BLOKADA ŽITNOG KORIDORA

Pripremite se na Crni ponedjeljak: ‘Hrana je skupa, a sad će eksplodirati! Putinova odluka utjecat će na sve...‘

Rusko ministarstvo obrane iskoristilo je napade bespilotnih letjelica na svoju pomorsku bazu u Crnom moru u Sevastopolju kao opravdanje za povlačenje iz sporazuma o žitu

Vladimir Putin, cijene hrane, ilustracija

 /Afp/ Davor Pongračić/ Cropix

Ionako skupe cijene hrane mogle bi dodatno porasti nakon što je Vladimir Putin obustavio isporuku žitarica iz Ukrajine. Putin je srušio kompletan dogovor o žitnom koridoru nakon što je optužio Britance da su pomogli Ukrajincima u izvođenju napada bespilotnim letjelicama na Crnomorsku flotu u subotu.

Britansko ministarstvo obrane priopćilo je da Kremlj "prodaje lažne priče" kako bi odvratili pažnju od katastrofalne invazije. Neimenovani vladin izvor za britanski Telegraph izjavio je:

"Ukrajina je jedan od najvećih izvoznika pšenice i žitarica u svijetu. Ako ograničite izvoz te robe, cijena robe raste i to se osjeti u cijelom svijetu. Imat će utjecaja."

David Laborde, viši znanstveni suradnik na Međunarodnom institutu za istraživanje politike hrane, rekao je za Telegraph da bi cijena pšenice mogla narasti za 10 posto kada se tržišta otvore u ponedjeljak, te da će se učinci odluke osjećati u cijelom svijetu još mjesecima.

Dodajući: “Hrana je već skupa, a ovo će je poskupjeti.”

Rusko ministarstvo obrane iskoristilo je napade bespilotnih letjelica na svoju pomorsku bazu u Crnom moru u Sevastopolju kao opravdanje za povlačenje iz sporazuma o žitu, koji je UN opisao kao "svjetionik nade" koji bi opskrbio siromašne zemlje hranom.

"Akcije ukrajinskih oružanih snaga, koje predvode britanski stručnjaci... znače da ruska strana ne može jamčiti sigurnost civilnih brodova za suhi teret", rekla je Rusija.

Samo je jedan minolovac oštećen u napadu dronom, priopćilo je rusko ministarstvo obrane, iako nepotvrđena izvješća govore da je pogođen Admiral Markov, vodeći brod Crnomorske flote.

Ruski glasnogovornik također je sugerirao da je Kraljevska mornarica odgovorna za puknuće plinovoda Sjeverni tok u Baltičkom moru prošlog mjeseca - tvrdnju koju je Vlada Ujedinjenog Kraljevstva opisala kao "izmišljenu priču koja više govori o stanju ruske vlade nego o Zapadu."

Ukrajinska vlada optužila je Rusiju da pokušava ucijeniti svijet povlačenjem iz sporazuma.

"Primitivni su! Ucjenjuju u svemu. Ucjenjuju nuklearnim bombama, fikcijama prljavih bombi, energentima, hranom...", poručio je Andrij Jermak, šef ukrajinske predsjedničke administracije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:25