VREMENSKI UVJETI

PRIPREMITE SE NA ZIMSKE UVJETE, SNIJEG PREKRIO DIO HRVATSKE Promet otežavaju vjetar i oborine, neke ceste zatvorene zbog odrona i srušenih stabala

 
 DHMZ

U Lici i Gorskom kotaru pada snijeg, slab mjestimice u Slavoniji dok su u ostalom dijelu Hrvatske kolnici mokri i skliski od kiše, a vozačima se savjetuje da ne kreću na put bez zimske opreme, izvijestio je u subotu Hrvatski auto klub (HAK).

Zimski su uvjeti na većini cesta u Gorskom kotaru i Lici, uključujući dionice autocesta A1 između Ogulina i Maslenice, A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Bosiljeva 2, staru cestu kroz Gorski kotar između Zdihova i Rijeke (DC3) i državnu cestu DC1 između Zagorja i Knina.

Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu, na cestama u Gorskom kotaru, Lici i zadarskom zaleđu. Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama trenutno nema otvorenog cestovnog pravca iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i Rijeci ili Istri, i obrnuto.

Na Jadranskoj magistrali između Karlobaga i Svete Marije Magdalene (DC8) zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila).

Screenshot / HAK

Jak vjetar povremeno usporava promet na autocesti A6 Rijeka-Zagreb, između čvora Kikovica i tunela Tuhobić i A1 između Zagvozda i Ravče (vozi se uz ograničenje brzine 60km/h).

Na državnoj cesti DC32 kod mjesta Smrečje zbog klizišta vozi se jednim prometnim trakom naizmjence.

Zbog stabala na kolniku zatvorene su županijske ceste: ŽC4253 (Ćeralije DC69-Drenovac-A.G. Grada Požege), na dionici od Kamenoloma Velika do granice Požeško-slavonske županije. Zbog srušenih stabala na kolniku na županijskoj cesti ŽC1006 Belovar-Moravče vozi se otežano.

Zbog odrona u Sloveniji za sav promet privremeno je zatvoren granični prijelaz Macelj (Slo - Gruškovje). Na autocesti A2 Zagreb-Macelj vozila se mogu isključiti kod čvora Krapina i voziti obilazno državnom cestom DC1 prema graničnom prijelazu Lupinjak.

U prekidu su katamaranske linije: Jelsa- Bol -Split, Korčula- Hvar -Split te Ubli-Vela Luka-Hvar-Split.

Kakvo nas vrijeme očekuje do kraja dana?

U prvom dijelu dana bit će oblačno s kišom, ponegdje i pljuskovima te grmljavinom, a u gorju susnježicom i snijegom uz stvaranje snježnog pokrivača, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za subotu.

Snijeg mjestimice može padati i u nizinskom području te u unutrašnjosti Istre i Dalmacije. Sredinom dana u većini krajeva prestanak oborina, potom i djelomično razvedravanje, no u Dalmaciji navečer i u noći ponovno kiša.

Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni, u Slavoniji i Dalmaciji sjeverozapadni, a na jugu još ujutro jak jugozapadnjak. Na sjevernom Jadranu zapuhat će bura koja će poslijepodne imati jake udare, navečer i olujne.

Temperatura zraka većinom između 1 i 6, na sjevernom Jadranu od 6 do 11, u Dalmaciji između 10 i 15 Celzijevih stupnjeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:35