BITKA ZA GRAD

PRIJE 27 GODINA SPLIT SE PROBUDIO ZASUT KIŠOM GRANATA Kada je admiral Letica shvatio kako nema šanse da se ludost zaustavi, zapovijedio je: 'Raspali!'

 
Split
 Arhiva Slobodna Dalmacija

Nakupe se godine kao masline u berbi, jedna po jedna i eto ih punih dvadeset i sedam.

Cijeli jedan život. Prošlo i djetinjstvo, nekima već i mladost, ali svaki će stariji (oprostit ćete, uvjetno rečeno!) stanovnik grada pod Marjanom znati isprve odgovoriti na pitanje: Di si bija '91? I to petnaestog jutra mjeseca studenoga 1991. godine Gospodnje, godine koja je toliko krvarila da i danas svima donosi gorak okus u grlu.

Toga se jutra budio i grad i duhovi zla odjednom. Split je zasula kiša granata, toliko nestvarna, da su se nerijetki pitali tko to zeza. Rat je na televizoru i radiju, rat je u romanima, rat je u pričama djedova i baka, rat je, odjednom, ničim izazvan, na ulicama Splita.

Birani ciljevi

Neki zli ljudi, s druge strane nišana, izabrali su ciljeve. Isplanirali su razrušiti Arheološki muzej, zgradu tadašnje Općine na početku Ulice Domovinskog rata, sportski kompleks na Gripama, Higijenski zavod, Tehničku školu, "Jadrolinijine" trajekte privezane u luci - "Bartola Kašića" i "Vladimira Nazora"... Gađali su, kažu, i naš sveti kampanel, ne znajući, jadni, da Duje ne da na se, piše Slobodna Dalmacija.

U utrobi "Nazora" živote su na svojim radnim mjestima izgubili Dinko Maras, upravitelj stroja, i Jure Kalpić, vođa stroja.

- To san jutro, ka i svaki dan, odveja ženu na posal u škver i zaputija se u luku. I onda je počelo. Prva je granata, jesi li to znala, pala na onu malu kućicu na željezničkom kolodvoru - prisjeća se Splitu omiljen kapetan, naš Ante Mrvica.

- Jure i Dinko su pošli ugasiti motore, sačuvati brod - veli danas umirovljeni dugogodišnji koordinator u državnoj kompaniji.

Tuga je, priznaje, ista kao i tog jutra. Kormilar Ante Vidović je bio ranjen, Split je bio ranjen, svima je sve bilo jasno, baš kao i činjenica da napad na naš grad nije imao baš nikakva vojničkog opravdanja. Bilo je to samo zastrašivanje, nije uspjelo. Bila je to samo odmazda, nismo zaboravili.

Prije nekoliko godina nam je Stjepan Bernardić Kula, inače kapetan bojnog broda po zvanju, a po svojim "zanimacijama" živuća enciklopedija Hrvatske ratne mornarice, kazao da se bitka za Split i pred Splitom i dan-danas proučava.

– U 6.42 s velikog patrolnog broda, koji je nosio ime našega grada, što je ironija nezabilježena u vojnim analima, zapovijeđena je svim brodovima sastava taktičke grupe "Kaštela" topnička paljba po "izabranim ciljevima" u gradu, te na Braču i Šolti – istaknuo je tada Bernardić.

Barba: Raspali!

Dok su po gradu padale granate, ljudi išli u skloništa, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice admiral Sveto Letica Barba nazvao je Komandu Vojnopomorske oblasti (VPO) u zgradi Banovine i general-majora Nikolu Mladenića kako bi ga upozorio da HRM neće ostati prekriženih ruku, piše Slobodna Dalmacija.

Kada je admiral Letica shvatio kako nema šanse da se ludost zaustavi, izišao je u hodnik ispred svoga ureda i izdao jednostavnu zapovijed koja je glasila: "Raspali!".

Oglasilo se tada HRM-ovo obalno topništvo sa svih raspoloživih lokacija po gradu i škojima - Šolti i Braču. I nije stalo dok vandale i barbare nisu potjerali daleko od naše obale. Zauvijek.

Iz minute u minutu

6 sati – zapovjednik velikog patrolnog broda (VPBR-31) "Split" zapovjedio je djelovanje po "unaprijed odabranim ciljevima" u gradu.

6.30 – brodovi iz sastava JRM-ove taktičke grupe "Kaštela" započeli su žestoki topnički udar na Split. Topničke posade s Kašjuna, s položaja Vela straža na Šolti i s položaja Golo brdo na Braču odmah su uzvratile paljbu.

7 sati – brodovi JRM-a odustali su od daljnjeg djelovanja po civilnim ciljevima i paljbu su preusmjerili na HRM-ove obalne bitnice. Stiže šest zrakoplova tipa jastreb. Djelovanjem PZO-a s otoka Brača oborena su dva. Pilote je iz mora izvukao helikopter JRZ-a.

8 sati – zapovjednik taktičke grupe "Kaštela" zapovjedio je povlačenje svih brodova iz Splitskog kanala.

Program obilježavanja

9 - paljenje svijeća i polaganje vijenaca za poginule i umrle hrvatske branitelje i civilne žrtve - Gradsko groblje Lovrinac

10 - isplovljavanje ratnog broda HRM-a iz Lore i polaganje vijenaca u more ispred Kašjuna

11.30 - sveta misa u crkvi svetog Frane

12.45 - svečano postrojavanje pripadnika Udruge veterana Prve obalno topničke bitnice Kašjuni - na vatrenom položaju Kašjuni

13.30 - izložba ratnih fotografija 1. OTB Kašjuni - Villa Dalmacija

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 21:49