DALMATINSKA ZAGORA

Prijevremeni izbori za novo Općinsko vijeće u Otoku pod epidemiološkim mjerama

Svih pet biračkih mjesta je otvoreno blagovremeno i glasovanje se na njima odvija bez poteškoća
Glasačka kutija, ilustracija
 Boris Kovacev/Cropix

Prijevremeni izbori za novo Općinsko vijeće općine Otok u Dalmatinskoj zagori održavaju  se u nedjelju pod epidemiološkim mjerama, kao i na nedavnim parlamentarnim izborima, a ukupno je registriranih 4.650 glasača, izvijestili su iz Općinskog izbornog povjerenstva.

"Svih pet biračkih mjesta je otvoreno blagovremeno i glasovanje se na njima odvija bez poteškoća," rekla je Hini zamjenica predsjednika Općinskog izbornog povjerenstva Zorica Šentija.

Svoje vijećnike u vijeću općine Otok u Splitsko-dalmatinskoj županiji žele četiri kandidacijske liste: HDZ, HSP-1861. te nezavisne liste Dušana Đule i Ante Norca.

Općinsko vijeće Otoka, koje broji 15 članova, raspušteno je jer u zakonskom roku nije donijelo proračun za ovu godinu. Prijevremeni izbori prvobitno su bili zakazani za travanj, ali su zbog pandemije koronavirusa odgođeni za srpanj.

Osim u Otoku, prijevremeni izbori danas se održavaju i u Orahovici koji su također bili planirani za 19. travnja pa odgođeni za srpanj.

Za Gradsko vijeće Orahovice koje ima 15 vijećnika natječe se sedam lista: DP Miroslava Škore, HDZ-ova, HSS-ova koju nosi gradonačelnica Ana-Marija Petin, SDP-ova, lista Stranke umirovljenika (SU) te Nezavisna lista Ivančice Grgić.

Orahovičanima su to drugi prijevremeni izbori od redovitih lokalnih iz svibnja 2017. Na prve su izašli već u jesen iste godine jer se vijeće izabrano u svibnju nije uspjelo konstituirati ni nakon tri pokušaja; ni jedna stranka, naime, nije uspjela osigurati većinu.

Kako bi se izbori mogli odgoditi Hrvatski je sabor izmijenio Zakon o lokalnim izborima kojima je Vladi dao ovlast da u slučaju posebnih okolnosti može odgoditi raspisivanje prijevremenih lokalnih izbora, te izvan snage staviti odluku kojom su izbori raspisani, dok posebne okolnosti ne prestanu.

I dok je prvotno u zakonu stajalo da se raspuštena gradska i općinska vijeća biraju u roku od 90 dana od raspuštanja, po novome, kad nastupe posebne okolnosti, biraju se po njihovu prestanku, a najkasnije u roku 90 dana od prestanka posebnih okolnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. listopad 2020 21:53