NOVI ŠEF FINANCIJA

Primorac od Marića preuzeo ministarstvo: ‘Pred nama je izazovno razdoblje, pripremit ćemo se za jesen‘

Zalagao sam se na porez na nekretnine, zalažem se i dalje. On može restrukturirati porezno opterećenje, rekao je

Zdravko Marić i Marko Primorac
 

 Ranko Suvar/Cropix/Cropix

Marko Primorac u petak je preuzeo dužnost ministra financija od Zdravka Marića, pri čemu je izrazio nadu da će biti njegov dostojan zamjenik te da će nastaviti sa svim dosad učinjenim pozitivnim pomacima.

Prilikom primopredaje izvješća, koje sadrži pregled organizacije ministarstva, ključne rezultate i postignuća u proteklom razdoblju, kao i izazove koji se pred ministarstvom nalaze, Marić je još jednom čestitao Primorcu na imenovanju te mu zaželio puno uspjeha, zdravlja i sreće.

"Siguran sam da Ministarstvo financija prepuštam u dobre ruke, Markov životopis i dosadašnji rad najbolje o tome govore", ustvrdio je Marić, koji je ministar financija postao još 2016. godine, a prošli tjedan obznanio da podnosi ostavku na svoju dužnost.

Primorcu je rekao da u ministarstvu i svim njegovim sastavnicama rade "sjajni ljudi", iskoristio je priliku da im se još jednom zahvali na suradnji, a na suradnji je zahvalio i medijima.

Novom ministru je savjetovao da se u poslu vodi načelima struke, kao i da bude "odlučan i čvrst" u svojim stavovima i pristupima. "Znanja i iskustva mu ne nedostaje, dapače. Ima sjajan tim ljudi i siguran sam da će sve biti u redu", poručio je Marić na primopredaji u Ministarstvu financija.

Primorac, inače izvanredni profesor na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, ustvrdio je da je Marić radio "izuzetan posao", zahvalio mu je na dosadašnjem radu i svemu što je napravio za očuvanje makroekonomske i fiskalne stabilnosti.

Pritom je izdvojio nekoliko krugova porezne reforme, kojima je došlo do "doista velikog rasterećenja gospodarstva", kao i podizanje ugleda RH u međunarodnoj i financijskoj javnosti.

Primorac se nada da će biti dostojan zamjenik Mariću i da će nastaviti "sve pozitivne pomake koje su Vlada RH, a posebno Ministarstvo financija, na tom tragu do sada učinili".

Na konstataciju novinara da preuzima dužnost u trenucima rekordne inflacije, Primorac je rekao da je vlada do sada već pokazala da se zna nositi s izazovima, poput koronakrize i potresa, pa je siguran da će adekvatno odgovoriti i u ovim okolnostima, na dobrobit građana i očuvanja njihovog standarda, kao i gospodarstva i gospodarskog rasta.

‘Pred nama je izazovno razdoblje‘

Primorac je ranije i u Saboru stao pred novinare.

O rekordnoj stopi inflacije rekao je: "Ona je visoka, svjesni smo da je pred nama izazovno razdoblje. Imali smo slične krize, siguran sam da će Vlada i za ovu situaciju pronaći rješenja", rekao je, a prenosi N1.

"Nisam još ni preuzeo dužnost. Konzultirat ću se s drugim kolegama iz drugih resora i zajedno ćemo se pripremiti za jesen", dodao je.

O nadolazećem razdoblju kaže: "Puno građana i poduzeća očekuje potporu Vlade, a inflacija pogađa najranjivije. Zasad potvrđujem da ću se zalagati da pakete mjera usmjerimo prema najugroženijima. Da ne budu svi vaučeri isti, nego da najsiromašniji imaju najviše koristi", objasnio je.

Istaknuo je da Vlada ima više instrumenata, a da će javnost upoznati sa svime na vrijeme.

Izjavio je i kako vjeruje da je dorastao izazovu: "Marić je imao dobre rezultate. Svi ističu fiskalnu konsolidaciju, pozitivne mjere, svjesni su i inflacije… Hrvatska je imala značajan dio duga u stranoj valuti, a preuzimanjem eura struktura javnog duga će pasti…"

"Povećanje kreditnog rejtinga olakšava zaduživanje, manji je kreditni rizik pa su i troškovi zaduživanja niži. Porast kamata bio bi znatno veći da nismo uveli euro", dodao je.

Marićevu odluku o odlasku nije htio komentirati: "Osobne odluke ministra Marića ne bih htio komentirati. On je predano i vrijedno radio svoj posao. Svjestan sam toga da je izazovno razdoblje pred nama".

Primorac se osvrnuo i na porez na nekretnine.

"Porez na nekretnine ne bi trebao biti na repertoaru Vlade", napomenuo je.

"Zalagao sam se na porez na nekretnine, zalažem se i dalje. On može restrukturirati porezno opterećenje. No trenutno nije vrijeme za uvođenje tog poreza. Za to su potrebni preduvjeti - sređivanje zemljišnih knjiga itd. - potrebna je jaka komunikacijska kampanja itd. Trebaju nam kratkoročnije mjere", pojasnio je dodajući kako to nije bio politički uvjet za ulazak u Vladu.

Na pitanje zašto ne uvesti porez na nekretnine, kaže: "To mislim zbog ekonomskih razloga. U razdoblju inflacije, neizvjesnosti, kad rastu cijene, mislim da takav porez nije dobro uvesti u tom trenutku. Taj se porez uvodi u mirnodopskim vremenima, kad možete pripremiti ljude na ono što ih očekuje, a to se sad ne može", prenosi N1.

Na pitanje je li u pozadini pritisak banaka, rekao je: "Nikakav pritisak se na mene ne vrši".

O cijepljenju preko reda kaže: "Nisam se cijepio preko reda, nego na savjet liječnika. Ćorušić je pojasnio okolnosti cijepljenja, nemam što više o tome. Neću u javnost iznositi obiteljsku anamnezu. Apsolutno nismo ni ja ni supruga nikoga mitili, ucjenjivali, nikoga molili, nego smo na savjet liječnika došli i cijepili se. Da, mogli ste vidjeti da smo tražili brisanje članaka na savjet pravnika jer su tekstovi pisani selektivno".

Na pitanje hoće li se učlaniti u HDZ, rekao je da o tome zasad ne razmišlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 14:45