NOVOGODIŠNJI DESANT

Primorac i Vujčić dižu prve eure, Božinović ‘gasi‘ Breganu, a Plenković će Ursulu von der Leyen odvesti na kavu

Veliko finale proslave ulaska Hrvatske u Schengen i eurozonu odigrat će se sutra malo prije podne kada će premijer na Bregani dočekati Ursulu von der Leyen.

Marko Primorac, Boris Vujčić, Andrej Plenković (ilustracija)

 Damjan Tadic/Cropix

Večeras će se članovi Vlade razletjeti na sve strane kako bi na simboličan način obilježili, pa i proslavili ulazak Hrvatske u šengensku i eurozonu. Pola sata prije ponoći ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman na graničnom prijelazu Goričan susrest će se s mađarskim izaslanstvom, koje će predvoditi parlamentarni zastupnik Péter Cseresnyé. Uz Grlića Radmana ukidanje graničnih kontrola između Hrvatske i Mađarske proslavit će međimurski župan Matija Posavec, zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, te saborski zastupnici Darko Sobota i Robert Jankovics.

Malo kasnije, točno pet minuta prije ponoći, na graničnom prijelazu Bregana ministar unutarnjih poslova Davor Božinović susrest će se sa slovenskom kolegicom, ministricom Sanjom Ajanović Hovnik. Predviđene su izjave za medije, a bio bi red da Božinović i Ajanović Hojnik nazdrave čašom pjenušca.

Povodom ulaska Hrvatske u eurozonu, ministar financija Marko Primorac i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić točno pola sata iza ponoći dat će izjavu za medije ispred HNB-a, nakon čega će na obližnjem bankomatu podići prve "hrvatske" eure.

Veliko finale proslave ulaska Hrvatske u Schengen i eurozonu odigrat će se sutra malo prije podne kada će premijer Andrej Plenković na graničnom prijelazu Bregana dočekati predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen, te predsjednicu Slovenije Natašu Pirc Musar.

Nakon sastanka troje državnika, Plenković će šeficu Komisije ugostiti i u Banskim dvorima. Kasnije će Plenković i von der Leyen prošetati Trg bana Jelačića, a nakon toga sjesti na kavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 21:58