AFERA AUDI

PRIJEDLOG JUTARNJEG Zašto Vlada ne smanji plaće 10% svima koji imaju službene aute?

Na povlasticama šefovi agencija i ureda uštede jednu prosječnu plaću
 Goran Mehkek/CROPIX

Službeni automobil mu je na raspolaganju 24 sata dnevno. Ne vozi ga sam, za njega radi osobni vozač.

Svoj službeni smatrphone koristi koliko god želi. Cijeli račun pokrit će porezni obveznici. U novčaniku ima i poslovnu kreditnu karticu, već odobrena sredstva za reprezentaciju te omogućena putovanja avionom u biznis klasi.

Ta su mu prava zagarantirana Vladinom Odlukom o uvjetima korištenja automobila i drugih pogodnosti. On, naravno, prima i plaću.

Mjesečna bruto primanja iznose mu 25.600 kuna. Na račun mu sjedne 15.196 kn.

On je predstojnik jednog od četiri državna ureda koliko ih ima u Hrvatskoj i u istom su rangu sa predstojnikom ureda premijera, zamjenika ministra i glavnog tajnika Vlade. Uredi se bave središnjom javnom nabavom, upravljanjem državnom imovinom, Hrvatima u iseljeništvu i obnovom i stambenim zbrinjavanjem.

Bez nadzora

S druge strane ravnatelj državne agencije, koje su financiraju iz proračuna, ima netto plaću od 11 tisuća kuna. On na mobitel na račun poreznik obaveznika smije potrošiti 400 kuna, službeni automobil koristi sam i samo za posao.

Predstojnici državnih ureda i ravnatelji agencija zbog ovih povlastica ustvari mječeno zarađuju puno više nego im iznosi plaća jer svoja neto primanja ne troše na automobil i na mobitel, ne plaćaju servise, tehničke preglede, zamjenu guma, popravke i gorivo te račune za mobitel.

Predstojnici tako mjesečno uštede 7 tisuća kuna, a ravnatelji agencija 4100 kuna!

Koliko se voze, gdje putuju, koliko troše benzina i u koje ga svrhe koriste, privatne ili poslovne, nitko ne kontrolira.

Policija nema ovlasti provjeravati vozače službenih autiju koriste li ih u privatne ili poslovne svrhe. Nadzorno tijelo ne postoji.

Zašto Vlada ne smanji plaće za 10 posto svima koji imaju službene automobile?

Primjer Finske

Samo za usporedbu, u Finskoj pravo na automobil za službene potrebe i za vožnju od kuće do posla imaju i premijer i ministri te ostali državni dužnosnici. No, ne mogu ih koristiti 24 sta dnevno, a svaku vožnju izvan radnog vremena moraju prijaviti u poreznoj kartici kao oporezivi prihod. Mnogi od njih za kraće gradske vožnje koriste taksije koji su jeftiniji.

Prema Odluci Vlade o uvjetima korištenja automobila i drugih pogodnosti dužnosnici su podijeljeni u tri kategorije, a državni službenici su u četvrtoj kategoriji.

U najvišoj skupini dužnsnika su, na premijer, potpredsjednik Vlade i ministri. Zamjenici ministara, predstojnik Ureda premijera, glavni tajnik Vlade i predstojnici državnih ureda su u kategoriji ispod, no osim niže klase automobila, imaju jednaka prava na mobitele bez ograničenja, poslovne kreditne kartice, letove u biznis klasi i sredstva reprezentacije. Ravnatelji agencja, zajedno sa savjetnicima premijera, tajnicima ministarstava i državnih ureda, zamjenicima predstojnika i ostalima, spadaju u četvrtu kategoriju koji imaju pravo na automobil i mobitel do 400 kuna. Njihovi šefovi i nadređeni mogu im odobriti i poslovne kartice i reprezentaciju te veće troškove mobitela.

Koliko točno automobila razne agencije, državni uredi, instituti i ostale ustanove imaju u svom voznom parku? Tko ih sve koristi? Za što?

‘Mi smo štedljivi’

Prema podacima iz 2011. 186 državnih ustanova raspolagalo je sa 1165 službenih vozila i 4713 mobitela. Za to je utrošeno 179 milijuna kuna, a dodatih 309 potrošeno je za intelektualne usluge, a na reprezentaciju utrošili su prije tri godine oko 14 milijuna kuna.

Kontaktirali smo ravnatelje nekoliko agencija kako bi saznali na koji način koriste službene automobile. Na ta pitanja mnogi su odgovore izbjegli pravdajući se sastancima ili traženjem pisanih upita.

Rijetki su odgovorili.

- Nismo proveli nikakve nove postupke nabavke autiju, niti planiramo, kažu u Agenciji za plaćanje u poljoprivredi. Imaju 46 automobila, od čega su 42, hvale se, nabavili novcem iz EU. Ostale, 3 Seata i jedan Audi A4 platili su novcem iz proračuna.

- Naš ravnatelj ima pravo na korištenje službenog auta samo za posao. Koristi Audi A4 iz 2008., koji je preuzet od Ministarstva poljoprivrede - kažu. U Agenciji za obalni linijski pomorski promet kažu da imaju dva automobila. VW Passat nabavili su prije godinu dana na leasing, a imaju i Peugeot 307 star 6,5 godina. - Passat koristi ravnatelj, a Peugeot ostali - kažu.

U agenciji radi deset ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 22:56