TESTIRAJTE ZNANJE

Prije 33 godine održani su prvi višestranački izbori: Sjećate li se pod kojim je sloganom HDZ pobijedio? Riješite kviz!

Prvi višestranački izbori u Hrvatskoj održani su na današnji dan 1990. godine.

Franjo Tuđman

 Martin Gerten/Dpa Picture-alliance Via Afp

Prije točno trideset i tri godine održan je prvi krug prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj, točnije u Socijalističkoj Republici Hrvatskoj koja je tog 22. travnja 1990. još bila sastavni dio SFRJ (Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije).

Tadašnji parlament - Sabor Socijalističke Republike Hrvatske - sastojao se od tri vijeća, stoga su prvi višestranački izbori bili raspisani za zastupnike Društveno-političkog vijeća, Vijeća općina i Vijeća udruženog rada.

U parlament je izabran ukupno 351 zastupnik - 80 u Društveno-političko vijeće, 156 u Vijeće udruženog rada te 115 u Vijeće općina.

Već tijekom predizborne kampanje bilo je jasno da će glavnu riječ na prvim višestranačkim izborima voditi Hrvatska demokratska zajednica predvođena Franjom Tuđmanom, tada još vladajući Savez komunista Hrvatske koji je svom nazivu dodao prefiks SDP (Stranka demokratskih promjena), te Koalicija narodnog sporazuma.

Pobjedu na prvim višestranačkim izborima odnio je Tuđmanov HDZ, a koliko dobro poznajete ostale činjenice i osobe koje su obilježile parlamentarne izbore 1990. godine možete provjeriti u kvizu koji smo pripremili samo za vas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 18:16