LOKALNI STOŽER

Primorsko-goranska županija uvodi dvotjednu karantenu za putnike s juga Afrike i Hong Konga

Glavni epidemiolog Dobrica Rončević istaknuo je da je u ovoj županiji već drugi tjedan stagnacija epidemijskog vala

Ilustracija

 Robert Fajt/Cropix

Svi putnici koji dolaze s juga Afrike i Hong Konga na područje Primorsko-goranske županije morat će u 14-dnevnu karantenu, priopćeno je u utorak iz Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije u utorak.

To se odnosi na dolaske iz država Južnoafrička Republika, Bocvana, Kraljevina Eswatini, Lesoto, Namibija, Zimbabve i Hong Kong, rekao je načelnik ovog stožera Mladen Šćulac nakon završetka sjednice Županijskog stožera.

Glavni epidemiolog Dobrica Rončević istaknuo je da je u ovoj županiji već drugi tjedan stagnacija epidemijskog vala.

"Nadamo se da se u taj val neće umiješati nova varijanta koronavirusa (omikron) koja je krenula iz južnoafričkih zemalja. U tom smislu, vodimo računa da svi koji dolaze iz tih krajeva budu u 14-dnevnoj karanteni. Dok još ne znamo puno o toj varijanti, bitno nam je da ona ne prevlada", rekao je Rončević.

Naveo je da je u Primorsko-goranskoj županiji aktivnih slučajeva nešto manje nego prošli tjedan, te se očekuje rasterećenje bolnice.

"Zaključeno je da nema potrebe za aktivacijom dodatnih bolničkih kapaciteta, no oni su spremni i u svakom se trenutku mogu aktivirati", rekao je Rončević.

Istaknuo je da se cijepljenje u županiji odvija visokim intenzitetom, i prvom i drugom dozom, a velik je i interes za treću dozu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2023 22:13