inspekcija u centru

Prijatelj uhićenih roditelja teško ozlijeđene curice: ‘Nazvao me gušeći se u suzama...‘

Dvoipolgodišnja djevojčica i dalje je kritično i životno nestabilno te se nalazi u moždanoj komi
Klaićeva bolnica
 Iva Rodić Novak

Slučaj teško pretučene dvoipolgodišnje djevojčice iz Nove Gradiške, koja je u četvrtak s ozljedama opasnim po život zaprimljena u Klaićevu bolnicu, za Jutarnji list je komentirao blizak obiteljski prijatelj, kao i jedan član obitelji.

- Zvučao je očajno kad me nazvao jučer ujutro. Gušeći se kroz suze mi je rekao da najmlađa od tri kćeri nije dobro i da ju je žena odvela u bolnicu u Gradišku i da dalje ide za Zagreb. Stavio sam mu se na dispoziciju ako će što trebati, ili pričuvati drugu djecu, te da mi se javi kad bude u prilici. Nisam imao informaciju što se dogodilo točno, a navečer kad sam na internetskim portalima vidio da je jedna beba iz Gradiške pretučena i u životnoj opasnosti, smrz'o sam se i krenuo ga zvati, ali mobitel mu je bio ugašen. Evo, ni jutros ga još nije upalio. Pa vidim na internetu da su roditelji pretučene curice uhićeni - ispričao nam je prijatelj blizak uhićenom paru.

Član šire obitelji supružnika nam, pak, govori kako ne može vjerovati da bi oni išta nažao učinili tom djetetu.

- Bila je najveća mezimica u njihova četiri zida. On je čak prošlog ljeta krenuo za Njemačku. U Munchenu je našao posao, tamo imamo i rodbinu. I kad se vratio doma, našao je posao na građevini. Nije se štedio da bi svojoj obitelji priuštio sve. A ona je znala na djecu povisiti ton. Znala se čuti vriska, valjda je gubila kontrolu od nenaspavanosti. Jedna beba iscrpi, a kamoli neće četvero djece. Ne branim nikog, ne znam kako su ozljede maleckoj nastale, ali ako su doista oni doprinijeli ozljeđivanju, onda zaslužuju svaku osudu bez pogovora - oštar je član obitelji.

U Centar poslana inspekcija

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike očitovalo se oko slučaja te su izvijestili kako je ostalo troje djece izdvojeno u udomiteljsku obitelj, kako su roditelji uhićeni te da su u Centar za socijalnu skrb Nova Gradiška uputili inspekciju.

Podsjetimo, djevojčica je bila smještena u udomiteljsku obitelj zbog loših uvjeta u biološkoj obitelji, no krajem prošle godine vraćena je jer su se 'uvjeti poboljšali' te je pritom određen nadzor nad roditeljima. Otac djevojčice već je ranije bio prijavljivan i procesuiran za obiteljsko nasilje.

Priopćenje ministarstva prenosimo u cijelosti:

'Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike najstrože osuđuje svaki oblik nasilja u obitelji, posebice usmjerenog prema najranjivijoj skupini kao što su djeca.

Po dobivenoj informaciji o ovom tragičnom događaju, Ministarstvo je jučer naložilo Centru za socijalnu skrb Nova Gradiška žurnu procjenu sigurnosti u obitelji.

Nakon utvrđenog rizika za sigurnost djece, Centar je izdvojio ostalo troje djece u udomiteljsku obitelj, a roditelji su uhićeni.

Ministarstvo je također u Centar danas uputilo upravni nadzor te je zatraženo provođenje stručnog nadzora od nadležnih komora nad radom stručnih djelatnika Centra kod kojih je obitelj bila u tretmanu.

Nadležni Centar će po službenoj dužnosti žurno podnijeti i kaznenu prijavu protiv roditelja zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela', naveli su iz Ministarstva.

Ekstremne ozljede

Ravnatelj Klaićeve bolnice Goran Roić potvrdio je da je dvoipolgodišnja djevojčica i dalje kritično i životno nestabilno te da se nalazi u moždanoj komi.

- Mi se u Klaićevoj susrećemo sa svakakvim slučajevima, ali ovakvi nas uvijek šokiraju. Idući sati su kritični i dijete je izravno vitalno ugroženo. Naš zadatak je poduzeti sve korake koje današnja medicina može napraviti da bi se situacija poboljšala - rekao je.

Kako je jučer objavljeno, djevojčica ima teško nagnječenje mozga, ali i cijele glave, osobito na koži, gdje se jasno vide tragovi gnječenja. Ozljede su brutalne i zastrašujuće, doslovno ekstremne, a djetetu je, uz to, tijelo puno modrica koje nisu sve 'svježe'.

Liječnici, osim što su u potpunom šoku zbog djetetova stanja, ne mogu shvatiti mehanizam ozljeda, odnosno nije im jasno što se dogodilo da je dijete došlo u ovakvom stanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2022 23:09