ODLAZAK PROFESORA

Prijatelji, kolege, studenti i javne osobe opraštaju se od Josipa Kregara: Naš Kreg umro? Nemoguće

‘reg je bio neumoran u pokretanju sveučilišnih, društvenih, lokalnih i nacionalnih političkih napredaka‘, kaže Gvozden Flego
Josip Kregar
 Tomislav Kristo/Cropix

Vijest o iznenadnoj smrti sveučilišnog profesora, bivšeg saborskog zastupnika i dekana zagrebačkog Pravnog fakulteta Josipa Kregara (67) primljena je u subotu s nevjericom među njegovim prijateljima, kolegama i studentima, ali i u široj javnosti.

- Kreg je bio neumoran u pokretanju sveučilišnih, društvenih, lokalnih i nacionalnih političkih napredaka. Nedostajat će nam njegov stvaralački nemir i nepresušna inventivnost, rekao nam je bivši ministar znanosti, nekadašnji saborski zastupnik te sveučilišni profesor Gvozden Flego.

- Kregar, čovjek koji je imao vjeru u ljude, ideale i ideje; upoznao sam njegov rad i entuzijazam još koncem 90-ih godina kroz Otvoreno društvo i grantove za nevladine organizacije koji su pomogli transformaciji društva iz tuđmanizma prema otvorenosti. Veliki gubitak za hrvatski javni prostor, izjavio je SDP-ov saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić.

Profesor zagrebačkog Pravnog fakulteta Ivan Koprić je tužnu vijest popratio sljedećim statusom na Facebooku: - Jutros me presjekla vijest dobivena SMS-om da je umro Kreg. Naš Kreg? Nemoguće. Oporavio se i od moždanog i od srčanog i nastavio boriti, pisati i govoriti jednako srčano kao i prije. Dugo se znamo, još od mojih studentskih dana. S velikom tugom mogu reći samo: zbogom Kreg!

Velik gubitak za cijelo društvo

- U šoku sam, rekao nam je SDP-ov politički veteran Davorko Vidović.

- Jučer sam čitao njegovu novu kolumnu o Kninu. Ovo je veliki gubitak ne samo za ljevicu nego za cijelo društvo; Kreg je pokrivao vruće društvene teme, bavio se korupcijom i naglašavao kakve kancerogene posljedice ima na sve sfere života i zagovarao transformaciju javne uprave, imao je nos i znanje da prepozna bitno - i bio je svjestan da bez pomaka u te dvije sfere nemamo šanse biti normalno društvo. Kao sociolog imao je širi pogled na sve događaje i oštro oko za kontekst i pozadinske razloge. Kreg je bio baš sjajan primjer dobrog i čestitog intelektualca u politici - kritičan, racionalan glas, jakog moralnog integriteta, pun kreativnih rješenja i jake socijalne imaginacije. Bio je potpuno lišen dogmatskog stava, ali je znao žestoko braniti svoje stavove - baš onakav kakav intelektualac treba biti. Kreg je u svemu imao svoju glavu, znao je ići uz dlaku, nikad, nikad nije podilazio većini. Veliki, veliki gubitak, kazao nam je Vidović.

O Kregarovom odlasku oglasili su se i iz SDP-a.

- Napustio nas je Josip Kregar. Sjećat ćemo ga se kao čestitog, korektnog i skromnog čovjeka, profesora i političara, koji je odgovorno obnašao svaku svoju dužnost. Ostajemo bez dragog prijatelja i kolege s kojim je bilo iznimno zadovoljstvo surađivati. Neka mu je laka zemlja, priopćili su iz te stranke.

Čovjek koji je mogao i htio dati još

Za reakciju smo pitali i bivšeg predsjednika Republike Ivu Josipovića.

- Josip Kregar, naš Kreg, bio je dobar i pošten čovjek, vrijedan znanstvenik, profesor, političar i društveni aktivist, rekao je bivši predsjednik.

- Poznajem ga još od studentskih dana. Bio je duhovit, britak, talentirani pisac i erudit, čovjek koji je razumio ljude i društvo. Sigurno, široj je javnost najpoznatiji kao vatreni borac protiv korupcije, socijaldemokrat i borac za društvenu pravdu. Uvijek je bio spreman reći istinu. Onako šarmantan i elokventan, uvijek pristojan, znao je javnosti, a i moćnim ljudima u lice reći i najteže kritike. Djelovao je kao političar, profesor, znanstvenik i aktivist u mnogim nevladinim organizacijama. Centar Miko Tripalo i brojne sjajne kolumne na Autografu bili su mu zadnjih godina važan prostor društvenog angažmana. Odlaskom Josipa Kregara Hrvatska je izgubila čovjeka koji je puno dao, čovjeka koji je mogao i htio dati još. Sjećat ću ga se kao iznimnog čovjeka i prijatelja.

