VELIKA KAMPANJA

Prikupljaju se sredstva za Kuću imotske riči, cilj je sačuvati pisano blago zavičaja

Rekonstrukcijom stare kuće u naselju Gornji Ujevići/ Krivodol želimo stvoriti prostor za zavičajnu knjižnu zbirku, kažu organizatori

Kuća imotske riči

 Anfeđa Čuljak

U malim kamenim kućama Imotske zagore rađali su se veliki ljudi, ljudi jezika, čarobnjaci riječi. Zbog toga smo odlučili jednu od takvih kućica preurediti u spomenik – Kuću imotske riči, u njoj okupiti i sačuvati pisano blago zavičajnih autora. Da bismo to uspjeli potrebno nam je 250.000,00 kuna.

Tako svoj projekt opisuju organizatori prijekta Kuća imotske riči koji pokušavaju prikupiti financijska sredstva za ostvarenje ove hvalevrijedne ideje.

- Znanstveno je dokazano da riječ, usmena i pisana, značajno utječe na razvoj kognitivnih sposobnosti kod djece, a bitna je i za održavanje kognitivne kondicije što ima pozitivan utjecaj na fizičko i duhovno zdravlje te produženje životnog vijeka. Lijepo je i dobro utrenirati tijelo, ali je treniranje mozga puno važnije.

Na škrtoj imotskoj zemlji otetoj kamenu lijepa riječ bila je dragocjen dio odgoja i tradicije. Tu tradiciju želimo oživjeti i nastaviti čuvanjem svoje pisane baštine i prenošenjem ljubavi za riječ na mlađe naraštaje.

Rekonstrukcijom stare kuće u naselju Gornji Ujevići/ Krivodol želimo stvoriti prostor za zavičajnu knjižnu zbirku i mjesto upoznavanja s imotskim autorima upriličivanjem raznih događanja i radionica. Imotska krajina je kolijevka velikih književnih imena i kulturnih djelatnika čiji je značaj itekako nadišao zavičajne granice, a tu su i mnogi manje poznati pisci, pjesnici, skupljači narodnog blaga, povjesničari… S obzirom na namjenu, naziv Kuća imotske riči nametnuo se kao logičan naziv projekta - navode.

Kuća je zamišljena kao mjesto na kojem će se prikupiti sva pisana izdanja (do kojih budemo mogli doći) svih autora s prostora Imotske krajine te digitalizacija građe. (Posebno bi mjesto zauzeli Tin i Mate Ujević jer bi osim njihovih djela skupili i ona u kojima se piše o njima i njihovu radu.)

Tek realizacijom ovog projekta bilo bi stvarno vidljivo veliko intelektualno blago kojim naš kraj obiluje, ističu.

U blizini Kuće imotske riči obiteljska je kuća jednog od najvećih hrvatskih pjesnika Augustina Tina Ujevića, a petstotinjak metara udaljena je rodna kuća Mate Ujevića, diva hrvatske enciklopedistike. I Mate Maras, književnik i značajni hrvatski prevoditelj, po majci je Krivodoljanin. Sinovi Imotske krajine su i Vlado Gotovac, Ivan Raos, Petar Gudelj… Ovo su tek neka od imena iz bogate riznice imotskih autora, poznatijih i manje poznatih široj javnosti. Zavičajnom zbirkom tu ćemo riznicu učiniti vidljivijom i doprinijeti promociji nepravedno zapostavljenih imena. Više od desetljeća u organizaciji KUU „Ujević“ pred Kućom imotske riči održavaju se susreti imotskih književnika, a sama kuća je zaštićeno kulturno dobro zajedno s kućama u nizu i kapelom sv. Mihovila koju je 1779. sagradio don Grgur Ujević.

- Ukupan prikupljeni iznos uložit ćemo u rekonstrukciju kuće i to na grube građevinske radove. Unutarnje radove financirati ćemo iz drugih izvora. Prema troškovniku predviđeni troškovi rekonstrukcije ukupno iznose 450.000,00 kuna. Projekt objekta već je gotov, ishođena je suglasnost Konzervatorskog zavoda. Još samo treba krenuti s radovima. Prikupimo li više sredstava, iskoristit ćemo ih za priključke struje, vode i interneta, opremanje prostora te nabavu opreme potrebne za digitalizaciju knjižne građe i kupovinu knjiga - kažu.

Više informacija o projektu i kako donirati dostupno je OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 15:00