SEAD TABAKOVIĆ

Prijavio ga još jedan bivši klijent, tvrdi da ga je prevario za 60.000 €: ‘Daje mi pusta obećanja‘

"I ovaj put sam došao u Zagreb jer je rekao da bi mogao imati novac, ali sam po ne znam koji put prevaren"
Dragica Schwabenitz, Sead Tabaković i Abdija Mefail
 Cropix

Još jedan bivši klijent odvjetnika Seada Tabakovića, poduzetnik iz Malog Lošinja Abdija Mefail, koji od njega potražuje 60.000 eura, obratio se ovih dana Jutarnjem listu nakon što je podnio kaznenu prijavu. Tu je svotu isplatio odvjetniku Tabakoviću prije nekoliko godina kako bi za njega vodio postupak povrata nekretnine, no on mu taj novac nije vratio, nego ga ovih dana vodi u razgledavanje vile te za svoje dugove pokušava garantirati imovinom svoje bivše klijentice Gabrijele Kamnatnik - ljetnikovcem Werner na Tuškancu.

Kamnatnik je, podsjetimo, povratnica iz Kanade. Iako je naslijedila nekretnine vrijedne milijune eura, živi u neimaštini u zagrebačkom staračkom domu i mnogi od nje također potražuju velike svote, a godinama ju je zastupao upravo odvjetnik Tabaković kojega je još prije dvije godine kazneno prijavila. No, kazneni postupak još nije pokrenut.

image
Abdija Mefail

U međuvremenu je i Hrvatska odvjetnička komora 2. prosinca 2019. "na temelju odredbe članka 53. Zakona o odvjetništvu, a u povodu prijedloga Disciplinskog tužiteljstva, donijela rješenje o obustavi prava na obavljanje odvjetništva Tabakoviću zbog vođenja disciplinskog postupka radi osnovane sumnje u učin težih povreda dužnosti i ugleda odvjetništva". U navedenom disciplinskom predmetu podignuta je optužnica te je predmet u raspravi pred Disciplinskim sudom HOK-a, navodi se u odgovoru iz HOK-a. Tabakoviću smo poslali niz pitanja, ali na njih nam do zaključenja ovog broja nije odgovorio.

Lista njegovih vjerovnika zaista je dugačka, a neki od njih podnijeli su i kaznene prijave. No, odvjetnik, očito, ne odustaje. Tim slučajem već se više od dvije godine bavi i Državno odvjetništvo. Ali odvjetnik, čini se, i dalje pokušava sada i za svoje dugove garantirati imovinom bivše stranke unatoč svemu.

Prema najnovijem ugovoru, koji nijedna strana nije potpisala, poduzetniku iz Malog Lošinja ponuđeno je da potpiše da je "sačinio ugovor s Kamnatnik o pozajmici na iznos od 60.000 eura dana 20.veljače 2018. s rokom vraćanja od dvije godine. Kao osiguranje povrata pozajmice Kamnatnik je navela isplatu iz prodaje vile u Zagrebu, Tuškanac 36, koja je njezino vlasništvo."

Izgubio spor

Poduzetnik Mefail ispričao nam je da je odvjetnika Tabakovića angažirao prije sedam godina kako bi mu vodio postupak povrata nekretnine iz Lošinja.

- Izgubio je taj spor, za koji sam mu ja isplatio taj novac - dodaje Mefail. U tom ugovoru navodi se da "Tabaković preuzima vjerovničko potraživanje od Abdije Mefaila uime 'NN' tvrtke, koje je osigurano temeljem ugovora o pozajmici iz čl. II. tog ugovora.

image
hgh bjhkjhkll

Budući da je zaključen ugovor o kupoprodaji vile na Tuškancu 36 s Gabrielom Kamnatnik, radi se o osiguranju vjerovničkih potraživanja klijenata koji su vršili pozajmice u periodu od 2012. do 2018. godine. Isplata dužnog iznosa bit će isplaćena prema dogovoru s vjerovnikom na žiroračun, tekući račun ili u gotovini. Ugovorne strane suglasno utvrđuju da će preuzimanjem novčanog iznosa 60.000 eura prestati bilo kakvo potraživanje između Seada Tabakovića, Gabriele Kamnatnik i vjerovnika."

Optužnica

Nedavno je i portal Telegram pisao o tome da je na Općinski kazneni sud stigla nova optužnica protiv odvjetnika Tabakovića, podignuta na osnovu prijave koju je podnio Safet Šarić, poznatiji pod nadimkom Šargo. Kako stoji u optužnici, odvjetnik Tabaković navodno je iskoristio pravne zavrzlame i dugotrajne sudske sporove oko vlasništva nad ljetnikovcem kako bi se prezentirao kao stvarni vlasnik spomenute vile na Tuškancu.

