POGODILA IH KRIZA

Prijevoznici autobusima blokirali promet u Zagrebu, reagirao i ministar Butković

Prijevoznici su blokirali dijelove Zagreba tvrdeći da im leasing kuće oduzimaju vozila jer ne mogu plaćati rate, a Vlada im ne pomaže
Prijevoznici su prosvjedovali i 2020.
 Luka Gerlanc/CROPIX

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je nakon sjednice Vlade da se razmišlja o plaćanju dijela fiksnih troškova povremenim prijevoznicima.

Prijevoznici su u četvrtak autobusima blokirali dijelove Zagreba tvrdeći da im leasing kuće oduzimaju vozila jer ne mogu plaćati rate, a Vlada im ne pomaže. Uz ostalo su prosvjedovali na cesti ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice, gdje je Vlada održavala sjednicu.

Butković je rekao da je s njima nekoliko puta razgovarao te da su to ljudi koji se bave povremenim prijevozom odnosno transferima iz zračnih luka, izletima i slično te su jako pogođeni pandemijom.

Izvijestio je da je ministarstvo izradilo "određene prijedloge rješenja problema", a išlo bi se prema financiranju dijela fiksnih troškova. Rate im se, kaže, ne mogu platiti, ali može dio fiksnih troškova.

Kaže da zakonski nije moguće produljenje moratorija na ovrhe. Tvrdi da je osobno kontaktirao sve leasing kuće, pisao im i molio da se strpe te da su neke pozitivno reagirale, a neke se nisu ni odazvale.

Vezano uz napetosti između Međunarodne zračne luke Zagreb i Croatia Airlinesa, rekao je da postoji dobra volja i jednih i drugih da se pokušaju dogovoriti.

MZLZ, kaže Butković, treba jednako i transparentno postupati prema svima.

"Ne mogu se Ryanairu dati popusti, a prema Croatiji Airlinesu, o kojemu najviše ovisi, imati drukčije kriterije. Oni će u narednih deset dana sjesti i pokušati naći rješenje", naveo je Butković, dodavši da su i u MZLZ-u svjesni da su bez Croatia Airlinesa u problemu.

Vezano uz budućnost Croatia Airlinesa rekao je da je budućnost zračnog prometa upitna i u Europi i svijetu. Ako do oporavka dođe ove ili sljedeće godine, istaknuo je, onda Croatia Airlines može preživjeti. Međutim, ako problema bude i nakon toga, onda će sve tvrtke, ne samo Croatia Airlines, biti u problemu, zaključio je ministar.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić istaknuo je da će se razgovori s povremenim prijevoznicima nastaviti tijekom sljedećeg tjedna. I on je svjestan njihovih problema i činjenice da njihovi krediti i rate za leasing polako dolaze na naplatu s obzirom da su moratoriji na te leasinge završili.

"Naša ideja s kojom smo krenuli u ovu covid krizu je da svima onima koji su s tom covid krizom pogođeni na neki način pokušamo pomoći. U najvećoj mjeri smo u tome uspjeli što pokazuju makroekonomski pokazatelji, posebice oni vezani uz zaposlenost, odnosno prosječna primanja", zaključio je Ćorić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2021 04:21