VRIJEDNE PARCELE

Priča o vodnjanskim kumovima: Kako za 140.000 kn kupiti zemljište koje sada vrijedi 2,5 milijuna

U cijelom poslu odvjetniku Pajiću sigurno nije odmogla činjenica da je vjenčani kum vodnjanskom gradonačelniku Klaudiju Vitasoviću
Klaudio Vitasović
 Neja Markičević/Cropix

Zapadna obala Istre, posebice priobalje s pogledom na Brijune, izrazito je atraktivno područje za trgovinu nekretninama. Da bi se postigla najbolja cijena, potrebno je poznavati ključne osobe i imati pristup unosnim informacijama. Istraživačku priču o vodnjanskim kumovima, IDS-ovu gradonačelniku Klaudiju Vitasoviću i odvjetniku Goranu Pajiću pripremio je Dražen Majić, objavio je večeras Dnevnik HTV-a.

Pulski odvjetnik Pajić već 15 godina zastupa Grad Vodnjan i od tog je posla prihodovao milijune kuna. Ipak, novca nikad dosta, pa je, zastupajući Vodnjan u sudskoj nagodbi vezanoj za atraktivne nekretnine u Peroju, odvjetnik Pajić ušao u prikriveni odnos s protustrankom. Iz javno dostupnih dokumenta vidljivo je da je odvjetnik Pajić tri dana prije sklapanja sudske nagodbe s obitelji Šimunović od njih vrlo povoljno kupio dio parcele, i to dio koji će se formirati tek nakon nagodbe koju je osobno projektirao.

Pajić je 14. prosinca 2015. poslao Gradu Vodnjanu prijedlog nagodbe. Nakon što je gradonačelnik, inače Pajićev vjenčani kum, istog dana nagodbu odobrio, Pajić već sutradan, bez znanja Grada kupuje dio nekretnine od protustranke. Tri dana poslije Pajićev odvjetnički ured pred sudom sklopa nagodbu, praktički sam sa sobom.

Za IDS-ova vodnjanskog gradonačelnika Vitasovića - privatni potez gradskog odvjetnika nije problematičan.

- Nije na Gradu da procjenjuje je li neka radnja između privatnih osoba etična ili neetična, poručio je.

Međutim, prikriveni poslovni odnos s protustrankom, osim što nije etičan, iz pozicije zloporabe povjerenja - zakonski je vrlo upitan. Pajić tvrdi da nije raspolagao povlaštenim informacijama, niti da je svoju privatnu kupnju od protustranke uvjetovao postizanjem nagodbe.

- Smatram da nije bilo potrebe upoznavati Grad Vodnjan o mojim namjerama kupnje jer Grad nije doveden u nepovoljniji položaj, kaže Paić.

U sudskoj nagodbi na parceli, čiji je dio tajno kupio gradski odvjetnik, svaka strana dobiva po 1200 četvornih metara građevinskog zemljišta i malo poljoprivrednog. Međutim, tu poslu nije kraj!

Sukob interesa gradskog odvjetnika i štetnost ovog posla za Grad vidljivi su iz daljnje sudbine skupocjene parcele s pogledom na Brijune. Prilikom konačne diobe novi suvlasnik Pajić dobiva gotovo čitav građevinski dio nekretnine, dok Gradu ostaje poljoprivredni. Grad tvrdi da je dobro prošao, jer će na svom dijelu izgraditi prometnice, te da im je Pajić čak oprostio 20 tisuća kuna.

- Vrijednost zemljišta koje je pripalo Gradu Vodnjanu odgovara vrijednosti suvlasničkog dijela koju je Grad u trenutku diobe imao, kaže odvjetnik Pajić te dodaje: "Napominjem da je građevinsko zemljište i sve ono koje se nalazi na trasi buduće prometnice, pa je netočan Vaš zaključak da je Grad dobio pretežito poljoprivredni dio".

Prema aktualnim cijenama 1750 četvornih metara terena koje je odvjetnik Pajić 2015. platio 140 tisuća kuna danas vrijedi dva i pol milijuna kuna! Tomu treba dodati i desetke tisuća kuna koje je Pajić u istom sporu tijekom godina naplatio od Grada. U cijelom poslu odvjetniku Pajiću sigurno nije odmogla činjenica da je vjenčani kum vodnjanskom gradonačelniku Klaudiju Vitasoviću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:22