SUKOB OKO TV KANALA

Prijeti li N1 televiziji da već 1. srpnja praktički nestane s hrvatskih ekrana?

United Grupa tvrdi da ga telekomi namjerno isključuju, a oni odgovaraju da United vrši pritisak da bi pristali platiti previsoku cijenu
Tihomir Ladišić, direktor N1 Hrvatska
 Darko Tomas/Cropix

Prijeti li kabelskom informativnom programu N1 da potpuno nestane s televizijskih ekrana u Hrvatskoj? I je li taj cijeli slučaj rezultat političke cenzure nad medijima ili legitimnog komercijalnog interesa poslovnih partnera i konkurenata? Oko tih pitanja proteklih se dana u Hrvatskoj lome koplja, a burne diskusije nastavljene su u srijedu nakon što je United Grupa, koja je osim N1 u Hrvatskoj još vlasnik bivšeg Tele2 a sad Telemacha Hrvatska, zatim Sport Kluba, Nove TV, Doma TV-a i portala dnevnik.hr, izvijestila kako će osim A1 potencijalno i HT - drugi veliki teleoperater - ukloniti njihove kanale iz svoje ponude.

"Trenutno se vode i pregovori o nastavku suradnje i s Hrvatskim Telekomom, kojima smo, također, dali iste uvjete i istu cijenu koju su imali godinama unazad. I taj operater je na naše iznenađenje odgovorio da je ponuda 'neodgovarajuća', pa nije izvjesno hoće li i oni zadržati UM kanale u ponudi", tvrdi United Media.

Hrvatski telekom na to je poručio da nema praksu javno komentirati poslovne odnose te da se korisnicima trude osigurati kvalitetan sadržaj i najbolje korisničko iskustvo. "Sport Klub i N1 kanali dostupni su na MAXtv platformi sukladno važećem ugovoru između HT-a i United Media Grupe koji vrijedi do 30. 6. 2021.", zaključili su u HT-u.

A cijela priča počela je u ponedjeljak kad je United na svojim internetskim stranicama objavio da gledatelji koji koriste usluge operatera A1 Hrvatska od 29. ožujka neće moći gledati kanale United Media - N1 i Sport Klub. "Jako smo iznenađeni odlukom operatera A1 o neobnavljanju ugovora o distribuciji kanala, posebno imajući u vidu da su im ponuđeni apsolutno isti uvjeti koji su vrijedili i do sada", napisao je N1.

Nakon te objave reagirao je A1 Hrvatska, koji je objavio da će Sport Klub zamijeniti s Arena Sport kanalima, te kako su "pokušali dogovoriti nastavak emitiranja samo za N1 kanal, međutim, vlasnik prava postavio je nerealnu i neprihvatljivu cijenu".

Niz reakcija

Na to je opet reagirala United Media koja tvrdi da A1 ne priča istinu. "Operateru je ponuđena distribucija naših kanala pod istim uvjetima i po istoj cijeni koja je vrijedila i do sada", tvrdi United Media. Dodali su da su spremni objaviti ponudu koju su dali A1. A onda su u A1 naveli da su od Uniteda tražili zasebnu ponudu samo za N1 te kanale Sport Klub 1 i Sport Klub 3, ali da je United Media za ta tri kanala postavio 28 posto veću cijenu od iznosa koji A1 plaća za emitiranje sadašnjih 15 kanala. Ta informacija zasad nije demantirana.

Telekomunikacijski regulator Hakom, pak, ogradio se od ovog slučaja istaknuvši da se ne bave TV sadržajem već prigovorima korisnika. U tom smislu, korisnici operatera, koji smatraju da su ukidanjem nekog programa u ponudi A1 Hrvatska zakinuti, mogu se žaliti regulatoru. Hakom ističe da će u tom slučaju provjeravati gledanost programa za svakog korisnika zasebno.

No, ogradili se nisu brojni političari, pa je slučaj N1 izazvao niz reakcija među političarima. Posebno su kritični bili iz parlamentarne oporbe. Vesna Vučemilović iz Domovinskog pokreta komentirala je kako se N1 u vrlo kratkom vremenu etablirao kao jedan izuzetno važan medij te da je bila zaprepaštena kada je čula što se događa.

- Znakovito je da se ovo događa dva mjeseca pred lokalne izbore. N1 se nametnuo kao neovisan medij koji donosi informacije jednostavno, nepristrano i objektivno, kako bi mediji trebali raditi. Mislim da je to porazno - rekla je Vučemilović na N1 i dodala kako smatra da nema prepreke da Zakon o elektroničkim medijima, koji bi trebalo korigirati, već idući tjedan ide u saborsku proceduru.

Što regulira zakon?

Ipak, takve tvrdnje odbacila je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek rekavši da ovaj slučaj nema veze sa Zakonom o elektroničkim medijima.

- Taj zakon regulira samo rad onih nakladnika u odnosu na operatore koji su nositelji koncesije, a odnos vezano uz naplatne kanale je odnos kompanije koja te kanale kupuje i uzima u distribuciju i onih koji su vlasnici tih kanala i to nije predmet zakona sad, a neće biti predmet niti jednog budućeg zakona, jer to nije predmet uređivanja na razini nacionalnog zakonodavstva - rekla je Obuljen Koržinek i dodala da operatori formiraju pakete na osnovi preferencija svojih korisnika.

