BRIJUNSKA RIVIJERA

Priča o vodnjanskim kumovima ima nastavak: Na piku im se našlo još jedno zemljište

Za gradonačelnika Vitasovića sudjelovanje njegovog vjenčanog kuma u nekretninskom poslu na Salveli nije problematično
Klaudio Vitasović
 Neja Markicevic/Cropix

IDS-ov gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović i njegov vjenčani kum, odvjetnik Goran Pajić, glavni su akteri nekretninskih akrobacija na području Salvela kod Vodnjana, piše HTV.

Od 2012. do 2015. ruska poduzetnica Katarine Dubinine uz pomoć odvjetnika Gorana Pajića kupuje veći broj poljoprivrednih parcela na području Salvela pokraj Vodnjana. Nakon što je u projekt uloženo oko 250 tisuća eura - Grad Vodnjan pokreće postupak urbanizacije kupljenog zemljišta.

- Inicijativu za Turistički punkt Salvela pokrenuli su vlasnici tvrtke Olive Salvela koji su na više sastanaka iskazali spremnost da na tom području izgrade turističke kapacitete. Steklo se uvjerenje da se radi o ozbiljnom investitoru - kazao je gradonačelnik Klaudio Vitasović.

I tako je počela alkemija pretvaranja poljoprivrednog zemljišta vrijednog 5 eura po metru četvornom u dragulj vrijedan 200 eura po metru. U prvoj izmjeni prostornog plana na području Salvela novim vlasnicima dopušteno je da na dva hektara zemljišta izgrade turističke objekte s ukupno 50 ležaja.

Odvjetnik Pajić, gradonačelnikov vjenčani kum, dugogodišnji pravni zastupnik Ruskinje, Grada Vodnjana, pa čak i prodavatelja zemljišta koje je Ruskinja kupovala, tvrdi da nije imao veze s urbanizacijom.

- Nisam sudjelovao u lobiranju za uvrštenje kupljenih parcela u TP-u Salvela - izjavio je Pajić za HTV.

Ruska investitorica, inače vlasnica luksuznog butique hotela u Puli, tvrdi da je u Salveli prvotno planirala izgraditi obiteljski stambeno-poljoprivredni objekt. Kazala je da se gradonačelniku obratila i opisala mu svoje poslovne probleme zbog stalnih zakonskih promjena u Hrvatskoj.

- Mogu vam priznati da je moja životna priča impresionirala gradonačelnika i on je obećao pomoć. Uskoro se našla solucija - turistički punkt Salvela s 50 ležaja. Odmah sam gradonačelniku rekla da je taj kapacitet premalen i da tražim povećanje ali mi je rečeno da u tom trenutku to nije moguće - opisuje Ruskinja svoje kontakte s Vitasovićem.

Promijena prostornog plana

Međutim, nakon usvajanja plana - preokret. Tvrtka Olive Salvela zemlju plaćenu 250 tisuća eura daje u zakup i to bez naknade i na neodređeno vrijeme. Zajmoprimac postaje Evelina Pajić, supruga gradskog odvjetnika.

- Moja najbolja prijateljica Evelina Pajić ima svoj OPG i zamolila sam je da preuzme brigu o mom masliniku. Tamo zasad nemam profita ali ni troškova održavanja maslina - objašnjava Dubinina.

Ubrzo nakon zaključenja ugovora o zakupu Grad opet mijenja prostorni plan pa zemljište u Salveli postaje višestruko vrjednije. Umjesto 50 - sada je moguće izgraditi turističke kapacitete sa 150 ležaja. Odvjetnik Pajić tvrdi da sve te aktivnosti njegove obitelji nisu povezane.

- Povećanje broja ležajeva u TP Salvela nije u nikakvoj vezi s postojanjem Ugovora o zakupu nekretnina. U kom je trenutku i da li je povećan broj ležajeva u TP Salvela nije predmet moga interesa - objasnio je Pajić za HTV.

Ni za gradonačelnika Vitasovića sudjelovanje njegovog vjenčanog kuma i obitelji Pajić u nekretninskom poslu na Salveli nije problematično.

- Radi se o pravnim poslovima koji nisu u suprotnosti s interesima Grada tako da nije bitno da li je i koga je gospodin Pajić zastupao u postupcima okrupnjavanja zemljišta - smatra Vitasović.

Bitno je, ipak, da je promjena plana prilično unosna. Kao referenca može poslužiti zemlja koju je nekoliko kilometara dalje nedavno kupio Severinin bivši suprug, srpski investitor Milan Popović. On je turistički punkt koji dozvoljava gradnju kapaciteta sa sto ležaja platio milijun eura.

Po procjenama trgovaca nekretninama, urbanizirana zemlja na Salveli kupljena za 250 tisuća - danas vrijedi barem milijun i pol eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 19:52