NAJBOLJI PROJEKT EU

Primorsko-goranska županija: Započeti procesi demokratizacije ustanova u kulturi

"Muzej budućnosti" zajednici dugoročno i sustavno omogućava pravo glasa u kulturi kroz formiranje Građanskog muzejskog vijeća

Projekt se je provodio u Rijeci od 29.10.2018. do 29.10.2020. godine. Ukupna mu je vrijednost bila 742.896 kuna, od čega su bespovratna sredstava iznosila 725.158 kuna.

Nositelj projekta bio je Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, a partneri Udruga Žmergo, Kreativni kolektiv Kombinat, Centar za poticanje darovitosti, Udruga slijepih Primorsko-goranske županije i Matica umirovljenika Grada Rijeke.

Cilj projekta bilo je poticanje zaposlenika Muzeja, institucija, jedinica lokalne i regionalne samouprave te organizacija civilnog društva na međusektorsku suradnju, uzajamno jačanje kapaciteta, programsko umrežavanje te razvijanje inovativnih modela sudioničkog upravljanja u kulturi.

Razumijevanje drugoga

Pa je tako projekt „Muzej budućnosti“ sporadičnu praksu uključivanja šire zajednice u rad institucija zamijenio sustavnom, održivom praksom koja zajednici dugoročno omogućava pravo glasa u kulturi kroz – Građansko muzejsko vijeće.

Uspješnost projekta vidljiva je u novom međuodnosu i potpunoj promjeni paradigme Muzeja kao javne ustanove u kulturi: građani prestaju biti pasivni sudionici unaprijed definiranih programa već aktivno sudjeluju u njihovom stvaranju, dok stručni djelatnici institucije programe više ne osmišljavaju sami za građane, već s njima u suradnji.

'Kroz tri godine sudioničkog upravljanja Muzejom i brojnih izazova koje udruženi rad različitih pojedinaca ili skupina u Građanskom muzejskom vijeću donosi, uspjeh smo pronašli u razumijevanju “drugoga” te u njegovim specifičnim potrebama i interesima. Briga za zajedničko dobro postala je polazišnom točkom svih aktivnosti i programa koje Građansko muzejsko vijeće poduzima.' – komentiraju u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja.

"Usmjeri kulturu"

Građansko muzejsko vijeće oformljeno je iz redova partnera, nositelja projekta i Primorsko-goranske županije kao osnivača Muzeja i broji ukupno 15 članova. Prvotno je osnovano kao neformalno tijelo a potom i kao formalno savjetodavno i sudioničko tijelo Muzeja. Muzej je tako postao prvi muzej u Hrvatskoj s uspješno implementiranim sudioničkim upravljanjem.

Na Vijeću je definirano i usvojeno nekoliko dokumenata, poput Strateških smjernica rada Građanskog muzejskog vijeća, publiciran je priručnik za sudioničko upravljanje u kulturi autorice Vane Gović naziva “Usmjeri kulturu”, održano je 11 edukativnih programa o sudioničkom upravljanju u kulturi, osmišljena, dizajnirana i implementirana web platforma za uključivanje zajednice u rad Muzeja. Osmišljene su i provedene evaluacijske ankete o učincima projekta te je održan okrugli stol “Usmjeri kulturu” kao završno događanje projekta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 08:09