PREMIJER PLENKOVIĆ

‘Prije nego što Twitter sportaši krenu... Uredu predsjednika RH poslan je prijedlog za sjednicu VNS-a‘

To su činjenice i cijela istina. Kada dobijemo potvrdu za sastanak, dogovorit ćemo termin. Točka, rekao je Plenković
Zoran Milanović i Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković rekao je da je njegov Ured poslao Uredu predsjednika RH novo pismo s prijedlogom da se idući petak održi sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost, i naglasio da je poziv za sazivanjem sjednice jedini dokument koji zajedno potpisuju predsjednik države i premijer.

Premijer je to izvijestio u petak u uvodu sjednice Vlade, na kojoj je doneseno nekoliko odluka, nakon usvajanja i stupanja na snagu rebalansa ovogodišnjeg proračuna, a osvrćući se, naglasio je, na temu koja i dalje izaziva pozornost, uključujući i neke bizarne napise.

"Da i tu stvar stavimo vrlo jasno - prije nego što nam ovi Twitter sportaši krenu objavljivat, a to je da je jučer popodne predstojnik mog Ureda poslao novo pismo predstojniku Ureda predsjednika RH s ponudom da se sastanak održi idući petak, 20. studenoga. Stavili smo prijedlog od šest točaka dnevnog reda, predložili to na vrijeme, a to je minimalno pet dana prije održavanja; predložili da se, sukladno zakonu, uključe još pojedini sudionici sukladno pojedinim točkama koje sugeriramo", rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Podsjetio je i da su "propali termini" za održavanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost (jučer popodne, danas ujutro i danas popodne), a koje je njegov Ured još prošli petak ponudio Uredu predsjednika RH, zato što nisu dobili odgovor iz Ureda predsjednika.

"To su činjenice i cijela istina. Kada dobijemo potvrdu za sastanak, prihvaćanje dnevnog reda, dogovorit ćemo termin i sukladno zakonu supotpisat poziv koji je jedini dokument koji predsjednik Republike i predsjednik Vlade zajedno potpisuju. Točka", rekao je Plenković.

U usvajanju Nacionalne razvojne strategije očekuje se doprinos svih

Premijer se osvrnuo i na reakcije na nacrt Nacionalne razvojne strategije RH do 2030. i na prijedloge tko treba biti član Upravljačkog odbora za njezinu izradu. Naglasio je kako mu je "gotov smiješna" rasprava na tu temu.

Prijedlog Nacionalne razvojne strategije Vlada je predstavila jučer te je poslan u javnu raspravu, a Plenković je danas rekao kako u njezinom usvajanju očekuje doprinos svih, posebice onih koji sugeriraju konsenzus.

To je dokument kojeg treba usvojiti konsenzusom, istaknuo je premijer, te dodao kako je činjenica da će oporba imati prigodu sada pročitati dokument, proučiti ga, dati svoje sugestije.

'Smiješna rasprava'

"Mi ćemo te sugestije pažljivo analizirati i potom ih raspraviti u Saboru i svim nadležnim odborima. Zato mi se ova, gotovo smiješna rasprava o tome tko treba biti član Upravljačkog odbora, čini ne samo zakašnjela, i sada već i zastarjela, s obzirom na to da je dokument u javnom savjetovanju i u biti je više plod neinformiranosti onih koji su u nju krenuli, nego što je prava želja za konsenzusom", procijenio je Plenković.

Dodao je kako Vlada ima zadaću predlagati ovakve dokumente te ga je i predložila "nakon dugo vremena rada, analize stručnih podloga, brojnih aktera koji su bili uključeni u taj proces".

"I želimo ga usvojiti uz što veću potporu. Prema tome, svim predstavnicima oporbe poručujem - dapače, dajte svoje sugestije, mi ćemo ih rado razmotriti, a u Saboru gdje sjedimo mi kao pozicija i oni kao opozicija ćemo usvajati taj dokument, zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2022 10:28