Kontaktirao je Šarića i, tvrdi se u optužnici, ponudio mu unosnu proviziju ako mu pronađe kupca za ljetnikovac. Radilo se, navodno, o čak 200.000 eura, što je Šarić, inače poznat kao ljubitelj luksuznih vozila i skupih nekretnina, stoji u optužnici, i prihvatio.

Još jednu kaznenu prijavu protiv odvjetnika Tabakovića podnio je svojedobno i odvjetnik Krunislav Olujić uime umirovljene Dragice Schwabenitz, koja je također bila Tabakovićeva klijentica, a s kojom je čak i kumski povezan te mu je čistila i obiteljski stan.

image
Dragica Schwabenitz

"Dragice, može sutra 15.000 i prekosutra 8333 na račun, a ostatak ću zadržati u kešu za Tebe, ali moraš povući prijave: Komora i eventualno drugdje!!! Ako je to gotovo, u četvrtak keš, u petak imaš!!! Nema problema. Pusa", napisao je Tabaković u jednoj od brojnih SMS poruka koje je poslao Schwabenitz. Ona od njega potražuje ukupno 56.300 eura, a njezin odvjetnik Olujić podnio je kaznenu prijavu te ga je prijavio Komori.

Odvjetnik Tabaković nije nam odgovorio ni na poruke ni na e-mail s pitanjima. U prijašnjim je razgovorima tvrdio da je većina tih prijava vezana uz vjerovnike njegove bivše klijentice Kamnatnik. Njoj, pak, od nasljedstva vrijednog milijune eura nije ostalo gotovo ništa osim liste vjerovnika koji protiv nje vode brojne postupke, tražeći povrat gotovo tri milijuna eura. Novac je u njezino ime, naime, posuđivao upravo odvjetnik Tabaković. On tvrdi da je novac posuđivao uz specijalnu punomoć i u korist Kamnatnik.

Među brojnim vjerovnicima tako se našla i umirovljena Schwabenitz, koja je, pak, desetak godina radila kao Tabakovićeva spremačica, a koji ju je, kad je ostala udovica, upoznao s njezinim drugim suprugom, pa ju je zastupao u postupku ostavine. I upravo je u tom postupku, kaže Schwabenitz, prvi put posumnjala u namjere odvjetnika Tabakovića.

- Suprug mu je posudio 20.000 eura, ali Tabaković je rekao da će vratiti 25.000 i da za to postoji ugovor ovjeren kod javnog bilježnika. Ali, to nije sve. Kasnije sam osobno odvjetniku Tabakoviću, a za potrebe Kamnatnik, koju nikad nisam upoznala, posudila još 15.000 eura, pa još 33.000 eura, i to tijekom 2017. Vjerovala sam mu, rekao mi je da će prodati tu vilu na Tuškancu i vratiti mi. Rok vraćanja je bio 60 dana, a sada je kraj 2020. - govori Schwabenitz.

Stalno mi šalje poruke i obećava povrat novca, ali nije vratio ni kune

Iz poruka koje je razmijenio s Abdijom Mefailom, a koje nam je taj poduzetnik pokazao, čini se da odvjetnik Tabaković priznaje spomenuti dug.

- Postupak nije okončao u moju korist, stoga mi je ostao dužan vratiti taj novac - započinje razgovor poduzetnik Mefail. Ali, tvrdi, osim brojnih obećanja, zbog kojih je iz Malog Lošinja u Zagreba dolazio bezbroj puta, Tabaković mu, kaže, nije vratio ni kune.

- Najviše me izludio tim obećanjima, zbog kojih sam dolazio u Zagreb, pa čak i iz Makedonije, ali svaki se put baš nešto izjalovi i nema novca. Te mi kaže da čekam, jer ide u banku, pa kod investitora, te na sastanak... i tako unedogled.

Zadnje što mi je rekao bilo je da se čujemo danas popodne - govori Mefail, pokazujući nam brojne poruke koje su samo posljednjih dana primili od Tabakovića i u kojima im stalno obećava povrat novca.

- I ovaj put sam došao u Zagreb jer je on rekao da bi mogao imati novac, ali sam po ne znam koji put prevaren - kaže Mefail koji je, dodaje, podnio i kaznenu prijavu protiv Tabakovića te nije potpisao niti jedan od dokumenata koje mu je on ponudio.

Posljednje što je tom poduzetniku dao da potpiše je sklapanje tzv. ugovora o preuzimanju potraživanja, prema kojem bi Mefail potpisao da je pozajmicu dao još 2018., i to upravo nasljednici vile Kamnatnik. Nasljednica ostavštine dr. Milana Marića u kaznenim prijavama odvjetnika, naime, proziva da je u njezino ime u periodu od 2012. do 2018. posudio ogroman novac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 17:19