj), a otac u privatnoj tvrtki.

Domar crkve

Danas je Jakov, kažu mještani, angažiran u crkvi pa nedjeljom poslije mise prodaje crkvene predmete: kalendare, krunice... “Evo vam kalendar Gospe Sinjske, prodao mi ga je Jakov, baš prošlu nedjelju”, daje mi kalendar za 2017. jedan od nekadašnjih djelatnika Grada Metkovića kojem je Petrov, kad je postao gradonačelnik, uručio otkaz. Našao se tada među nekolicinom djelatnika koje je Mostov gradonačelnik pod parolom ušteda otpustio, no doznajemo da su neki od djelatnika sudskom presudom navodno vraćeni na posao. Uz crkvu je od trojice starije braće Petrov, doznajemo u mjestu, vezan i Ivan, koji, pak, crkvu otvara, zatvara, brine o njoj poput domara, a njegova supruga je održava, čisti i pomaže u svim poslovima. Mještani obitelj Petrov uglavnom vežu uz crkvu, rjeđe ih viđaju na ostalim društvenim događanjima.

Metkovic, 161216.
Vladimira Nazora.
Reportaza o Bozi Pertovu i Mostu u Metkovicu.
Na fotografiji: Zupa sv. Ilije (lijevo) i kuca Ivana Petrova.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Suvar / HANZA MEDIA
Župa sv. Ilije (L), kuća Ivana Petrova (D)

Kad u Metkoviću spomenete Božina brata, svi misle na Ivana Petrova, zvanog Ico, koji je društven tip, a bio je angažiran i u kampanji Mosta. No, upravo je Branimira Božo Petrov naveo u dokumentaciji za dobivanje subvenicioniranog kredita Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama. Riječ je o bratu koji još živi, kažu mještani, u kući s roditeljima, a radi u tetinoj oftalmološkoj ordinaciji.

“Mislim da popravlja naočale, samozatajan je i miran momak”, govori jedan od sugovornika.

Kuća roditelja Bože Petrova dvojni je objekt u kojem su se smjestili Jakov i Josip Petrov, dok je kuća Ivana Petrova odmah do njihove kao zaseban objekt. Pozvonili smo, otvorio nam je mladić koji nam je rekao da ne bi pričao o Boži Petrovu. Pokušali smo razgovarati i s roditeljima Bože Petrova, pretpostavljamo da se na vratima pojavila njegova majka. Naime, otvorila nam je žena s pregačom te ljubazno rekla da s novinarima ne želi pričati.

Nezgodan teren

U zemljišnim knjigama vidljivo je da braća u toj kući imaju svaki svoju garažu smještenu u suterenu. Jakov Petrov ima stan na drugom katu, od 97 četvornih metra, a Josip Petrov stan od 102 m2, stoji u zemljišnim knjigama. S ulične strane vidi se stakleni dio zida kuće kroz koji se naziru brojne knjige.

“Obrazovani su oni, Petrovi su uglavnom dosad radili u školi ili crkvi”, govori jedan mještanin koji ih kao obitelj poštuje.

“I političku vlast su osvojili uz pomoć crkvene infrastrukture. Pa hodali su u kampanji od kuće do kuće, obećavali radna mjesta, bolji život, crkva je bila uz njih, isto kao što je ranije podržavala i Jamba, koji danas više uopće ne dolazi u crkvu sv. Ilije”, dodaje naš sugovornik, koji je danas kritičan prema Mostovoj vlasti. Naš drugi sugovornik, koji je prije podržavao Jambu, a danas na izbore izlazi s vlastitom građanskom inicijativom nazvanom “Metković u srcu”, Vinko Vuković, mostovcima poručuje: “Ostavili ste grad na cjedilu, otišli ste u fine fotelje u Zagreb, a ovdje niste ništa napravili”. Međutim, u Metkoviću ima i onih koji su i dalje zaštitnički raspoloženi prema obitelji Petrov. Tako je jedna žena mobitelom fotografirala fotoreportera Jutarnjeg lista i vikala za njim: “Lešinari” dok je snimao gradilište kuće Bože Petrova.

Metkovic, 161216.
Reportaza o Bozi Pertovu i Mostu u Metkovicu.
Na fotografiji: Vinko Vukovic Liska.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Suvar / HANZA MEDIA
Vinko Vuković Liska

“Mostovci se drže skupa, kao obitelj, ne možeš njih razbiti, oni se uvijek štite međusobno”, opisuje ih naš drugi sugovornik, koji dodaje da je vođa skupine u Metkoviću ipak Nikola Grmoja, kojeg mještani smatraju idejnim začnikom Mosta.

