UZBUNA

'PRIJE SU NAM DOLAZILI IZ SRBIJE, BiH I MAKEDONIJE, A SADA...' Alarm na tržištu rada, ove sezone će na Jadranu nedostajati čak 15.000 čistačica

Ilustracija
 Profimedia, Panthermedia

Trenutačno najtraženije zanimanje u Hrvatskoj su čistačice. Procjenjuje se da će ih ove sezone na Jadranu nedostajati više od 15 tisuća. U metropoli njihov manjak primjećuju tijekom cijele godine, piše RTL, a temu su istražili za emisiju Potraga.

- Stvarno u ovom trenutku očito da bi nam trebali roboti!, kaže predsjednik Sindikata turizma i usluga Eduard Andrić.

- Ovog trenutka imamo 28 djelatnika, a nedostaje ih. Posla definitivno ima na tržištu i mogli bismo što dnevnog čišćenja, što povremenog pa još sigurno desetak djelatnika uposliti - rekao je vlasnik servisa za čišćenje Josip Željko Đurinek.

Iseljavanje je tek jedan od razloga zašto Josip i poduzetnici poput njega ostaju bez radne snage. Čistačica Marta Budimir radi u istoj tvrtki za čišćenje već 13 godina. Rad je počela u Njemačkoj, ali se odlučila vratiti. Baš kao i čistačica Ines Jurić:

- Pa imam tu obitelj i stvarno ima posla tu u Hrvatskoj tako da nema potrebe da idem van, kaže Ines.

Sindikalac Andrić pak tvrdi da nikad nije bilo ovako. Zbog manjka radne snage, a prvenstveno sobarica i čistačica Hrvatska je ove godine povećala uvoznu kvotu za radnike. Ipak, strahuje da ni to neće spasiti sezonu:

- Činjenica je da zemlje u našem okruženju od Austrije pa na dalje... Austrija je možda najbliža po tom pitanju, nude daleko veće plaće. U Austriji sobarice mogu zaraditi recimo 900 eura. Plus smještaj, plus prehrana. Tu se pojavljuje i problem što smo mi računali da ćemo tu radnu snagu naći u zemljama bivše Jugoslavije, prvenstveno Bosni i Hercegovini, pa onda Makedoniji, dijelom Srbiji, međutim i ti ljudi su shvatili da im je bolje otići u Austriju, Njemačku, Irsku... Kad već odlaze od kuće, bolje im je tako, nego doći u Hrvatsku. Tako da, evo, sve to je dovelo do toga da mi stvarno u ovoj sezoni imamo veliki problem.

Na stranicama na kojima se oglašavaju poslovi, kao i na stranicama burze, najviše je oglasa za čistačice. Ekipa emisije Potraga kontaktirala je nekoliko oglasa vlasnika apartmana. Jedan je ponudio smještaj, obrok dnevno i pet tisuća kuna plaću, ali bez prijave. Uz prijavu ide manja plaća. Za slobodne dane uglavnom nisu čuli, no nude osobi da si sama organizira vrijeme i tako možda oslobodi koji dan.

U hotelima, kampovima i većim kompanijama malo je drugačija situacija. Mnogi nude bar jedan obrok i jedan slobodan dan na tjedan, uz plaćeni smještaj. Ali zato nude i manje plaće i više posla.

- Znači, većina tih jadnih žena radi za tri tisuće kuna. I na kraju su izrabljivane za nikakvu plaću. I činjenica je da i ti pojedinci i privatnici koji ih zapošljavaju, zapošljavaju ih na ugovore na mjesec dana, s tim ih ucjene, bilo što da prigovori, drugi mjesec neće dobiti plaću - rekao je Eduard Andrić i dodao:

- Problem je što naša porezna politika u odnosu na ovu djelatnost, turizam i ugostiteljstvo, ne može biti konkurentna s tim zemljama koje smo spominjali u okruženju, a naši političari ne shvaćaju da je jedini izlaz iz ove situacije koja je donijela egzodus odlaska naših pogotovo mladih ljudi. Ali i onih srednje dobi iz Hrvatske, da je jedini izlaz u povećanju plaća i ne samo povećanju plaća nego i sigurnosti radnog mjesta.

Mnoge čistačice ne žele raditi sezonski. Radije imaju siguran posao, ali s nižom plaćom. Goja Šantek ipak je odlučilia raditi u Münchenu.

- U Zagrebu sam radila na nekim mjestima za 35 kuna po satu, na nekim 40, a ovdje je ipak velika razlika, ovdje dobijem 15 eura po satu. Prije sam radila na puno radno vrijeme. Radila sam u Ministarstvu demografije kao tajnica za 4200 kuna. Poslije sam opet morala čistiti s obzirom na kredit i tako. Sveukupno sam zaradila nekih šest, sedam tisuća, osam uvrh glave.

- Dobro, u dijelu prijašnjih godina bili su krivi poslodavci. Mi smo imali situaciju kad se smanjio PDV pa poslodavci suprotno očekivanom nisu digli plaće zaposlenima, međutim sad su oni dovedeni u poziciju da moraju dignuti plaće. To im je jedino rješenje i sad su krivi i oni i država koja ne shvaća da im mora otvoriti prostor da bi mogli dignuti plaće - kaže sindikalac Andrić koji se boji izrabljivanja na ljeto.

Država od prije nekoliko godina i sama ‘iznajmljuje’ čistačice. Rade po principu najniže ponude na javnom natječaju pa te čistačice ni ne mogu imati veću plaću.

- Prije nisi tražio djelatnika već je djelatnik tebe na neki način tražio. Dok je danas sasvim drugačije - rekao je vlasnik servisa za čišćenje Josip Željko Đurinek za RTL.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:19