SUDAČKI IZBORI

PRIJE IH JE BIRAO SABOR Dvije tisuće sudaca 28. siječnja izabrat će sedam članova DSV-a

 Ronald Goršić/CROPIX

Izbori za sedam novih članova Državnog sudbenog vijeća koji se biraju iz redova sudaca održat će se 27. siječnja.

Sadašnjem DSV-u kojem je na čelu sudac Vrhovnog suda Ranko Marjan četverogodišnji mandat istječe 3. ožujka ove godine. Oko 2000 sudaca, koliko ih ima u Hrvatskoj, izabrat će sedam svojih predstavnika u DSV tajnim glasovanjem, tako što će biračke kutije biti postavljene u svim sudovima. Prvi su put suci dobili priliku svoje predstavnike u DSV birati izravno tajnim izjašnjavanjem početkom 2011.

Prije ih birao Sabor

Sve do tada članove DSV-a, kako iz sudačkih tako i nesudačkih redova, birao je Sabor.

Smanjenje utjecaja politike na kadroviranje u sudstvu bio je jedan od uvjeta za završetak hrvatskih pregovora s EU, pa su suci u okviru tih nastojanja od 2011. dobili priliku birati svoje predstavnike u DSV-u izravno.

Sedam predstavnika, koji će biti članovi DSV-a u sljedeće četiri godine, suci će izabrati između 30 kandidata koji su dobili najviše glasova sudaca u kandidacijskom postupku provedenom u studenome u svim sudovima. Među 30 kandidata za novi DSV šest je sudaca Vrhovnog suda, osam sudaca specijaliziranih sudova, osam sudaca županijskih te jednako toliko sudaca općinskih sudova.

Uzorni i ugledni

U DSV će ući dvoje sudaca Vrhovnog suda, dvoje sudaca županijskih sudova, dvoje sudaca općinskih sudova te jedan sudac specijaliziranih sudova. Pretpostavlja se da će u DSV ući suci koji u sudačkim redovima uživaju najviše ugleda zbog uzornog profesionalnog rada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 10:23