Kad se spustite niz 50-ak kamenih stepenica od crkve i roditeljske kuće Bože Petrova, dolazi se do zemljišta na kojem je ovih dana šef Sabora započeo gradnju obiteljske kuće. Teren je prilično nezgodan: na strmini i uz dvije postojeće građevine. U istoj ulici nalazi se i ordinacija u kojoj radi njegov brat kojeg je Petrov naveo kao člana domaćinstva. Razgovaramo s jednim mještaninom, kaže da ne vidi ništa sporno u tome da se Petrovu odobri kredit APN-a.

Metkovic, 161216.
Ulica oca Ante Gabrica.
Reportaza o Bozi Pertovu i Mostu u Metkovicu.
Na fotografiji: Zemljiste na kojem Bozo Petrov gradi kucu.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Suvar / HANZA MEDIA
Zemljište na kojem Božo Petrov gradi kuću

Metkovic, 161216.
Ulica oca Ante Gabrica.
Reportaza o Bozi Pertovu i Mostu u Metkovicu.
Na fotografiji: Zemljiste na kojem Bozo Petrov gradi kucu.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Suvar / HANZA MEDIA
Zemljište na kojem Božo Petrov gradi kuću

“Nije ovo viletina, pogledajte to zemljište, da mi ga netko daruje, razmislio bih dva puta bi li ga uzeo”, komentira naš sugovornik te dodaje da su mu mostovci bili simpatični sve do afere pokušaja zapošljavanja kuma u Hrvatskim vodama. “Znam tog dečka cijeli život, dobar je momak, ali zaista nije za taj posao. Time su izgubili moj glas”, kaže sugovornik, kojem se nije svidjelo zapošljavanje prijatelja, rodbine...

Temelji

Upravo zato ih mnogi kritiziraju u Metkoviću, a čak navodno postoji lista s više desetaka imena onih koje su na određeno ili neodređeno zaposlili u Gradu, Gradskom gospodarstvu, Gradskom kulturnom središtu, Hrvatskim vodama, Hidrotehničkim objektima, Javnoj vatrogasnoj postrobi Metković... U vatrogascima je navodno bio na određeno angažiran i jedan od bratića Bože Petrova. “Samo svoje zapošljavaju, a sve koji su bili u vrijeme Jamba su rastjerali”, komentira naš sugovornik.

Kuća Bože Petrova tek je, čini se, dobila temelje. Došli smo do kupoprodajnog ugovora s prijašnjim vlasnicima tog terena i trošne kuće, koji prema adresama iz ugovora žive u Zagrebu. Jednom je od suvlasnika, koji je imao 2/4 dijela, Petrov isplatio 15 tisuća eura, a druga dvojica vlasnika dobili su svaki po 7,5 tisuća eura, ukupno je to platio 30 tisuća eura. Taj je novac Petrovu, kako je naveo u imovinskoj kartici, posudio don Martin Vidović, koji slovi za jednog od najmoćnijih Hrvata u Vatikanu. Don Vidović je, kažu, obiteljski vezan uz Petrova, i to preko njegove majke.

Metkovic, 161216.
Ulica Ante Starcevica.
Reportaza o Bozi Pertovu i Mostu u Metkovicu.
Na fotografiji: Zgrada u kojoj je Bozo Petrov unajmio stan.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Suvar / HANZA MEDIA
Zgrada u kojoj je Božo Petrov unajmio stan

Odlazimo na adresu na kojoj obitelj Petrov danas živi, riječ je o stanu u novijoj zgradi, u centru grada. U taj stan, govore, Božo se s obitelji preselio prije nešto više od pola godine te je upravo na adresi toga stana i prijavljen, dok je njegova supruga prijavljena, neslužbeno doznajemo, na adresi njegovih roditelja.

Nova adresa

“Prije je živio u unajmljenom stanu u Industrijskoj ulici, ali osiguranje je procijenilo da bi ih bilo lakše čuvati na novoj adresi. Stan mu je iznajmio jedan poduzetnik iz Bosne i Hercegovine, vlasnik benzinske pumpe, koji u toj zgradi ima nekoliko stanova”, priča izvor. Upravo preko puta te zgrade, u kojoj se smjestila peteročlana obitelj Bože Petrova, grade se POS-ovi stanovi, a koje su ovih dana u Metkoviću predstavili predstavnici Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama, upravo one agencije koja je Petrovu na njegov zahtjev dala uvjetnu suglasnost za spomenuti kredit iako, kako je utvrdilo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, nisu bili zadovoljeni svi propisani uvjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:59