PRORAČUN

Prihodi države pali za gotovo milijardu kuna!

 Nina Đurđević/CROPIX

ZAGREB - Ožujak je državnom proračunu donio prilično neugodno iznenađenje : prihodi su pali za 948 milijuna kuna ili oko 10 posto. Za ministricu financija Martinu Dalić to ipak nije iznenađenje jer ovogodišnji proračun “ne sadrži tri vrste prihoda koji su postojali prošle godine”. To su krizni porez, jednokratna uplata Ine i niža stopa poreza na dohodak.

Podbačaj i PDV-a

Ipak, to teško može u cijelosti objasniti tako snažan pad prihoda nakon relativno zadovoljavajućeg punjenja državne blagajne u prva dva mjeseca. U ožujku je i prihod od PDV-a pao za 150 milijuna kuna (oko pet posto, prihodi od dobiti manji su za 162 milijuna kuna (23 posto), a od trošarina se ubralo 250 milijuna kuna manje (23 posto).

Podbačaj prihoda nedvojbeno odražava ukupno stanje ekonomije koje, očito, ne ulijeva optimizam. Trgovina na malo, primjerice, u ožujku je pala dva posto, a industrijska proizvodnja u minusu je od 4,1 posto.

Rast izvoza

Ipak, ministrica financija i dalje radije gleda svijetlu stranu priče i iz dostupnih pokazatelja iščitava da se “odljepljujemo od dna”.

- Isključimo li efekt brodova, izvoz je u prvom kvartalu rastao 5,8 posto, a i tržište rada u ožujku pokazuje znakove oporavka - rekla je Dalić na susretu s novinarima čija je tema bila iskorištenost pretpristupnih programa EU. Većina ih ima dobar rezultat, osim IPARD-a koji je, dijelom iz objektivnih razloga, iskorišten svega 9,9 posto. Jedan od razloga tome je slaba pripremljenost poljoprivrednika, odnosno “pogreške u primjeni europskih procedura javne nabave”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. lipanj 2024 19:41