PREDSJEDNIČKI IZBORI

Prikupljanje potpisa kreće 22. studenoga i traje do 3. prosinca

Za Kolindu Grabar-Kitarović potpise će skupljati HDZ koji je formirao 600 stožera po cijeloj državi
 Danijela Peračić / CROPIX

Prvi krug predsjedničkih izbora održat će se prije Božića, 22. prosinca, a drugi nakon dva tjedna, u nedjelju 5. siječnja.

Odluka Vlade o izborima mora se objaviti u Narodnim novinama, a izborni rokovi počinju teći od 21. studenoga. Prva obaveza kandidata je da od 22. studenoga do 3. prosinca prikupe najmanje 10.000 potpisa. Svaki građanin svojim potpisom može podržati samo jednog predsjedničkog kandidata.

Za Kolindu Grabar-Kitarović potpise će prikupljati HDZ, stranka koja je kandidira za drugi mandat. HDZ je formirao 600 stožera na županijskoj, gradskoj i općinskoj razini, a volonteri koji će prikupljati potpise su u pripremi.

Javna okupljanja

Volonteri će imati iznimno važnu ulogu u kampanji Miroslava Škore. Bit će ih između 4 i 5000, a osim što će biti angažirani na prikupljanju potpisa, angažman će se protegnuti i na promatranje izbora. Volonteri će biti raspoređeni u svim županijama, a u zadnja tri tjedna intenzivno se radi na njihovoj edukaciji.

U Škorinom stožeru su još u fazi prikupljanja dozvola za postavljanje štandova na kojima će se prikupljati potpisi, kao i dozvola za javna okupljanja. Direktor komunikacija Škorine kampanje Mate Mijić prošli tjedan je rekao da tu nailaze na probleme jer im neke lokalne vlasti kompliciraju davanje spomenutih dozvola.

Volonteri

Voditelj kampanje bivšeg suca, sada europarlamentarca Mislava Kolakušića, Dražen Dizdar, kaže da je postupak prikupljanja potpisa uhodan već za izbore zastupnika u Europskom parlamentu kada je prikupljeno 22.000 potpisa. Volonteri koji su tada bili angažirani opet će se uključiti, a potpisi će se prikupljati u većim gradovima. Zagreb i Bjelovar već su dali dozvole za postavljanje štandova.

- Imamo sve uhodano i više od tisuću volontera će prikupljati potpise. Prikupit ćemo ih nešto više od 10.000, ali se nećemo natjecati u broju prikupljenih potpisa i iscrpljivati volontere - kazao je Dizdar.

Napomenuo je da Kolakušić ide u kampanju za nula kuna, što znači da neće biti plaćenih oglasa, nego će koristiti besplatan medijski prostor i Facebook. U Facebook grupi “Građani za Mislava Kolakušića” više je, kaže, od 165.000 građana koji dijele i šire njegove poruke.

Za SDP-ovog kandidata Zorana Milanovića potpisi će se prikupljati u organizaciji SDP-a, te drugih stranaka koje ga podupiru, od HSS-a, IDS-a, HSU-a, Glasa do ostalih. U Milanovićevom stožeru također navode da se neće natjecati u broju prikupljenih potpisa, nego će ih prikupiti koliko zakon nalaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:48