SINIŠA JURKOVIĆ

PRIČALI SMO S NOVIM ZAMJENIKOM NAČELNIKA GLAVNOG STOŽERA Otkrio je kako se nose s prioritetima borbe protiv korone i posljedicama potresa u Zagrebu

Novi zamjenik načelnika Glavnog stožera koji je na tu poziciju došao s mjesta zapovjednika Kopnene vojske reporteru Nedjeljnog ispričao je sve o novoj dužnosti i ciljevima te  o trenutnim okolnostima koje su nametnule drugačije prioritete
 Bozidar Vukicevic / CROPIX

General-bojnik Siniša Jurković novi je zamjenik načelnika Glavnog stožera. Na tu poziciju došao je s mjesta zapovjednika Kopnene vojske. Na novoj dužnosti trebao bi se najviše baviti vojnom organizacijom i modernizacijom Hrvatske vojske. No okolnosti su trenutno nametnule druge prioritete - organizaciju pomoći u borbi protiv koronavirusa i posljedica potresa u Zagrebu.

Odmah nakon potresa u Zagrebu pripadnici Hrvatske vojske izašli su na ulice grada. Pripadnici kojih postrojbi su u ovom trenutku i koliko njih angažirani na saniranju šteta od potresa? Koji je angažman Hrvatske vojske u borbi protiv koronavirusa?

U jutarnjim satima 22. ožujka aktivirane su stalno spremne snage Hrvatske vojske. Naše snage su zajedno s policijom, vatrogascima i službama Grada Zagreba sudjelovale u pomoći građanima i u sanaciji šteta od razornog potresa tijekom ta dva dana. U sanaciji posljedica potresa sudjelovao je 481 pripadnik Hrvatske vojske, s 10 inženjerijskih strojeva, auto cisternom za pranje prometnica, 24 teretna motorna vozila i labudicom za prijevoz inženjerijskih strojeva te je prvoga dana bilo angažirano 285, a drugoga dana 196 pripadnika. Raščistili smo ruševine, podigli šatore Alaska s krevetima za potrebe Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu i pomogli u seljenju nedonoščadi i potrebne opreme iz Klinike za ženske bolesti i porode u Petrovoj.

Pružili smo i potporu samostanu Sv. Franje Asiškoga na Kaptolu izmještanjem biblioteke i arhiva. Aktivirali smo i besposadne zrakoplovne sustave kako bismo snimili oštećenja na krovovima zgrada i kulturno vjerskih objekata te rasjeda nastalog razornim potresom u području Medvednice.

Kao zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga i kao stanovnik grada Zagreba iznimno sam ponosan i zahvalan na brzini reakcije svih službi, a posebno stalno spremnih snaga Hrvatske vojske. Što se tiče angažmana u borbi protiv koronavirusa, snage smo namjenski organizirali i nalaze se u povišenom stupnju spremnosti. Na prostoru Kliničke bolnice Dubrava u vrlo kratkom roku podigli smo samoodrživi ekspedicijski kamp kapaciteta 220 osoba za zbrinjavanje srednje teških bolesnika i sagradili natkriveni prostor, tzv. komunikacijski tunel koji povezuje bolnicu sa šatorskim naseljem.

Za potrebe prevoženja na otoke osigurali smo u pripravnosti jedan brod u Splitu i jedan brod u Puli, a hitni medicinski prijevoz helikopterima u stalnoj je pripravnosti.

Na koji je način zdravstvena služba Hrvatska vojske angažirana u borbi protiv koronavirusa? Koliko u Hrvatskoj vojsci ima epidemiologa i jesu li i oni stavljeni na raspolaganje Ministarstvu zdravstva? Jesu li i koliko je vojnih objekata izdvojeno i prenamijenjeno za potrebu uspostave karantene ili smještaj zaraženih osoba? O kojim je objektima riječ?

U borbi protiv koronavirusa vojno zdravstveni djelatnici stavljeni su na raspolaganje za pomoć Stožeru civilne zaštite Republike Hrvatske i Ministarstvu zdravstva. Riječ je o 100 liječnika i 170 medicinskih sestara i tehničara te 15 veterinara.

Stožeru civilne zaštite Republike Hrvatske i Ministarstvu zdravstva stavljeni su na raspolaganje i epidemiolozi Hrvatske vojske i u pripravnosti su za moguće angažiranje. Uspostavljeni su i medicinski timovi koji će, u slučaju potrebe, biti angažirani za skrb o pacijentima koji će biti smješteni u prostoru za izolaciju u Areni Zagreb. Već ranije na raspolaganje lokalnoj zajednici stavljeni su hotel Zagreb u Splitu i hotel Galeb u Kuparima.

Za potrebe karantene pripadnika Hrvatske vojske, od Ploča do Vinkovaca, osigurani su smještajni kapaciteti u vojarnama s odgovarajućom infrastrukturom.

