KASNI PODJELA NOVCA

Primjedbe na raspodjelu: Manje za borbu protiv ovisnosti iz prihoda od igara na sreću

U Ministarstvu financija kažu da je točno da se postotno izdvajanje za ovo programsko područje smanjuje s 3,95 na 3,44 postotna boda

Marko Primorac

 Ranko Šuvar/Cropix

Prema procjeni Ministarstva financija, tijekom 2023. godine od igara na sreću država će ubrati mnogo više novca nego lani, a i prošle je godine "berba" bila jako dobra. Dio prihoda od igara na sreću koji ide udrugama civilnog društva, za sport, za prevenciju i liječenje ovisnosti i druge namjene, ove bi godine ukupno trebao iznositi gotovo 93 milijuna eura, s tim da se u ovu godinu prenio dio sredstava koja se nisu uspjela potrošiti prošle godine.

Premda novca ima, u javnom savjetovanju o prijedlogu Uredbe o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću za 2023. godinu dosta je primjedbi. Glavne bi se mogle sažeti u dvije grupe - zašto se kasni s Uredbom i zašto se smanjuju sredstva za borbu protiv ovisnosti.

"Zašto je stavljena na e-savjetovanje u ožujku tekuće godine? Do sada je praksa ove Vlade bila da je uvijek stavljena i donesena u zadnjem kvartalu prethodne godine. Zbog ovolikog kašnjenja, sva resorna ministarstva, bez obzira na to radi li se o kulturi, sportu, socijali, ovisnosti itd., kasnit će s raspisivanjem natječaja.

Zbog svega toga korisnici organizacija civilnog društva će biti uskraćeni za usluge i pomoć koja im se pruža, a organizacije civilnog društva će imati problem s plaćama djelatnika te će nerijetki svoje djelatnike poslati na Zavod za zapošljavanje", napisali su Comunità Mondo Nuovo uz opasku da je Uredba kasnila 2015. u vrijeme Vlade Zorana Milanovića, i te godine je sve kasnilo kao što će i ove.

Smanjenje sredstava

U Ministarstvu financija odgovaraju da će Uredba stupiti na snagu idući tjedan, a ove godine kasni jer su "zbog izmijenjenih makroekonomskih okolnosti bile potrebne detaljnije konzultacije".

- Unatoč tome, svim korisnicima dijela prihoda od igara na sreću, do donošenja Uredbe, na raspolaganju su neutrošena sredstva iz prethodnih godina koja ukupno iznose 37,8 milijuna eura, a po stupanju Uredbe na snagu će se svi do sada ostvareni prihodi od igara na sreću u 2023. godini raspodijeliti sukladno postocima iz nove Uredbe, te nevladine udruge neće ostati bez prihoda - tvrde u Ministarstvu.

- Redukcija sredstava prikupljenih od igara na sreću, koje dokazano stvaraju ovisnike, za prevenciju, tretman i rehabilitaciju samih ovisnika je nerazumna, neopravdana odluka. Pored toga, u dijelu sredstava koja idu za tretman ovisnosti treba inzistirati da određeni dio postotka ide za prevenciju, liječenje i rehabilitaciju samih patoloških kockara, jer je za njih u dosadašnjim raspodjelama dodjeljivan samo simbolički iznos.

Teško je razumjeti činjenicu da oni svojom aktivnošću, neki i ovisnošću pune proračun, a da se iz istog njima odvaja najmanji dio u odnosu na sve druge dionike i korisnike - glasi tek jedna od primjedbi na smanjenje stavke za ovisnost.

Kako se dijeli novac

U Ministarstvu financija kažu da je točno da se postotno izdvajanje za programsko područje "Borba protiv zlouporabe droga i svih drugih oblika ovisnosti" smanjuje s 3,95 na 3,44 postotna boda. - Međutim, u apsolutnom iznosu očekivano ostvarenje ovih prihoda povećava se s 2,8 milijuna eura u 2022. na 3,2 milijuna eura u 2023. Razlog je očekivano povećanje ukupnih prihoda od igara na sreću u 2023. u odnosu na 2022.

Važno je istaknuti da je stvarno ostvarenje prihoda za navedeno programsko područje u 2022. iznosilo 3,8 milijuna eura, što je milijun eura više od očekivanog, te je slijedom navedenog i prijenos neutrošenih sredstava iz 2022., koji je raspoloživ za trošenje u 2023., viši od očekivanog - pojasnili su u Ministarstvu.

Dostavili su nam i projekciju iznosa koji bi se tijekom godine trebali prikupiti po pojedinim stavkama. Prema Uredbi, korisnici koji promiču razvoj sporta trebaju dobiti 38,20 posto sredstava, što bi iznosilo 35,5 milijuna eura. Među ostalim, za one koji pridonose borbi protiv droga i svih drugih oblika ovisnosti išlo bi 3,44 posto, odnosno 3,19 milijuna eura.

Za bavljenje socijalnom i humanitarnom djelatnošću ići će 10,81 posto sredstava, što bi trebalo biti nešto više od 10 milijuna eura. Za korisnike koji se bave problemima i zadovoljavanjem potreba osoba s invaliditetom išlo bi 18,66 posto, odnosno 17,3 milijuna eura.

Nakon dva prosvjeda pred sjedištem tvrtke, dostavljači Wolta jučer su prosvjedovali na Markovu trgu u Zagrebu, a pridružili su im se i dostavljači Glova te Bolta. Predstavnike dostavljača digitalnih platformi na razgovor je pozvao ministar rada Marin Piletić. Nakon izlaska sa sastanka rekli su da su zadovoljni i da će idući tjedan predstavnici svih platformi biti pozvani na sastanak u Vladu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:21