Nije odustao od borbe za pravednost

Aktualni hrvatski predsjednik Zoran Milanović izrazio je u subotu sućut obitelji Josipa Kregara, kojega je naveo kao pravnika i sveučilišnog profesora, političara i analitičara koji nikada nije odustao od borbe za pravednost, istinu i transparentnost.

- S tugom sam primio vijest o iznenadnoj smrti Josipa Kregara, izražavam duboku i iskrenu sućut njegovoj obitelji, poručio je Milanović na Facebooku.

Istaknuo je da Kregar kao pravnik i sveučilišni profesor, a pogotovo kao političar i britki analitičar društvenih i političkih događanja, nikada nije odustao od borbe za pravednost, istinu i transparentnost.

- Godine našeg poznanstva uvjerile su me da u toj borbi nije poznavao kompromise, bio je pravnički čvrst u argumentima i ljudski iskren u namjerama. I uz sve što je napravio za svog života, jako će nam nedostajati njegova srčanost kojom je govorio i pisao do zadnjeg dana, zaključio je predsjednik.

Prenosio znanje mnogim mladim naraštajima

I predsjednik Vlade Andrej Plenković izrazio je sućut obitelji sveučilišnog profesora Josipa Kregara poručivši da će biti pamćen kao istaknut i cijenjeni stručnjak i sveučilišni profesor, dekan Pravnog fakulteta te angažirani političar.

- Kao istaknuti i cijenjeni stručnjak i profesor svoje je znanje, osim studentima na Pravnom fakultetu u Zagrebu, prenosio mnogim mladim naraštajima na europskim i svjetskim sveučilištima. Kao dekan Pravnog fakulteta te član Rektorskog kolegija pridonio je poboljšanju i jačanju znanstvenog i nastavnog rada fakulteta i Sveučilišta u Zagrebu, poručio je Plenković u priopćenju.

Istaknuo je kako je vijest o iznenadnoj i preranoj smrti Josipa Kregara primio sa žaljenjem te je uputio iskrenu sućut njegovoj obitelji.

- Pamtit ćemo ga i kao zastupnika u Hrvatskom saboru te angažiranog političara i autora zakonskih prijedloga i drugih radova iz područja lokalne uprave i samouprave, borbe protiv korupcije i sukoba interesa te zaštite ljudskih prava, dodao je.

Pouzdan, talentiran, elokventan, sjajan pedagog...

Kregara se za Jutarnji prisjetio i novinar te glavni urednik portala Autograf Drago Pilsel.

- Kregar je od svih suradnika na portalu autograf.hr, a ima ih 40 i to sjajnih, bio najprecizniji. Od kolovoza 2015. otkad je počeo pisati tjedne kolumne niti jedan jedini put se nije dogodilo da pregazi deadline. Bio je kao urica - predavao bi tekst u srijedu u sedam ujutro, jako, jako rijetko, kad bi bio na putu ili godišnjem, u 11 sati. Kad je lani morao u bolnicu, nije dizao paniku zbog straha za zdravlje, možda ne bi ni spomenuo da nije imao obvezu pisanja, samo mi je najavio da će mi napisati za svaki slučaj dvije kolumne, govori Pilsel.

- Pouzdan i talentiran - njegova je rečenica bila pitka, duhovita i sarkastična, secirao je probleme snagom argumenata i znanja, neke su njegove kolumne zaista maestralne; na pametan se način rugao vladajućima, razmontirao vladavinu Milana Bandića... Veliko je i široko bilo njegovo znanje. Znali bi se čuti utorkom, navečer, nije još točno znao o čemu će pisati, a onda bi se digao u pet ujutro, a ja bih rano ujutro dobio kolumnu s lajtmotivom neke značajne politološke, pravne ili povijesne misli, ili bi me iznenadio citatom Shakespearea.

Bio je elokvetan, i dobar komunikator, ali i sjajan pedagog, on je okupio ovu ekipu oko Tomislava Tomaševića, znao je prepoznati ljude koji imaju što dati. Osim što smo zajedno osnovali stranku Naprijed Hrvatska i družili se i razgovarali satima, s Kregom sam se zbližio kad sam radio knjigu o svom ocu - on je to doživljavao emotivno i blisko jer je i sam imao slojevitu priču sa svojim ocem. Kao osoba, bio je baš pažljiv i uviđavan, jako se trudio da ne povrijedi tuđe osjećaje, rekao nam je Pilsel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:47