NOVI PROBLEMI

PRIJAVILI GA STANARI Inspektori Kerumu blokirali splitski hotel 'Marjan'

 Duje Klarić / CROPIX

Građevinska inspekcija je još prije gotovo tri godine zatvorila gradilište hotela “Marjan” na zapadnoj obali, u vlasništvu tadašnjega gradonačelnika Željka Keruma, u vrijeme kada se aktivno dograđivao i rekonstruirao postojeći objekt, piše Slobodna Dalmacija .

– Inspekcijski postupak vodi se od 2012. godine, kada je tijekom nadzora utvrđeno da se odstupilo od ishođenih odobrenja za građenje. Građevinska inspekcija je 10. siječnja 2012. donijela rješenje o obustavi gradnje koje može biti ukinuto tek kada se investitor uskladi sa zakonom – kaže Đurđica Čočić, glasnogovornica Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja.

Sitni ‘grijesi’

Naša sugovornica dodaje da su inspektori zaprimili prijave susjeda nesuđenog visokokategornika, ali i da su nadzore obavili po službenoj dužnosti.

– Inspekcija je protiv investitora, izvođača radova i nadzora podnijela optužni prijedlog nadležnom sudu – ističe Čočić.

Spomenuti optužni prijedlog adresiran protiv tvrtke “Adriatic”, koja je investitor hotela “Marjan”, pronašli smo na Prekršajnom sudu u Splitu, koji je zbog prekršaja iz Zakona o gradnji prošle godine pravomoćno kaznio Kerumovu tvrtku s 33.000 kuna.

Optužni prijedlog i presuda otkrivaju da bivši gradonačelnik nije nezakonito dograđivao kvadrate na zapadnoj obali, kako bi to netko možda mogao pomisliti pogledom na izgrađene objekte “naslonjene” na nekadašnje hotelske prostore, nego da je gradilište Kerumova velebnog projekta zatvoreno jer je izmjestio “papirima” predviđeno stubište, na drugom je katu, umjesto zida širokog devet metara, stavio stup (vjerojatno radi boljeg pogleda, op.a.), te zato što “rampu” u prizemlju nije izveo po projektu, nego u drukčijem obliku.

Objekt na ‘bubnju’

Građevinski stručnjaci s kojima smo razgovarali kazali su nam da je u odnosu na veličinu objekta riječ tek o manjim izmjenama za koje je uobičajeno da se obavljaju “u hodu”. Naši sugovornici tvrde da su to izmjene “tekućeg karaktera” i ništa što bi moglo smetati stanarima okolnih zgrada i kuća.

Zato je jasno da su radovi na “Marjanu” ponajprije zapeli zbog Kerumovih financijskih problema i jer je banka stavila “šapu” na hotel, a ne zbog nemogućnosti usklađivanja dokumentacije sa stanjem na terenu, pogotovo jer je rješavanje potrebne dokumentacije u nadležnosti Grada kojemu je Kerum bio na čelu do 2013. godine.

Ove godine je Hypo banka pokrenula ovrhu nad hotelom “Marjan” radi naplate duga po danim kreditima, što znači da je moguće da se za godinu i pol dana, zbog sporosti ovršnog postupka, nesuđeni visokokategornik nađe na sudskoj prodaji. Hotel bi se još i prije mogao naći na “bubnju” ako se po nedavnom zahtjevu sadašnjih i bivših radnika “Adriatica”, koji potražuju svoje plaće, na Trgovačkom sudu otvori stečaj nad tvrtkom koja upravlja hotelom.

U stečaju bi se, uz suglasnost austrijske banke, javne dražbe mogle zakazivati svakog mjeseca. Tako će se kupac hotela “Marjan” očito morati pozabaviti rješavanjem dokumentacije za građenje prije nego što ponovno pokrene posrnuli projekt.

Grad može prvi otkupiti hotel

Kada bi na javnoj dražbi potencijalni kupac “Marjana” ponudio svoju cijenu koju bi sud prihvatio kao najbolju ponudu, tada bi se po istim uvjetima hotel najprije trebao ponuditi državi koja ima pravo prvokupa, i to prema rješenju Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture. Rene Laura, glasnogovornica Županijskog državnog odvjetništva, kaže da pravo prvokupa kulturnog dobra imaju Grad, pa Županija, a tek onda država.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:25