BOLJI UVJETI

Pripremaju se blaži covid protokoli: I djeca do 12 godina moći će u Hrvatsku bez testa

Negativan test sada trebaju djeca starija od sedam godina. Turistički sektor traži povećanje dobne granice
Ilustracija
 Viacheslav Iakobchuk/Alamy/Alamy/Profimedia

Za domaći turizam iznimno je bila važna odluka Stožera kojom je od travnja prelazak preko granice bez karantene ili testiranja dopušten svim cijepljenim osobama, no kako se bliži sezona, u sektoru su svjesni da na putu do ostvarenja znatnijeg turističkog prometa i dalje stoje brojne prepreke.

Najznačajnija među njima odnosi se na ulazak u zemlju djece u dobi između sedam i 16 godina, a koja su ostala u nekoj vrsti zrakopraznog prostora.

Oni, naime, ne mogu biti cijepljeni jer se dosad registrirana cjepiva odnose isključivo na osobe starije od 16 godina, a prema trenutačnim uvjetima za prelazak hrvatske granice, nisu ni u skupini osoba koje bi bile oslobođene potrebe karantene, odnosno PCR testiranja.

Konkretno, obveze predočenja testa, potvrde o preboljeloj koroni ili o cijepljenju pri prelasku granice, oslobođena su prema domaćim propisima sva djeca do 7. godine, što će svim strancima koji će u Hrvatsku tijekom ljeta dolaziti sa starijom djecom znatno otežavati ili poskupljivati ulazak u zemlju.

Potvrda o preboljenju

Svi će, naime, na granici za djecu morati predočiti negativan PCR, odnosno antigenski test, ili predočiti potvrdu da su preboljeli covid-19.

Ovoga su svjesni u većini domaćih strukovnih turističkih udruga zbog čega je dio njih prije desetak dana HZJZ-u uputio inicijativu da se potrebe testiranja pri prelasku granice oslobode sva djeca do 12. godina, kako bi se ove sezone olakšao ulazak u zemlju što većem broju turista.

Zašto je sektoru ovo važno, najbolje svjedoči statistika iz 2020. godine. Lani su, naime, prema podacima HTZ-a djeca u dobi između sedam i 16 godina ostvarila 890.000 dolazaka i ukupno nešto malo više od sedam milijuna noćenja, što u odnosu na 43 milijuna noćenja, koliko su ih lani napravili stranci, iznosi čak 16 posto.

Na djecu staru od sedam do 16 godina tako otpada oko šestine noćenja koja u Hrvatskoj naprave stranci, a kad se u obzir uzme da sva ta djeca imaju po dvoje roditelja koji su pratnja na putu, implikacije na domaći turizam, ostanu li ovakvi uvjeti, mogle bi biti drastične.

- Hrvatska je dominantno obiteljska destinacija i mi nemamo previše drugih niša u kojima bismo ostvarivali neke znatnije brojke. Tome u prilog govori i činjenica da se naša sezona redovito planira i prilagođava terminu školskih praznika - rekao je direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić. Dapače, pandemija je dodatno pojačala ovisnost domaćeg tržišta o obiteljima, posebno onima s djecom od sedam do 16 godina.

Prema podacima HTZ-a, udio takvih putnika u 2020. je godini, u odnosu na godinu ranije, narastao za dva postotna boda, sa 14 na 16 posto, i to ponajprije kao posljedica činjenice da su u koroni posebno na važnosti dobila tržišta koja su nam tradicionalno vezana uz obiteljska putovanja - recimo slovensko, poljsko ili češko.

Da prostora za razgovor o povećavanju dobne granice djece koja u zemlju mogu ući bez testiranja ima, pokazuje usporedba s uvjetima koje su za djecu nametnule druge zemlje članice EU.

Na razini Unije, naime, nema suglasja u tome koja bi to bila poželjna dobna granica pa je svaka država to uredila samostalno.

Od nama konkurentnih zemalja zanimljiv je slučaj Grčke koja je donijela odluku da se testirati moraju djeca starija od 10 godina, ali i Slovenije, koja testira tek djecu stariju od 15 godina i koja je time zemlja s najliberalnijim pristupom prema testiranju djece. S druge strane, Portugal i Italija testiraju djecu stariju od dvije godine, a u Španjolskoj se testu moraju podvrgnuti svi stariji od šest godina.

Najstrože uvjete ima Mađarska koja testira sve necijepljene osobe neovisno o tome imaju li dva dana ili 99 godina, a Ukrajina, Rusija, Švicarska i Norveška granicu su podvukle na 12 godina, koliko sada traži i Hrvatska.

Detaljni razgovori

Jutarnji list kontaktirao je HZJZ kako bismo provjerili hoće li ova služba razmisliti o pomicanju dobne granice, no tamo zasad nemaju namjeru mijenjati uvjete dobne granice za testiranje djece.

Na sreću turističkog sektora, Stožer ima nešto drukčije stajalište te je svjestan koliko je tema važna za turizam. - Vrlo ozbiljno razmatramo ovu inicijativu, već smo o njoj detaljno razgovarali i izgledno je da će se dobna granica za testiranje djece uskoro mijenjati - rekao nam je dobro informirani izvor.

Predsjednica udruženja obiteljskog smještaja pri HGK Martina Nimac Kalcina podržala je inicijativu sektora za labavije uvjete ulaska djece u zemlju tijekom sezone.

"To je svakako dobro i poželjno za turizam, da se dobna granica poveća i maksimalno smanji udio djece koji će pri ulasku u zemlju morati predočiti negativne rezultate testa. Nadamo se da će takva odluka biti donesena, iako olakšavanju prelaska granica pridonosi i mogućnost predočenja rezultata antigenskog testiranja koje je znatno jednostavnije, jeftinije i brže od PCR testa - rekla je.

Negativan test sada trebaju djeca starija od sedam godina. Turistički sektor traži povećanje dobne granice, a Stožer im namjerava udovoljiti

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2023 23:33