BEZ STRUJE, GRIJANJA...

Prije godinu dana kuću mu je progutao požar, još uvijek živi u njoj: ‘Živ sam se smrznuo, pomozite...‘

Budući da nema struje, kupuje svijeće i lampaše koje pali kada padne mrak

Neven Kerešman

 /Cropix

Kuća koju je obitelj Nevena Kerešmana izgradila prije otprilike 35 godina, prije točno godinu dana im je planula pred očima. U njoj je tada živio samo njegov otac, koji je zapalio vatru u peći i otišao u dućan. Kad se vratio, cijelo prizemlje je već bilo u plamenu zbog sitnih treščica drveta koje su bacile iskru na zapaljive predmete pored peći.

Dok su na njihovu adresu u Svetoj Nedelji stigli vatrogasci, izgorio je prvi kat i dio tavana, iako su intervencijom pokušali spasili sve što je bilo moguće. Najmanja šteta bila je u dvije spavaće sobe koje su ostale natopljene dimom, a u njima Neven Kerešman živi već skoro tri mjeseca.

image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix

Budući da nema struje, kupuje svijeće i lampaše koje pali kada padne mrak, a do soba se penje ljestvama jer su stepenice također nastradale u požaru.

- Ja sam sad u toj kući, bez struje, vodu imam. Ne znam kad će struja doći, zato sam i tražio alternativne načine da ljudi čuju za moju nevolju jer ja to nikako ne mogu pokriti sa svojim primanjima - govori.

Prethodno je živio s djevojkom, ali nakon prekida se odselio. Počeo je tražiti stanove i zaključio da su mu cijene stana uz režije zimi i polog previsoke, stoga se vratio u kuću.

image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix

- Grad će financirati prozore i vrata s oko 30 tisuća eura, a za ovo drugo se moramo mi nekako snaći, što nije lako. Izgorjela je kuhinja, dnevni boravak, podovi, stol i stolice, kreveti, televizori, kompjutori, štednjak, frižider, stepenice, sve. Dosad nije nijedna lipa uložena u kuću, sad zima dolazi i bojim se kako će biti bez struje - kaže Kerešman.

Pretpostavlja da će ih samo instalacija struje i novih sklopki koštati oko četiri tisuće eura, a sveukupna obnova otprilike 100 tisuća eura. Kako kaže, raspitao se može li dobiti gradski stan, ali mu je rečeno da to nije moguće jer je prošlo deset mjeseci od požara. Inače je po zanimanju drvodjeljski tehničar, ali je već par mjeseci nezaposlen, stoga bi prihvatio i poslovnu ponudu ako ju netko ponudi.

image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix

- Ja ne radim, a otac ima malu penziju oko 265 eura, tako da mi jednostavno ne možemo to sami sanirati. Trebamo pomoć od sugrađana i cijele Hrvatske - govori.

Kad je u pitanju pomoć od strane obitelji ili poznanika, kaže da im nitko nije ponudio alternativni smještaj ili pomoć u obnovi.

Po pitanju same obnove još ništa konkretno nije napravljeno, ali prostor je počistio kad se vratio, bacio izgorene ormare i skinuo čađu sa zidova soba u kojima boravi.

image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix

- Čekam da dođu nova vrata, budući da su stara razvaljena i ne mogu se zatvoriti do kraja. Sad kako je sve hladnije, puše strašno, smrznuo sam se živ. Unutra je jučer bilo hladnije nego vani. Bojim se najviše da ne padnem kad se penjem po ljestvama, na primjer u 10 sati navečer moram nositi svijeću i hodati po njima, a nestabilne su - opisuje Kerešman.

Kaže da je već prethodno pao s njih i uganuo nogu, a pretpostavlja da bi nove stepenice mogle koštati i do pet tisuća eura. Trenutno dane provodi tako da posjećuje prijatelja u Velikoj Gorici, stoga uglavnom nije u kući do navečer kada ide spavati.

image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix

- Susjed pored nas ima fast food pa kupujem gotovu hranu i tako se hranim. Ostalo mi je nešto novca od prijašnjih mjeseci kad sam radio i s tim se financiram. Ova trenutna situacija je katastrofa, ako nam netko može pomoći bio bih jako zahvalan - zaključio je.

Svi zainteresirani za pomoć mogu se javiti Nevenu na broj telefona: 095/7591-039.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 20:57