Koliko je pripadnika Hrvatske vojske u ovom trenutku u samoizolaciji ili je zaraženo koronavirusom i kakvo je njihovo zdravstveno stanje? Kakva je situacija među našim vojnicima u međunarodnim misijama u Libanonu, Afganistanu, Iraku, Poljskoj, Litvi, na Kosovu?

Covid-19 utvrđen je kod četiri pripadnika u Litvi. Oni su pod stalnim liječničkim nadzorom, imaju blaže simptome i osjećaju se dobro. Trenutno se 39 pripadnika nalazi u samoizolaciji u Litvi, jedan u Poljskoj i dva na Kosovu. U misiji potpore miru Odlučna potpora u Afganistanu i u NATO misiji u Iraku nema evidentiranih naših pripadnika da su zaraženi koronavirusom. Svi pripadnici Hrvatske vojske koji se nalaze u misijama i operacijama su dobrog zdravlja i izvršavaju zadaće.

U Republici Hrvatskoj 99 hrvatskih vojnika nalazi se u samoizolaciji, a dvojici je potvrđen Covid-19 i poduzete su sve mjere koje propisuje zdravstvena struka.U LItvu smo avionom Vlade poslali naš liječnički tim s opremom kojem su se pridružili i njemački vojni medicinski timovi kako bi pojačali skrb i brigu o našim i savezničkim vojnicima.

Koje ste mjere unutar Hrvatske vojske poduzeli kako biste spriječili širenje virusa među svojim pripadnicima?

U Hrvatskoj vojsci postavljeni su visoki higijenski standardi koji su se pojavom Covida-19 još dodatno pojačali. Uspostavljeni su mobilni medicinski timovi sa zadaćom nadzora provedbe mjera, a u stanju pripravnosti su vojni epidemiolozi i medicinsko osoblje. Pored ovih mjera, organizirali smo i osigurali funkcioniranje sustava, smanjili smo aktivnosti vježbanja te odgodili aktivnosti međunarodne vojne suradnje u Hrvatskoj i inozemstvu.

Nedavno ste imenovani za zamjenika načelnika Glavnog stožera. Na koji način vidite svoj doprinos razvoju Hrvatske vojske na tome mjestu?

Iznimna je čast i odgovornost obnašati tako visoku funkciju. Zahvalan sam svojim nadređenima na ukazanom povjerenju, kao i podređenima i mojoj obitelji, jer bez njihove potpore to se sigurno ne bi dogodilo. Profesionalni sam vojnik s dugim stažom u Hrvatskoj vojsci.

Od Domovinskoga rata do danas obnašao sam niz dužnosti u Hrvatskoj i inozemstvu. Prošao sam niz zahtjevnih situacija, od Domovinskoga rata, zapovijedanja u operaciji ISAF u Afganistanu do iskustva koje sam stekao u Hrvatskoj kopnenoj vojsci na dužnosti zapovjednika. Stoga sam uvjeren da će mi to dugogodišnje iskustvo uvelike pomoći u doprinosu daljnjeg razvoja Hrvatske vojske. Sve svoje sposobnosti stavit ću u funkciju izgradnje snažne Hrvatske vojske koja će i dalje izvršavati sve svoje zadaće i pronalaziti brze i efikasne odgovore na nove izazove koji se iz dana u dan mijenjaju.

U kojim segmentima je najveći fokus na projektima daljnjeg tehničkog razvoja Hrvatske vojske?

Svjesni smo aktualne situacije pandemije virusa. Posljedice na ekonomski sustav traže od nas racionalno, prilagodljivo i dogovorno ponašanje u traženju najboljih rješenja posebno u dijelu opremanja i modernizacije.

Neki od značajnih projekata su opremanje višenamjenskim borbenim avionom i protuzračnim sustavom srednjeg dometa te višenamjenskim borbenim helikopterom postrojbi ratnog zrakoplovstva, opremanje postrojbi kopnene vojske borbenim oklopnim vozilom Patria 30 mm s protuoklopnim vođenim raketnim sustavom Spike, borbenim vozilom pješaštva Bradley, kao i protuzračnim sustavom kratkog dometa te opremanje ratne mornarice obalnim ophodnim i višenamjenskim brodom.

Uz ovo, važno je istaknuti i opremanje Zapovjedništva za potporu Role-2 razmjestivom terenskom bolnicom te povećanje ukupne mobilnosti Hrvatske vojske.

Zadaće pružanja pomoći civilnim institucijama i stanovništvu u saniranju posljedica elementarnih nepogoda uvjetovale određene projekte opremanja i modernizacije. Težište je na opremanju inženjerijskih postrojbi za provedbu zadaća horizontalne gradnje i čišćenja terena i opremanja sredstvima za nuklearno, biološko i kemijsku obranu te logističkim sustavima za samoodrživost zapovjedništava i postrojbi u terenskim uvjetima. Naravno, svjesni smo situacije širenja virusa. Posljedice na ekonomski sustav tražiti će od nas racionalno i odgovorno ponašanje posebno u dijelu opremanja i modernizacije.

