TEK 11 POSTO

Prijevremeni lokalni izbori: vrlo mali odaziv

 Robert Fajt / CROPIX

Vrlo mali broj birača, ukupno tek nešto više od 11 posto, izašao je prijepodne na birališta u Novoj Gradiški, Matuljima, Govozdu i Kolanu koje u drugom krugu biraju svog gradonačelnika, odnosno načelnike i njihove zamjenike.

Od ukupno 26. 600 birača prijepodne je na birališta izašlo njih manje od tri tisuće, objavljeno je u na stranicama Državnog izbornog povjerenstva.

Jedinice u kojima se u nedjelju bira nisu svoje čelne ljude uspjele izabrati prije dva tjedna, kada su prijevremeni izbori održani u ukupno njih devet, a uz gradonačelnike i načelnike birala su se i gradska i općinska vijeća.

Podaci o odazivu pokazuju da je na birališta u nedjelju izašlo još manje birača, nego prije dva tjedna. U Novoj Gradiški i Matuljima izašlo ih je oko deset posto (prije dva tjedna 11, 6, odnosno 12, 6 posto) u Govozdu 12, 7 posto (16, 5) te najviše u Kolanu 22, 8 posto (23 posto).

U Novoj Gradiški, naklonost oko 12.500 birača traže kandidat SDP-a i Hrvatskih laburista Vinko Grgić te Dražen Oršulić, kanidat HDZ-a i njegovih partnera.

U Matuljima se za načelničko mjesto bore nezavisni Miodrag Šarac i SDP/HSU-ov Mario Ćiković. Pravo glasa ima oko deset tisuća birača.

U općini Gvozd, koja ima oko 3100 birača, na mjesto načelnika računaju SDSS-ov Branko Jovičić i SDP-ov Zdravko Stijepović, a u Kolanu, općini s manje od 800 birača, HDZ-ov Šime Gligora i HSS-ov Josip Zubović.

Za gradonačelnika, odnosno načelnike bit će izabrani kandidati koji dobiju veći broj glasova birača koji su glasovali. Dogodi li se, eventualno, da oba kandidata dobiju jednak broj glasova, ići će se u treći krug.

Birališta su otvorena u 7 sati, a glasovati se može do 19 sati.

Neslužbeni rezultati znat će se večeras.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:06