PANDEMIJA

Primorsko-goranska županija uvodi novi koronarežim, mjere će revidirati svakog 1. i 15. u mjesecu

Cilj je da se građani mogu slobodno kretati i da se ekonomska aktivnost može neometano odvijati, posebice kod prelaska državne granice
Drive in testiranje/Arhiva
 Matija Djanjesic/Cropix

Primorsko-goranska županija (PGŽ) uvodi novi režim epidemioloških mjera prema kojemu će svakog prvog i petnaestog u mjesecu, ovisno o incidenciji novih slučajeva zaraze koronavirusom COVID-19 u zadnjih 14 dana, sama odlučivati hoće li to područje biti u zelenoj, žutoj ili crvenoj zoni te djelovati sukladno tome, najavio je načelnik županijskog Stožera za civilnu zaštitu Marko Boras Mandić.

Cilj je da se građani PGŽ mogu slobodno kretati i da se gospodarska aktivnost može neometano odvijati, posebice kod prelaska državne granice, ukoliko je epidemiološka situacija dobra, odnosno da se uvode dodatne mjere ukoliko dolazi do pogoršanja. S 19 zovozaraženih u posljednja 24 sata, PGŽ je sa zelene dospio na takozvanu žutu listu, s incidencijom od 39 zaraženih na 100 tisuća stanovnika. Marko Boras Mandić istaknuo je da, po tome, PGŽ stoji najbolje od svih obalnih županija te spada među prve tri županije u cijeloj Hrvatskoj. Za usporedbu, kaže Boras Mandić, nacionalni je prosjek oko 90 zaraženih na 100 tisuća stanovnika, a primjerice, Splitsko-dalmatinska županija ima oko 300 zaraženih na 100 tisuća stanovnika.

Mjere koje je PGŽ sada uveo su ograničenje gostiju na svadbama na 50 osoba te na javnim okupljanjima na 100 osoba, no organizatorima je ostavljena mogužnost da se konzultiraju za županijskim Stožerom te da, ukoliko zadovolje sve epidemiološke uvjete, mogu organizirati okupljanja i za veći broj ljudi.

Za sada, najveći dio novozaraženih povezan je s povratkom s godišnjih odmora ili javnim okupljanjima, pa su posljednja žarišta bila jedna svadba i natjecanje u plesanju salse, no ima i slučajeva lokalnog prijenosa. Oko 20 posto od ukupno 109 aktivnih slučajeva zaraze su asimptomatski, rekao nam je Dobrica Rončević, voditelj epidemiološkog odjela Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a. Što se tiče broja umrlih, u PGŽ je prosjek 0,66 smrti na 100 tisuća stanovnika, gdje ova županija stoji puno bolje od nacionalnog prosjeka koji je 5 smrti na 100 tisuća stanovnika.

Dosta je dobro stanje i u KBC-u Rijeka, gdje je, prema riječima ravnatelja bolnice Alena Ružića, na Klinici za infektologiju hospitalizirano pet pacijenata pozitivnih na COVID-19. Radi se o pacijentima sa srednje teškim simptomima, od kojih je najmlađa osoba od 38 godina, a najstarija ima 84, s time da je prosječna dob hospitalitziranih 56. Svi hospitalizirani dišu uz pomoć boca za kisik, no nitko nije priključen na respirator, kaže Ružić. U KBC-u je za prihvat najtežih pacijenata spremno 55 respiratora.

Doktor Alan Ružić napominje da riječki KBC ima preko 1000 kreveta i da je prioritet pružanja normalnih usluga svim građanima, a ne samo onima pozitivnim na COVID-19.

- Za vrijeme lockdowna imali smo slučajeve da su pacijenti, zbog posebnog sustava uslijed pandemije, dobivali zdravstvenu uslugu kasnije nego što bi to bilo u normalnom sustavu. To je nešto što se ne smije ponovo dogoditi i zato ulažemo ogromne napore da sustav normalno funckionira - rekao je Ružić. Ističe da su liste čekanja kao i kod normalnog sustava te poziva sve građane da se ne ustručavaju zatražiti zdravstvenu uslugu.

Na odjelu Hitne pomoći u KBC-u na Sušaku napravljena su dva prijema, jedan za negativne pacijente, a jedan za one koji su pozitivni na COVID. Prema Ružićevim riječima, svi pacijenti pozitivni na COVID u riječkom KBC-u mogu dobiti normalne zdravstvene usluge koje nisu vezane za tu zarazu. Ružić je najavio da je KBC Rijeka trenutno u postupku nabave vlastitog uređaja za PCR testove, kako bi mogli testirati pacijente i djelatnike za vlastite potrebe, tako da uskoro više neće ovisiti o Nastavnom zavodu za javno zdravstvo.

Inače, županijski Nastavni zavod svakodnevno testira dosta ekstenzivno pa se dnevno obradi preko 500 testova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 23:08