PULJAK U AKCIJI

Prijava protiv Plenkovića poslana njegovoj kolegici u Bruxelles: ‘Stvara stranačku državu straha‘

Stranka Centar obratila se Europskoj komisiji zbog "lex AP-a" i izbora Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika.

Potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica i premijer Andrej Plenković 

 Damir Krajac/Cropix

Stranka Centar zbog, kako kažu, ograničavanja medijske slobode i prava građana na transparentnost, prijavila je hrvatsku Vladu i premijera Andreja Plenkovića njegovoj stranačkoj kolegici - potpredsjednici Europske komisije (za demokraciju i demografiju) Dubravki Šuici.

Predsjednik Centra i splitski gradonačelnik Ivica Puljak u svojoj prijavi - koju je osim Šuici poslao i na adrese povjerenika Europske komisije za pravosuđe Didiera Reyndersa i Povjerenstva za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove Europskog parlamenta - izražava duboku zabrinutost zbog prijedloga izmjena Kaznenog zakona koji predviđa zatvorsku kaznu do tri godine za neovlašteno otkrivanje sadržaja dokaza iz istraga.

- Ovakva izmjena dovest će do grubog ugrožavanja slobode medija i prava javnosti na informaciju. Iako su prijedlogom novinari zaštićeni od kaznene odgovornosti, to ne znači da izmjene neće imati štetan utjecaj na informiranje javnosti, prvenstveno o koruptivnim aferama u koje su redovito upleteni upravo političari vladajuće stranke jer će ove odredbe imati odvraćajući utjecaj na potencijalne izvore informacija ili zviždače - navodi se u prijavi.

U Centru su, kažu, zabrinuti i podatkom da bi se zakon u praksi mogao koristiti i za praćenje novinara ne bi li se došlo do izvora pojedinih informacija iz istrage.

Ovakve promjene, poručuje Ivica Puljak, otežavaju borbu protiv korupcije, onemogućavaju djelovanje zviždača i onemogućavaju žrtve kaznenih djela da svoj slučaj iznesu u javnosti ako institucije ne rade svoje posao.

- Članovi Vlade su naveli da će prijedlog zakona biti dopunjen odredbom o dekriminalizaciji objave dokaza koji su učinjeni u javnom interesu, u interesu žrtve ili obrane. Smatramo da ta dopuna nije dovoljna i da trebaju potpuno odustati od planiranog članka zakona - rekao je.

Puljak, dodajući da "u kombinaciji s aktualnim izborom glavnog državnog odvjetnika, lojalnog vladajućoj stranci i povezanog s kriminalnim miljeom", ove promjene Kaznenog zakona "signaliziraju potencijalno uspostavljanje stranačke države straha, u kojoj su sve institucije pod kontrolom vlasti".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 01:15