ČOVJEK VELIKOG SRCA

Prije godinu dana izgubio suprugu, kći (5) mu jedva preživjela, a on je težak invalid. Danas bolesnu djecu vozi na more...

 
 Facebook

Dražen Predovan iz Vrsi čovjek je kojem je život do sada podijelio loše karte, no on se ne predaje, bori se i nastavlja činiti ono jedino što može i zna, a to je činiti - dobro.

Iako je prošle godine u teškoj prometnoj nesreći izgubio voljenu 33-godišnju suprugu Anđelku, njegova kći tada, petogodišnja Iva je jedva preživjela, a on sam je težak invalid koji je uslijed dijabatesa ostao bez obje noge, dio je lanca dobrote okupljenih u Grupi - iznajmljivači i vozači sa srcem.

- Sve je počelo slučajno. Grupa je osnovana ovoga proljeća preko "fejsa", a ja sam baš u to vrijeme bio u bolnici u Zagrebu na liječenju. Uključio sam se u grupu koju je pokrenula gopođa Vjera Matulić iz Postira na Braču. Riječ je zapravo o humanitarnoj inicijativi kojom se obiteljima s djecom s posebnim potrebama, omogućuje besplatan boravak na moru. Tada sam vidio "poziv u pomoć" jedne mame s troje bolesne djece iz Kutine koji su bili pozvani na ljetovanje u jedan apartman u Novalji, ali nisu imali mogućnosti otputovati. Nisam dvojio niti trenutka. Izašao sam iz bolnice, otišao u Kutinu, mamu i djecu odvezao do Novalje i vratio se u bolnicu na nastavak liječenja koje je trajalo 21 dan - priča Zadarskom listu Dražen Predovan.

Kaže kako mu je zapravo najveći problem bio jer nije imao nikakvih podrobnijih informacija niti o obitelji u Kutini i njihovoj adresi, kao ni detalje o tome gdje ih točno i u čiji apartman u Novalji treba odvesti. Ali, sve je prošlo kako treba i obitelj je stigla na pravu adresu u Novalji.

- Kad sam vidio sreću te djece kad su vidjeli more, njihovu ciku, vrisku od uzbuđenja... To jednostavno nema cijene i ja sam tada bio najsretniji čovjek na svijetu - priča Dražen Predovan i danas vidno ganut slikom koju će cijeloga života pamtiti.

I onda je tako, krenulo dalje. Prevezao je jednu obitelj iz okolice Slavonskog Broda do otoka Pašmana, pa obitelj iz Županje do Murvice, a ovih se dana sprema po obitelj iz Bjelovara kojima će pokušati olakšati dio puta do Malog Lošinja.

I dok tako nesebično usrećuje drugu djecu, njegove su misli stalno s njegovom Ivom kojoj također, često odlazi jer ona se od teške nesreće gotovo neprestano oporavlja u Krapinskim toplicama.

- Kad se nesreća dogodila, liječnici su joj davali male šanse i nisu ni meni ulijevali puno nade da će mi Iva uopće preživjeti. Imala je teške ozljede glave s oštećenjima mozga, kralježnice, ostala je bez slezene... Sada je već polako počela jesti. Ne može govoriti, ali kad dođem ona svoju beskrajnu sreću što me vidi, pokazuje na svoj način - priča hrabri otac koji je nakon gubitka supruge donirao i njezine organe te i tako spasio četiri života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:56