A1: United Media Grupa vrši pritisak, no ne pristajemo na medijske ucjene

A1 Hrvatska u srijedu je izvijestio da je United Media Grupa počela vršiti pritisak na A1 nakon najave da od kraja ožujka neće prenositi njihove tv kanale N1 i SportKlub te da nikako ne mogu prihvatiti medijske ucjene i novinarstvo koje "zbog komercijalnih interesa vlasnika kroz vlastiti medij radi pritisak na bilo koju kompaniju zbog legitimne poslovne odluke".

U najnovijem priopćenju iz A1 Hrvatska podsjećaju da su početkom tjedna obavijestili javnost da će krajem ožujka kanale United Media Grupe zamijeniti s kanalima istog tipa, odnosno SportKlub kanalima Arena Sporta, te da je nakon toga počeo pritisak United Medije pri čemu ističu i da je "TV kanal N1 odlučio zamijeniti javni interes s interesom svojeg vlasnika, što su prepoznali gotovo svi hrvatski mediji".

Ponavljaju i da su odluku o zamjeni paketa kanala, među kojima se nalazi i N1, donijeli zbog poslovno nepovoljnih uvjeta pod kojima je United Media Grupa pokušala osigurati produženje ugovora.

"Kada pregovori o cijeni nisu uspjeli, A1 Hrvatska donijela je poslovnu, isključivo komercijalnu odluku da navedene kanale zamijeni kanalima iste vrste. Odgovor na ovu odluku bilo je priopćenje koje je objavio kanal N1 te serija TV priloga i objava koji su uslijedili, a u kojima se A1 Hrvatska napada zbog donošenja poslovne odluke", kažu iz telekom kompanije A1.

Osvrću se pritom i na optužbe kako je ta njihova poslovna odluka "udar na slobodu medija i cenzura… u vrijeme predizborne kampanje", što po njima najbolje pokazuje nevjerodostojnosti te medijske kuće, koja isključivim i propagandnim novinarstvom čini udar na istu tu slobodu medija, neprijeporno koristeći vlastiti medij za zaštitu poslovnih interesa United Media Grupe u Hrvatskoj umjesto za interes javnosti.

"Nismo iznenađeni ovakvim postupcima United Media Grupe, u čijem su vlasništvu u Hrvatskoj inače TV kanali i portali N1, Sport Klub, Nova TV, Doma TV i portal dnevnik.hr, kao i telekom operator Telemach Hrvatska. Upravo zbog ovakvih metoda, u poslovnim pregovorima su kanale United Media Grupe već isključila tri operatora u Sloveniji, zatim operatori u Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji itd. S obzirom na to da smo i dalje izloženi medijskim napadima od strane N1, A1 Hrvatska će poduzeti sve potrebne pravne korake", poručuju iz A1 Hrvatska.

Zaključno dodaju i da je "bez obzira na štetu koja je do sada nanesena, A1 Hrvatska i dalje zainteresirana distribuirati N1 kanal, a sve u najboljem interesu svojih korisnika. Neovisno o porukama kako je N1 spreman bez naknade emitirati svoj program, A1 Hrvatska je otvorena za postizanje komercijalno prihvatljivih uvjeta za zadržavanje N1 kanala". (Hina)

United media odgovorio operatoru A1 da prihvati ponudu ako želi zadržati N1

Iz United media reagirali su u srijedu navečer na priopćenje A1 koji tvrdi da je i dalje zainteresiran za distribuciju N1 kanala te su zatražili da im potvrdno odgovore na ponudu koja im je dostavljena još prije 20 dana.

Na tvrdnju A1 da je, bez obzira na nanesenu štetu, otvoren za postizanje komercijalno prihvatljivih uvjeta za zadržavanje N1 kanala, iz United Media su odgovorili da za to "već imaju komercijalnu ponudu".

"Operater A1 obratio se javnosti priopćenjem u kojem navode da su i “dalje zainteresirani distribuirati N1 kanal” i da su otvoreni za postizanje komercijalno prihvatljivih uvjeta za zadržavanje N1 kanala.

Ponuda za emitiranje kanala od nacionalnog interesa kao što je N1, upućena je od strane United Medie operateru još 25. veljače, i tada nisu pokazali interes za postizanje dogovora. Na toj ponudi su nam se zahvalili i odbili nastavak suradnje. Ukoliko A1 želi, u najboljem interesu svojih korisnika, emitirati kanal N1, molimo da potvrdno odgovore na ponudu koja im je dostavljena prije 20 dana", naveli su iz United Media.

Istaknuli su i kako neće odgovarati na uvrede iz A1.

"Nećemo odgovarati na uvrede iznijete od strane A1, kako na račun poslovanja naše kompanije, tako i na račun izvještavanja novinara N1. Mi ostajemo na principijelnom stavu zaštite demokratskih vrijednosti, slobode mišljenja i izražavanja, a na gledateljima je da, kao i u godinama iza nas, sude o našem radu", stoji u priopćenju.

Iz United Media izrazili su uvjerenje da će se obećanja Ministarstva i Vlade, koji najavljuju nove zakonske regulative i usklađivanje sa zakonima u Europskoj uniji, dogoditi u obećanom roku, zbog liberalizacije tržišta, zdrave konkurencije i na kraju, u interesu hrvatskih građana. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:03