VLADAJUĆA STRANKA

Prijevremeni izbori za HDZ u ovom trenutku nisu opcija, stranka za to nije spremna

Premijer će krizu rješavati dvaput: u prvom valu situaciju s Horvatom, a nedugo nakon toga i s drugim problematičnim ministrima

Andrej Plenković

 Željko Puhovski/Cropix

Od prijevremenih izbora koje zaziva oporba vjerojatno neće biti ništa - tako barem govore HDZ-ovci s kojima smo jučer razgovarali uoči sjednice Predsjedništva stranke.

- Za izbore u ovom trenutku nitko nije spreman. No, mislim da premijer neće ništa riješiti ni mijenjanjem jednog ili dva ministra, tako da mi se čini da će ipak najizgledniji scenarij na kraju biti rekonstrukcija Vlade - smatra jedan član HDZ-a.

Službeno, u HDZ-u o tome nema još nikakvih potvrda. Na pitanje je li rješenje rekonstrukcija Vlade ili samo zamjena za mjesto Darka Horvata u Vladi, ministar Oleg Butković odgovorio je da na to ne može odgovoriti.

"Veliki udarac za Vladu"

- Moram vidjeti što će drugi kolege reći, ne znamo jesu li prave informacije koje čitamo u medijima, o svemu ćemo raspravljati i onda ćemo reći svoje stajalište. U ovom trenutku ne bih spekulirao - rekao je Butković jučer prije zakazane sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a. Dodao je i da nije zabrinut jer je parlamentarna većina stabilna.

- Teško je procijeniti što će odlučiti Plenković, ali rekonstrukcija Vlade sigurno je jedna od opcija koja će se razmatrati sljedećih dana. Mislim da će premijer u prvom valu riješiti najnužnije, ovo s Darkom Horvatom, i bude li potrebe, s Miloševićem. Ostalo će rješavati u drugom valu - procjenjuje jedan istaknuti HDZ-ovac, dodajući kako se radi toga trebaju obaviti i konzultacije s koalicijskim partnerima. Smatra da je ovo dobra prilika da se napravi rekonstrukcija te da bi u Vladi trebalo zamijeniti najmanje četiri ministra.

- Mislim da Plenković neće sve mijenjati odjednom, kako se neki drugi ministri ne bi povezivali s ovima iz afera. On pazi na takve stvari - kaže naš sugovornik.

- Dosad smo iz svih kriza našli rješenje pa vjerujem da će tako biti i sada. Ne vjerujem da će doći do prijevremenih izbora, to je zadnja opcija - rekao je sugovornik iz stranke.

Neki HDZ-ovci jučer su isticali da će Plenković što prije morati učiniti nešto.

- Ovo što se dogodilo veliki je udarac za Vladu, ali mislim da je ovo dobra prilika i za Andreja Plenkovića, da napravi ozbiljnu rekonstrukciju. On bi se trebao riješiti ne samo ovih ministara koji se spominju u aferi, nego još nekih problematičnih koji se nisu pokazali kao dobar izbor. Moje je mišljenje da bi se trebao riješiti Marija Banožića i Vilija Beroša. Svaka čast Plenkoviću, on je dobar političar, ali problem je to što ima potkapacitiranu Vladu.

Nema puno izbora

Mislim da je ovo najlošija Vlada koju smo ikad imali - komentirao je dugogodišnji član stranke. Dodaje da za svaku ozbiljnu reformu ili zahvat mora postojati povjerenje u Vladu.

Još nekoliko HDZ-ovaca s kojima smo jučer razgovarali slažu se s tim da je potrebna rekonstrukcija.

- Mislim da je ovo idealna prilika za premijera Plenkovića, da povuče takav potez i na taj način riješi još neka problematična ministarstva - kaže jedan od naših sugovornika, a drugi kratko dodaje kako smatra da Plenković nema puno izbora i da će "morati napraviti rekonstrukciju".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:27