U kojoj je fazi projekt nabavke vozila Bradley, opremanje oklopnog vozila Patria vatrenom stanicom 30 milimetara? Je li nakon potpisivanja ugovora započela proizvodnja novog obalnog ophodnog broda?

Što se tiče projekta opremanja postrojbi kopnene vojske s borbenim vozilom pješaštva Bradley, pregovori oko ovoga projekta su u tijeku.

Očekuje se ponuda te aktivnosti oko ovoga aranžmana tijekom narednog razdoblja. Hrvatska kopnena vojska je nakon provedenih ispitivanja i testiranja, u veljači ove godine preuzela jedno vozilo BOV Patria nadograđeno topom 30 mm i protuoklopnim vođenim raketnim sustavom Spike te očekujemo završetak opremanja svih osam Patria do potkraj ove godine. Ovim projektom postižemo jačanje odgovarajuće vatrene moći u provedbi borbenih zadaća i pružanja zaštite te on predstavlja ispunjenje ciljeva sposobnosti deklariranih snaga.

Vezano uz projekt obalnoga ophodnog broda, intenzivno se radi na tom projektu nakon potpisa dodatku ugovoru o gradnji obalnoga ophodnog broda 17. veljače.

Načelnik Glavnog stožera u svojim nastupnim govorima isticao je da će naglasak biti na radu i stezi hrvatskih vojnika. Na kojoj je razini u ovom trenutku stega u Hrvatskoj vojsci i kako je mislite još pojačati?

Hrvatska vojska je organizacija s jasno određenim hijerarhijskim sustavom funkcioniranja. Vojna stega je na visokoj razini u Hrvatskoj vojsci. Ključno osoblje, zapovjednici, od najniže taktičke razine do strateške razine koji vode postrojbe osiguravaju ukupnost kvalitetnog i skladnog izvršavanja zadaća u svim uvjetima.

Naš imperativ je opremljen, obučen i uvježban vojnik koji će biti presudni čimbenik u izvršavanju borbenih i neborbenih zadaća. To postižemo kvalitetnom selekcijom osoblja, temeljitom i zahtjevnom obukom, uporabom opreme i naoružanja te provođenjem zakonom propisanih mjera i postupaka. Upravo u izvanrednim situacijama, naša spremnost, stega i motiviranost potvrda su da je Hrvatska vojska u svakom trenutku spremna pomoći onima kojima je ta pomoć potrebna..

Nedavno su helikopteri Kiowe vraćeni na redovito obavljanje zadaća. Znate li što je uzrok pada helikoptera Kiowa pri čemu su smrtno stradala dva pripadnika HV-a?

Točno, helikopteri Kiowa Warrior OH-58D vraćeni su u operativnu uporabu i nastavlja se s obučnim i letačkim aktivnostima. Hrvatsko ratno zrakoplovstvo provelo je detaljne tehničke preglede operativno raspoloživih helikoptera OH-58D Kiowa Warrior, u okviru kojih je u skladu s uputstvima proizvođača provedeno pokretanje motora i proba helikoptera na zemlji bez polijetanja i letenja. Nakon stručne i detaljne analize utvrđena je njihova tehnička ispravnost za letenje.

Što se tiče pada helikoptera Kiowa Warrior i tragičnog događaja kada su poginula naša dva pilota, istraga je još u tijeku. Ovdje se radi o vrlo zahtjevnoj zadaći koja se mora provesti u skladu s pravilima struke te ne možemo donositi zaključke prije završetka istrage.

Obavljate li u Afganistanu pripreme za povlačenje naših vojnika iz te NATO misije? Rade li se pripreme za povećanje broja naših vojnika u nekoj drugoj misiji? Ako da, u kojoj?

U misiji potpore miru Odlučna potpora u Afganistanu nalazi se 12. hrvatski kontingent sa 108 pripadnika Hrvatske vojske i 35 pripadnika partnerskih zemalja.

Potpisivanjem sporazuma između Sjedinjenih Američkih Država i predstavnika talibana, ova misija provodi reorganizaciju i optimizaciju snaga.

Vodeći računa prvenstveno o sigurnosti naših vojnika te nacionalnim interesima, poštujući NATO savez i partnere te uzimajući u obzir najavljene planove NATO-a, sukladno daljnjem razvoju situacije donijet će se odluke koje su najavili predsjednik Republike i predsjednik Vlade za ovu misiju.

Posebno mi je drago što se zahvaljujući naporima ministra obrane i Vlade Republike Hrvatske avionom Croatia Airlinesa u Hrvatsku iz Afganistana vratio 11. hrvatski kontingent, čiji je povratak bio odgođen zbog situacije s epidemijom koronavirusom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:58