IZLAZI IZ REMETINCA

Pridružena članica Pussy Riota izlazi iz pritvora nakon žalbe, sud uvažio njen ključni argument

Neprihvatljivo je da je jedan od razloga za pritvaranje činjenica da ona nema boravište u Hrvatskoj, rekla je odvjetnica

Maša Aljohina i Lucy Stein

 Denis Lovrovic/AFP

Izvanraspravno vijeće zagrebačkoga Županijskoga suda ukinulo je nakon žalbe odvjetnice Line Budak, ekstradicijski pritvor protiv pridružene članice Pussy Riota, Ajsoltan Nijazove, te će ona u najkraćem roku biti puštena na slobodu.

Ključni argument žalbe bila je činjenica da je Nijazova već u Rusiji, kao što je tvrdila, izdržala zatvorsku kaznu za djelo za koje je Turkmenistan preko Interpola sada potražuje. Tu presudu odvjetnica Budak je dostavila uz žalbu.

"Neprihvatljivo je da je jedan od razloga za pritvaranje činjenica da ona nema boravište u Hrvatskoj i da ničim nije vezana za teritorij Republike Hrvatske. Naime, Hrvatska je članica EU-a i ona slobodno putuje diljem EU-a, kako po zemljama članicama tako i po europskim zemljama koje nisu članice Unije. Očekujemo da će ovoga puta sud savjesno ocjenjivati utemeljenost zahtjeva Turkmenistana", kaže Budak te dodaje da bi izručenje Turkmenistanu bilo za nju pogibeljno.

"Osobito iz razloga jer je i njezin otac ubijen u zatvoru u Turkmenistanu, a radi se o slučaju političkoga progona zbog neslaganja s tim nedemokratskim režimom. Povrh toga, položaj žena u toj državi je ispod minimuma prava koje žene uživaju u razvijenim zemljama", rekla nam je odvjetnica Budak dan ranije.

image

Odvjetnica Lina Budak, Maša Aljohina i Lucy Stein

Damjan Tadic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:45