NETOM NAKON POTRESA

Prije četiri godine radnike je poginuo prilikom sanacije krova. Sad je podignuta optužnica protiv vlasnika tvrtke

Vlasnik tvrtke nije osigurao da se radovi obavljaju na siguran način

Krov s kojega je pao radnik

 Jutarnji list

U nesreći koja se dogodila u travnju 2020. na gradilištu na Trnjanskoj cesti jedan radnik poginuo je tijekom sanacije krova uništenog u potresu. Sada je protiv vlasnika tvrtke koja je te radove obavljala podignuta optužnica koja ga tereti za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti za koje je propisana kazna do osam godina zatvora, prenosi N1.

Vlasnik tvrtke, kako navodi tužiteljstvo, nije osigurao da se radovi obavljaju na siguran način iako su obavljani na krovu, na visini većoj od tri metra. Osim toga, prema optužnici, ni radnik nije bio osposobljen za rad na visini.

Bilo je nešto prije devet sati 14. travnja 2020. kada je nesretni radnik pao s krova i zadobio višestruke ozljede od kojih je na mjestu preminuo. Na mjesto tragedije uz policiju su tada izašli i inspektori zaštite na radu. Svoj zapisnik dostavili su mjesec dana kasnije Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, a gotovo četiri godina kasnije podignuta je optužnica.

Kako je Jutarnji list ranije pisao, oko 8.40 sati, dok je ranjenim Zagrebom puhao snažni vjetar praćen snježnim padalinama, Ante G. bio je na krovu zgrade na Trnjanskoj cesti, pokušavajući zaštititi krovište tako što je na jedan dio gdje je rupa postavljao ceradu.

Zbog izostanka zaštitnih mjera, nesretni je Ante G., na užas ostalih radnika, pao s krova i pritom zadobio stravične ozljede glave, rebara, jetre i pluća kojima je, nažalost, podlegao na mjestu tragedije.

Odmah nakon nesreće, na mjestu događaja, doznali smo da je kućepazitelj angažirao tu tvrtku na poslovima sanacije koja je bila nužna. Međutim, umjesto dovršenog posla, na mjesto događaja pristigli su Hitna pomoć, policija te inspektor zaštite na radu.

Ako se Jasminu S., čija je firma godinu nakon te nesreće na radu otišla u stečaj, dokaže krivnja, prijeti mu višegodišnji zatvor.

Tijekom istrage vlasnik tvrtke branio se šutnjom. Zato su svjedoci opisali što se događalo tog dana, prenosi N1.

“Mene i oca je vlasnik firme pozvao u Trnjansku cestu da mu pomognemo prekriti krov koji je stradao u potresu. Došli smo oko 8.10 sati. Otišli smo na tavan koji je na krovu imao četiri otvora što smo ih trebali pokriti. Otac se popeo na krov a ja sam mu dodavao crijep. Čuo sam tada da je nešto lupilo pa sam pogledao kroz rupu. Tata je pao. Mi smo do tada na par gradilišta radili za tog vlasnika tvrtke, a trebao nas je uskoro i formalno zaposliti kod sebe. No to na kraju nije realizirano”, prisjetio se tragedije sin stradalog muškarca.

Mladić je potvrdio da ni on ni otac nisu prošli nikakvo osposobljavanje za rad, niti su dobili ikakve upute.

“Iako je tamo bilo svakavih užadi tata se nije vezao. Ne znam zašto to nije napravio, dok sam ga ja uvijek upozoravao da pazi. Valjda je mislio da se ništa neće dogoditi”, svjedočio je tijekom istrage.

Inspektor koji je bio na očevidu naveo je da svi radovi koji se izvode na visini većoj od jednog metra moraju biti osigurani.

“Radnici moraju biti osposobljeni za rad, kao i za pravilno korištenje zaštitne opreme. Na ovom gradilištu nije bilo ni mreže ni ograde. U potkrovlju sam vidio samo jedno uže, ali ono nije bilo korišteno”, izjavio je inspektor dodajući kako su građevinsku tvrtku na zgradi u Trnjanskoj cesti angažirali stanari.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:32