TRAŽE PROGLAŠENJE ZARAZE

PRIJETI LI MARJANU KATASTROFA? Utvrđeno je da je čak 13.000 stabala osušeno ili zaraženo, a za sve je kriva štetočina veličine svega 2,5 milimetra!

 Jakov Prkić/HANZA MEDIA

U splitskoj Park-šumi Marjan od ukupno 64.000 stabala, njih oko 13.000, to jest jedna petina, zbog klimatskih promjena osušena je ili zaražena mediteranskim potkornjakom, kukcem koji svojim djelovanjem ugrožava vitalnost stabala, upozorili su u srijedu u prijepodnevnom dijelu tematske rasprave Gradskog vijeća o Marjanu.

Dogradonačelnik Nino Vela je istaknuo kako park-šuma Marjan obuhvaća prostor oko 300 hektara, od kojih je jedna trećina u privatnom vlasništvu, a dvije trećine u vlasništvu Grada Splita.

"U zadnjih nekoliko godina na Marjanu je osušeno 8.000 stabala što je oko 13 posto šumskog fonda, a još oko sedam ili osam posto stabala je zaraženo mediteranskim potkornjakom", istaknuo je Vela.

Rekao je kako je nužno poduzeti sve rapoložive mjere na suzbijanju potkornjaka na Marjanu.

Direktor Javne ustanove za upravljanje park-šumom Marjan Robert Koharević izvijestio je da na Marjanu ima oko 64.000 stabala te da je šumarska inspekcija utvrdila kako nema pogrešaka u upravljanju Marjanom gdje je, međutim, šumski fond ugrožen sušenjem i zarazom mediteranskim potkornjakom.

Objasnio je kako je potkornjak kukac veličine svega 2,5 milimetra "uporni štetnik" koji napada borova stabla tako što ih ruje i stvara hodnike u jezgri stabala što uzrokuje slabljenje njihove vitalnosti i osušivanje.

"Nedavno smo bili raspisali javni natječaj za uklanjanje, to jest sječu osušenih i zaraženih stabala na koji se nitko nije javio", rekao je Koharević.

Predsjednik društva "Marjan" Srđan Mladinić u raspravi je pozvao ministra poljoprivrede Tomislav Tolušića da na splitskom Marjanu proglasi zarazu.

"Na Marjanu je potrebna interventna situacija tako što bi ministar poljoprivrede proglasio zarazu", smatra Mladinić.

Vijećnik stranke Pametno Branimir Urlić rekao je kako traže žurno poduzimanje mjera na Marjanu za zaštitu šumskog fonda od sušenja, zabranu gradnje na Marjanu i zabranu prometa Marjanom.

U raspravi je rečeno i da treba pomladiti šumski fond na Marjanu jer ima stabla koja su stara i 150 godina.

Tematska sjednica splitskog Gradskog vijeća posvećena park-šumi Marjan sazvana je na zahtjev vijećnika Mosta.

Predsjednik Gradskog vijeća Jure Šundov izvijestio je da je od splitskog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare dobio dopis s mišljenjem da je tematska rasprava o Marjanu sazvana preuranjeno, no Šundov ističe da je tematsku raspravu o Marjanu sazvao sukladno poslovniku o radu splitskog Gradskog vijeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:28