ŠTO JE MIRO KUČIĆ RADIO ZA VIDOŠEVIĆA?

PRIMAO PLAĆU, A NIJE DOLAZIO NA POSAO 'Zarađivao sam 14.000 kn u HGK, ali posla se ne sjećam'

Ljubomir Miro Kučić, pomoćnik ministra Tihomira Jakovine, upao je u istragu o poslovanju HGK

Ljubomir Miro Kučić, pomoćnik ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, upao je u istragu o poslovanju HGK: bio je savjetnik Nadana Vidoševića koji, kako je istražiteljima ispričao važan svjedok iz HGK, “uopće nije dolazio na posao, a dobivao je plaću”.

Pomoćnik Kučić trebao je posao obavljati u Županijskoj komori u Splitu, ali svjedok iz HGK rekao je istražiteljima:

“Poznato mi je i da Miro Kučić, savjetnik predsjednika HGK, također nije dolazio na posao, s time da je njegovo radno mjesto trebalo biti u Županijskoj komori u Splitu, iako vjerujem da su fingirali podatke o njegovim stvarnim dolascima na posao u HGK”.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Kučić jučer se u razgovoru za Jutarnji u početku uopće nije mogao sjetiti koliko je dugo radio u HGK!? Drugo, nije se mogao sjetiti čak ni kada je radio za HGK, premda je riječ o recentnom razdoblju.

- Ne znam točno. Radio sam par godina u Komori. Ured mi je bio u Splitu, ali često sam putovao za Zagreb jer je sve u Zagrebu - rekao je.

- Kako se ne sjećate kada ste radili u Komori? - pitali smo.

- Ne sjećam se točno, radim više od 30 godina, ali u Komori sam radio oko tri godine, prije pet, šest godina, od 2006. ili 2007., tako nešto, kada sam otišao iz Sardine. U ribarstvu sam dulje nego kornjača, tko će sve to zapamtiti! - rekao je pomoćnik ministra.

Za taj je posao, kaže, primao plaću od 14.000 kuna.

- Plaća mi je bila oko 14.000 plus svi dodaci na 30-godišnji staž - rekao nam je pomoćnik ministra.

Posla preko glave

Postao je Vidoševićev savjetnik jer se, kaže, to samo nametnulo zato što je godinama bio predsjednik Vijeća Udruženja ribarstva i prerade ribe pri HGK.

- Imao sam posla preko glave na te dvije funkcije. Nije to klasično mjesto savjetnika da se povuče u mir i radi, ja sam bio malo u Splitu pa u Zagrebu. Ne da nisam dolazio na posao, nego sam previše dolazio, stalno sam putovao za Zagreb, spajao Komoru s ministarstvom, pa obrnuto, pa ribare s Komorom - tvrdi.

Što se tiče Vidoševića, kaže da je s njim provodio malo vremena jer nije bio član ni Nadzornog odbora ni drugih tijela Komore.

- Nisam imao nikakav poseban odnos s Vidoševićem. Kada sam otišao iz Sardine, došao sam u Komoru i najviše sam vremena provodio u sektoru za poljoprivredu, to je ogroman resor od uzgoja ribe, ribarstva... - rekao je Kučić.

Prijava za sukob interesa

Iz HGK su jučer poslijepodne odgovorili kako je Miro Kučić bio zaposlen u HGK od 01.03.2008. do 31.01.2012. Tvrde da je radio na prijedlozima mjera i potpora za sektor ribarstva i za unapređenje i razvoj otoka. Tvrde također da je redovno dolazio na posao u Split i na sastanke u Zagreb premda on sam kaže da je stalno putovao u - Zagreb.

Jutarnji je nedavno pisao o Kučiću jer je promovirao blisku prijateljicu - načelnicu Sektora za upravljanje, planiranje i razvoj ribarstva, nakon čega je postala druga osoba po važnosti u Upravi za ribarstvo, iako je to bilo suprotno pravilima. Miro Kučić prijavljen je Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa. Prvo, zato što se tvrdi da je u sukobu interesa kao pomoćnik ministra te direktor gospodarsko-interesnog udruženja prerađivača ribe, a drugo, zbog optužbi da je promovirao dugogodišnju prijateljicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 10:05