IMUNOLOG TROBONJAČA

‘Prije će vas pogaziti auto dok idete na cijepljenje, nego što ćete umrijeti od cjepiva Johnson&Johnson‘

Rekao je da je pojava poremećaja stvaranja krvnih ugrušaka vrlo rijetka, radi se o 6 slučajeva na 7 milijuna primljenih doza
Profesor Zlatko Torbonjača
 Matija Djanjesic/Cropix

Hrvatska se približava broju od pola milijuna cijepljenih protiv covida-19, a s obzirom na dinamiku cijepljenja do ljeta neće biti, kako se ranije najavljivalo, 70 posto cijepljenih nego oko 50 posto.

Nakon što je Američka agencija za lijekove privremeno zaustavila cijepljenje cjepivom njihove domaće tvrtke Johnson&Johnson u SAD-u, zbog toga što je nekoliko žena razvilo rijedak poremećaj stvaranja krvnih ugrušaka - ta je tvrtka objavila da odgađa distribuciju cjepiva u Europi. Od šest prijavljenih slučajeva, a riječ je o ženama u dobi između 18 do 48 godina, jedna je preminula, jedna je hospitalizirana u teškom stanju, a preostale četiri nisu u životnoj opasnosti.

Hrvatska je rezervirala 900 tisuća doza tog cjepiva.

O kakvom se cijepivu radi u Studiju 4 HTV-a objasnio je imunolog prof. dr. sc. Zlatko Trobonjača s Medicinskog fakulteta u Rijeci.

- Radi se o adenovirusnom cjepivu. Po toj logici je ono slično AstraZenecinom cjepivu, iako se ono koristi samo u jednoj dozi. Koristi se humani adenovirus tipa 26. U SAD-u je primijećeno 6 slučajeva tromboze venskih sinusa mozga u mlađih žena zbog čega su zdravstveni radnici od vlasti zatražili da se obustavi daljnja primjena toga cjepiva, rekao je Trobonjača dodavši da je to cjepivo odmah na početku dobilo negativni publicitet.

Naglasio je da je pojava poremećaja stvaranja krvnih ugrušaka vrlo rijetka, radi se o 6 slučajeva na 7 milijuna primljenih doza toga cjepiva.

- To je manje od jednog slučaja na milijun primjenjenih doza. Cjepivo izaziva neke nuspojave koje su vrlo rijetke i ja ne mislim da bi ga zbog toga trebalo izbaciti iz uporabe. Pretpostavljam da je veća vjerojatnost da će vas pogaziti auto dok idete na cijepljenje nego da će te nastradati od tog cjepiva, poručio je dodavši da cjepivo koje izaziva neke nuspojave kod mlađih žena se može upotrebljavati u nekoj drugoj dobnoj skupini ili kod muškaraca.

Objasnio je o kakvim se nuspojavama točno radi.

- Nije to nekakva duboka venska tromboza nogu koja se relativno često pojavljuje u općoj populaciji. Radi se o rijetkoj trombozi sinusa glave što se ne viđa često, ili primjerice trombozi utrobnih vena. To nije nešto što se često viđa te se stoga povezalo s cijepljenjem. Kako su i AstraZenecino i Johanson&Johanson adenovirusna cjepiva, moguće je ipak da su nuspojave vezane baš za adenovirus. Naredna će istraživanja pokazati o čemu se radi, rekao je.

U Hrvatskoj je, zaključno s 12. travnja, utrošeno je 595.369 doza, a cijepljeno je 483.825 osoba. Prvom dozom cijepljene su 370.544 osobe, a drugom dozom 111.544 osobe. Za 1737 osoba nema podataka kojom su dozom cijepljene.

Stigle prve doze Johnson&Johnson cjepiva

U Hrvatsku su danas stigle prve doze cjepiva Johnson&Johnson. Cijepljenje tim cjepivom u SAD-u obustavljeno je zbog pojavljivanja krvnih ugrušaka.

Europska agencija za lijekove danas bi se trebala očitovati o ovom cjepivu, a dotad se, kako su izvijestili iz HZJZ-a, ono u Hrvatskoj neće koristiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2024 08:05