TROŠKOVI KAMPANJE

Prijavljuju što hoće, a nitko ih ne kontrolira

U DIP-u kažu kako u Zakonu o izboru predsjednika ima mnogo nedostataka pa je nužno provesti njegovu reviziju
 Goran Mehkek/Cropix

ZAGREB - Od pola milijuna pa do 4,7 milijuna kuna raspon je sredstava što ih je osmero predsjedničkih kandidata prikupilo za troškove izborne promidžbe. Prema prijevremenim izvješćima koja su predali Državnom izbornom povjerenstvu stoji da je najmanji iznos prijavio Damir Kajin - oko 480.000 kuna, od čega su 55.000 kuna njegova vlastita sredstva. Najviši iznos od 4,7 milijuna kuna prijavio je Andrija Hebrang koji je u potpunosti financirala njegova stranka HDZ.

Vlastitim sredstvima, pak, kampanju je financirao nezavisni predsjednički kandidat Boris Mikšić i to sa 2,9 milijuna kuna. Predsjednički kandidat SDP-a Ivo Josipović prijavio je oko 2,8 milijuna kuna, a Nadan Vidošević oko 4,4 milijuna kuna u novcu i uslugama. Šef HNS-a Radimir Čačić u izvješću DIP-u za Vesnu Pusić naveo je prikupljeni iznos nešto manji od 2 milijuna kuna, dok je nezavisni kandidat Dragan Primorac prijavio DIP-u oko 3,7 milijuna kuna.

Prastari zakon

Milan Bandić u ponedjeljak nije DIP-u predao izvješće, kao ni preostalih četvero kandidata. No, u poslijepodnevnim satima iz Bandićeva stožera stiglo je priopćenje u kojem je navedeno kako je izvješće DIP -u poslano poštom u zakonskom roku. Također je navedeno kako je do 18. prosinca 2009. za troškove kampanje prikupljeno 3,865.551,15 kuna.

- Na žalost, prema zakonu, ne postoje sankcije za kandidate koji ne podnesu izvješća - rekli su nam jučer u DIP-u. Zato smo odlučili ta izvješća objaviti na našim web stranicama kako bi bili svojevrstan putokaz za birače, da ih onda oni nagrade ili sankcioniraju - kažu u DIP-u. Na upit hoće li netko i na koji način provjeriti točnost financijskih izvješća onih kandidata koji su ih predali u Državnom izbornom povjerenstvu kažu:

- Nemamo takve ovlasti, ni mogućnosti, pa moramo predsjedničkim kandidatima, zapravo, vjerovati na riječ. Problem je što je ovo jedan od najstarijih zakona koji nije imao značajnijih izmjena od 1992. kada je stupio na snagu.

Mnogo malih donatora

Svjesni smo da taj zakon ima nedostataka, ne samo u pogledu financiranja kampanje, nego i po pitanju izborne šutnje i medijskog oglašavanja. Primjerice, kad je zakon donesen nisu ni postojale komercijalne televizije s nacionalnom koncesijom. Zato se spremamo napraviti reviziju zakona i dopune te svoje mišljenje uputiti mjerodavnima, jer druge ovlasti za to nemamo, rekli su u DIP-u.

Među predanim izvješćima ima i niz zanimljivosti. Primjerice, postupak revizije prikupljanja i trošenja sredstava za kampanju Ive Josipovića napravila je revizorska kuća TBB*REV d.o.o. iz Varaždina.

Prema Josipovićevu izvješću vidljivo je da je imao mnogo malih donatora koji su mu uplaćivali po 100, 200, 500 ili 1000 kuna, dok su mu pojedinačno najviši iznos uplatili Neven Vranković - 75.000 kuna i Ivanka Vranković - 40.000 kuna. U izvješću koje je predao DIP-u, Nadan Vidošević nije posebno navodio imena donatora, ali je prijavio da je od njih dobio oko 3,7 milijuna kuna dok su 260.000 kuna njegova sredstva. Za kampanju Vesne Pusić pojedinačno su najviše uplatili Srećko Ferenčak - 87.000 kuna, sama Vesna Pusić - 72.400 kuna, a isto toliko donirao je i njezin suprug Jurgis Oniunas. HNS je Vesnu Pusić financirao sa 864.000 kuna.

Neki daju i za dva kandidata

Tvrtka Dioki, prema izvješćima, sa po 200.000 kuna financirala je kampanje Ive Josipovića i Dragana Primorca, a Visoka poslovna škola Libertas donirala je također dvije kampanje - za Vesnu Pusić uplatili su 50.000 kuna, dok su za Dragana Primorca uplatili 246.000 kuna.

Top-lista

- Hebrang- 4,7 mil. kn.

- Vidošević- 4,4 mil. kn.

- Bandić- 3,8 mil. kn.

- Primorac - 3,7 mil. kn.

- Mikšić - 2,9 mil. kn.

- Josipović - 2,8 mil. kn.

- Pusić - 1,9 mil. kn.

- Kajin - 480 tisuća kn.

Rupe u zakonu

- nedostaci vezani za financiranje i donacije

- nedostaci vezani za izbornu šutnju

- nedostaci po pitanju medijskog oglašavanja

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 16:47