‘MARKANTNA POJAVA‘

Priča oko kipa u Varaždinu sve bizarnija: Kipar naknadno klesao nos redovnika da manje sliči na Čehoka!

‘Kad te svjetski poznati kipar, naš Nikola Šanjek, iskleše. Koja markantna pojava, sam sebi sam sličan‘, rekao je svojedobno Čehok
Kip redovnika koji sliči Čehoku prije obrade nosa (lijevo), tijekom obrade nosa (u sredini) i nakon obrade nosa (desno)
 Facebook: Varaždinsko Smeće - Građanska Inicijativa

Priča o bivšem gradonačelniku Varaždina Ivanu Čehoku i kipu kapucina, prema nekima izrađenome na njegovu sliku i priliku, ide dalje.

Iznos od gotovo pola milijuna kuna, koliko je koštala skulptura tri redovnika postavljena u parku Ivana Pavla II (koji se nalazi kod Varaždinskog groblja) iznenadio je i laike i znalce. I to još nije cijela suma. Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj je rekao kako ih je autor, varaždinski akademski kipar s bečkom adresom, kontaktirao da plate još 600.000 kuna za još šest naručenih i isklesanih kipova. Narudžbenice za to u Gradu nema.

Osim ozbiljnog pitanja ogromnog troška iz gradskog budžeta, koji muku muči kako riješiti i platiti zbrinjavanje baliranog smeća, ekološke bombe na ulazu u Varaždin, slučaj Čehokove skulpture gradskoj politici dodaje i bizarnu notu.

Tako je autor kipova, Nikola Šanjek, Jutarnjem prije dva dana umjesto odgovora na pitanje je li isklesao lik Ivana Čehoka, odgovorio fotografijom na kojemu su licem uz lice skulptura i bivši gradonačelnik. I napisao: „Poštovana, evo famoznog NOSA gospodina bivšeg gradonačelnika i skulpture fra Anzelma Canjuge. Uopće suprotno od navedenog u napisima. Grbav je nos od gospodina Čehoka, i prćast nos od skulpture. Molim da objavite fotografije da javnost vidi sliku.“

image
Spomenik redovniku i Ivan Čehok
Privatna Arhiva/Nikola Šanjek

Naknadni 'popravak'

Sliku smo i objavili, a danas objavljujemo i sliku anonimnog autora, koji je poslikao kipara dok – „popravlja“ nos skulpture. Čekić, dlijeto i malo klesanja, od prvotnog je velikog nosa i, kako to Čehok naziva, „židovsko grčkog profila“, napravio taj, kako ga zove „prćasti nos“.

image
Autor "popravlja" skulpturu
Facebook: Varaždinsko Smeće - Građanska Inicijativa

- Šanjek nije popravljao samo nos, nego i brkove. Usporedite fotografije tek postavljenog kipa od 29. kolovoza i današnjeg, kako je on modificiran. Autorov „popravak“ kipa, koji je bio identičan gradonačelniku, mobitelom je snimio jedan član naše grupe „Varaždinsko smeće“, što smo i objavili. Slike govore same za sebe, i nema se tu više što za reći – rekao je za Jutarnji administrator Facebook grupe Varaždinsko smeće, Dušan Tončić.

image
Skulptura redovnika prije dodatne "obrade"
Facebook: Varaždinsko Smeće - Građanska Inicijativa
image
Skulptura redovnika nakon dodatne "obrade"
Facebook: Varaždinsko Smeće - Građanska Inicijativa

Ta je grupa, inače, jedna od najzaslužnijih za rušenje bivšeg gradonačelnika s vlasti u Varaždinu. Osim što su ga kritizirali na društvenim mrežama, dio članova pred izbore je oformio platformu Budimo Grad, koja je zajedno s SDP-om srušila vlast Ivana Čehoka u Varaždinu. Iza njega se još uvijek vuku repovi sudskih tužbi zbog sklapanja poslovnih aranžmana na štetu Grada Varaždina. Čehok je, kaže oporba, skupo koštao Grad Varaždin.

- Trošak za skulpture, pokazuje kako je gradonačelnik olako razbacivao gradski novac. A gdje su pusti idejni projekti, koje mu je crtao njegov posilni Božo Soldo sa Sveučilišta Sjever. I ti su, megalomanski i nikad ostvareni projekti stajali na stotine tisuća kuna. A kad bi mu netko bilo što spočitnuo, započeo je sa svojoj demagogijom kojom je više dosadan i Bogu i vragu. Svi su njegovi lažni profili provaljeni – kaže član Varaždinskog smeća, najbrojnije grupe Varaždinaca na društvenim mrežama.

Jutarnji je, podsjetimo, pisao o FB profilima, s kojih se gradonačelnik obračunava sa svojim političkim neistomišljenicima i vrijeđa ih.

Što je Čehok pisao u veljači 2020.

Gradonačelnik Ivan Čehok Jutarnjem je prije dva dana demantirao bilo kakvu svoju vezu s izgledom redovnika.

- Povijest je puna skulptura sa sličnim, židovsko grčkim profilom, rekao je. Na društvenim mrežama je dodao da ga je i vlastita mama prepoznala u skulpturi.

Iako sad negira sličnost (što, kad je u pitanju prepravljeni kip, i jest istina), u veljači 2020. godine Čehok je na svojem je Facebook profilu objavio slike glave skulpture iz Šanjekova ateljea i napisao:

- Kad te svjetski poznati kipar, naš Nikola Šanjek, iskleše. Koja markantna pojava, sam sebi sam sličan.

image
Status na Facebooku Ivana Čehoka u kojem se svojedobno hvalio sličnoću s kipom redovnika
Facebook: Varaždinsko Smeće - Građanska Inicijativa

Inače, kao što građani Varaždina nisu znali za skulpture koje su platili pola milijuna kuna i trebali bi ih platiti još 600.000, i iz Varaždinske biskupije su za „Potragu“ rekli da se nitko s njima nije konzultirao o izgledu kipova, a što bi bilo za očekivati budući da se radi o posveti varaždinskim redovnicima i njihovoj velikoj ulozi u stvaranju Varaždina kakav je danas.

Na kraju, valja spomenuti i da ovo nije prvi put da je lik Ivana Čehoka inspiracija gradskim umjetnicima. Lik bivšeg gradonačelnika krasi i novi zastor HNK Varaždin, autora akademskih slikara, oca i sina Antuna Borisa i Josipa Švaljeka. Čehok je jedan od likova na zastoru dimenzija 10x7,5 metara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 12:35