NIKOLA BADOVINAC

'PRIJAVIO SAM HDZ I GRADONAČELNIKA DRŽAVNOM ODVJETNIŠTVU ZBOG UHLJEBLJIVANJA' Karlovački aktivist protiv zapošljavanja preko veze

Nikola Badovinac
 Robert Fajt / CROPIX

Karlovački građanski aktivist Nikola Badovinac je Državnom odvjetništvu jučer prijavio karlovački HDZ, gradonačelnika Damira Mandića te “nepoznati broj nepoznatih osoba koje su sudjelovale u izboru pročelnice Josipe Pucarević i direktora gradskih društava”.

Ovo je vjerojatno prva kaznena prijava koju je neka osoba podnijela protiv jedne političke opcije zbog zapošljavanja “preko veze”.

Badovinac je bivši SDP-ov gradski vijećnik koji je prešao u HNS, ali je tu stranku napustio kada je njegov stranački predsjednik Ivan Vrdoljak odlučio podržati Plenkovićevu Vladu.

11 natječaja

Od tada se samostalno bori protiv stranke za koju smatra da je loša za Karlovac i njegove građane. Široj javnosti postao je poznat jer se odlučio javljati na javne natječaje za direktore gradskih poduzeća kako bi dokazao da su ta mjesta rezervirana za HDZ-ove kadrove. Čini se da je u tome uspio, jer nije prošao na čak 11 natječaja, iako je ispunjavao iste uvjete kao i njegov protukandidati sa stranačkim knjižicama.

- Smatram da je gradonačelnik Karlovca (kao i ostali navedeni u prijavi) počinio zloporabu položaja i ovlasti, a ujedno i nezakonito sudjelovao u zapošljavanju solidnog broja ljudi te su potrošili bez svrhe priličnu količinu gradskog novca. Prije provođenja testiranja i intervjua, pa čak i objave samog natječaja gradonačelnik je najavio da u gradsku upravu Grada Karlovca dolazi Josipa Škrtić Pucarević, kandidatkinja kasnije izabrana putem javnog natječaja i Zakona na mjesto pročelnice.

Postavlja se pitanje: kako je on tada mogao znati da će navedena kandidatkinja biti najbolja od prijavljenih na natječaju.

Propitivanje poželjno

Na sličan način, kaže Badovinac, kasnije su birani i direktori gradskih poduzeća. Badovinac je tužiteljstvu kao dokazni materijal priložio novinarske članke KAportala, Radio Mrežnice i Jutarnjeg lista, tri medija koja su se bavila ovom problematikom.

Komentirajući Badovinčeve prijave gradonačelnik Damir Mandić kazao je kako je “svako propitivanje rada javnih službi opravdano, štoviše poželjno”.

- Odgovorno tvrdim kako u provedenim javnim natječajima nije bilo kršenja zakona ni Ustava. S obzirom kako ovo ocjenjujem kao političku bitku, zaključujem kako je način g. Badovinca neutemeljen budući da u svojim nastojanjima koristi krivo “oružje” - zaključio je Mandić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:42