PROBLEMI SA STRUJOM

Prije tri tjedna pola Europe zamalo je doživjelo totalni ‘blackout‘, a razlog leži u - Hrvatskoj!

U HOPS-u kažu da unatoč poteškoćama nije bilo prekida opskrbe u jedinstvenom eurosustavu
 Vlado Kos/Cropix

Europska mreža operatera prijenosnih sustava (ENSO-E) objavila je izvješće o kratkotrajnom razdvajanju jedinstvene mreže europskog elektroenergetskog sustava 8. siječnja ove godine na dva dijela prema kojem je uzrok razdvajanja kvar na trafostanici u Ernestinovu pokraj Osijeka.

"Početni događaj prekida bilo je iskapčanje sabirnice u trafostanici u Ernestinovu, što je dovelo do razdvajanja tijekova električne energije sjeverozapadnog i jugoistočnog dijela mreže", navodi se u izvješću ENSO-E, koji je prvu informaciju o razdvajanju mreže objavio 15. siječnja pokrenuvši detaljnu istragu u trajanju od 11 dana.

Unatoč opisanim poteškoćama, kako nam je potvrđeno u Hrvatskom operateru prijenosnog sustava (HOPS), 8. siječnja nije bilo prekida opskrbe električnom energijom ni u Hrvatskoj niti u ostalim zemljama koje su dio jedinstvenog sustava.

Zbog problema na trafostanici u Ernestinovu, prema izvješću ENSO-E, došlo je do preopterećnosti i iskapčanja dijela mreže u Srbiji i hitnih prilagodbi prijenosnih mreža u drugim zemljama. Prema nalazima ove organizacije, do potpune stabilizacije mreže došlo je sat vremena nakon iskapčanja u Ernestinovu.

"Prijenosne mreže zemalja kontinentalne Europe električno su povezane kako bi radile sinkrono na frekvenciji od približno 50 Hz. Događaj od 8. siječnja uzrokovao je da se sinkrono područje kontinentalne Europe odvoji na dva područja, s tim da je područje na jugoistoku Europe privremeno djelovalo odvojeno od ostatka kontinentalne Europe", navodi ENSO-E.
Iako je dio europskih medija spekulirao da je kratkotrajno iskapčanje dijelova trafostanice u Ernestinovu moglo dovesti do kolapsa elektroenergetskog sustava i "mraka u Europi", u izvješću ENSO-E o toj se mogućnosti ne govori.

Osvrnuvši se na incident od 8. siječnja, u austrijskom operateru prijenosnog sustava Austrian Power Grid otkrili su da su poremećaje u mreži nadoknadili pojačanim radom tamošnjih hidroelektrana.

Pola Europe zamalo bez struje

Na temelju izvještaja Saveza europskih ponuđača električne energije Entso-E Frankfurter Allgemeine Zeitung opisuje kako je došlo do lančanog iskopčavanja dalekovoda od Hrvatske preko Srbije do Rumunjske, a posljedice čega su se osjetile i u Francuskoj i u Italiji.

Ovaj slučaj potakao je i u Austriji i u Njemačkoj raspravu o sigurnosti opskrbe i ukazao na potrebu brze izgradnje dodatnih dalekovoda i osiguravanja pričuva za slučaj manjka električne struje, piše FAZ.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:04