PET ŠKOLA IZ EUROPE

Priprema za Model UN u visokom društvu: Prva privatna gimnazija iz Zagreba na konferenciji Yalea

Riječ je o četverodnevnoj simulaciji rada UN-a za više od 2000 srednjoškolaca iz 40-ak zemalja svijeta

Učenici Prve privatne gimnazije u Zagrebu

 Privatni arhiv

Učenici Prve privatne gimnazije iz Zagreba sudjeluju na godišnjoj debatnoj konferenciji Yale Model United Nations, prestižnoj svjetskoj simulaciji debate Ujedinjenih naroda, koja se od 20. do 23. siječnja održava na Sveučilištu Yale. Pritom su jedina škola iz Hrvatske, odnosno jedna od samo pet gimnazija iz Europe koje sudjeluju u debati.

Riječ je o četverodnevnoj simulaciji rada UN-a za više od 2000 srednjoškolaca iz 40-ak zemalja svijeta. Delegati se uče debatiranju i pravilima diplomacije, kako bi riješili složene društvene izazove i politička pitanja. Uživljavaju se u uloge zastupnika UN-a te istražuju na koji način funkcionira globalna politika. Debatirajući o temama kao što su međunarodna i nacionalna sigurnost, politički i ekonomski razvoj, ljudska prava, održivost i slično, delegati uče kako se treba ponašati u međunarodnim pregovorima, istovremeno njegujući timski rad i usvajanje novih gledišta za sveukupni boljitak svih sudionika složenog političkog procesa.

- Naši su se delegati mjesecima marljivo pripremali s mentoricama prof. Majom Breitenfeld, prof. Dorom Ceceljom i prof. Leom Hlad, učeći o radu Ujedinjenih naroda, prateći aktualne političke i kulturne medijske sadržaje, ali i proučavajući povijesne krize i teme prijepora među zemljama, poručili su iz Prve privatne gimnazije, čiji zastupnici predstavljaju Peru.

Roko tako debatira kao zastupnik Odbora za razoružanje i sigurnost, Norma predstavlja Ekonomski i financijski odbor, Katarina je Visoki povjerenik za izbjeglice, Nora zastupa Agenciju za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku, Mia debatira u ime Administrativnog i budžetnog odbora, Lucia je predstavnica Društvenog, humanitarnog i kulturnog odbora, a Regina zastupa UN-ov program za okoliš.

Prva privatna gimnazija dugi niz godina sudjeluje na Model United Nations debatnim konferencijama, čime učenici stječu važno iskustvo, ali i vrijedan certifikat. Do sada su 12 godina za redom nastupali na Harvard Model United Nations, no zbog epidemiološki izazovne situacije ove su se godine odlučili uključiti na online simulaciju debate Sveučilišta Yale.

- Sudjelovanje na debatnoj konferenciji ujedno je i prilika da naši učenici sklope vrijedna i neprocjenjiva poznanstva s delegatima iz cijelog svijeta te da se upoznaju sa stotinjak studenata sa Sveučilišta Yale. To im dodatno pruža uvid u mogućnosti studiranja u SAD-u te sve studijske programe ovog uglednog sveučilišta, izjavila je Maja Breitenfeld.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. veljača 2024 13:14