SKUPLJI ŽIVOT

PRIPREMITE SE, U 2014. GODINI VAS ČEKA ČAK SEDAM UDARA NA DŽEP Evo na što sve trebate biti spremni

 CROPIX

Dabogda živjeli u zanimljivim vremenima, stara je kineska kletva koja će nas pratiti i iduće godine. Kad će nam biti dosadno i bez promjena, na žalost, ne znamo. Kako stvari stoje, načekat ćemo se do mirnijih vremena ili makar onih koji nam neće donijeti dodatne udarce po ionako jadnim lisnicama.

Ovom prilikom Slobodna Dalmacija donosi dio promjena koje će nam dogodine učiniti život još zanimljivijim i skupljim nego što već jest. Dakako, ne znači to da nam se i dogodine neće ništa mijenjati. Čekaju nas reforme i rezovi, rezanje deficita, daljnje zakonske izmjene...





1. Povlaštene mirovine niže 10 posto

Svi s mirovinama koje se isplaćuju po posebnim propisima većim od 5000 kuna ostat će bez 10 posto, a izuzetak su mirovine stopostotnih ratnih vojnih invalida, mirovine djece poginulih branitelja, rudara i radnika oboljelih od azbestoze.

Prema podacima mirovinskog, u zemlji 164.116 ljudi prima mirovine po posebnim propisima, a ako je suditi po prosječnim mirovinama tih skupina za koje postoje podaci, smanjenje će najviše udariti po mirovinama bivših saborskih zastupnika, ministara i ustavnih sudaca, njih 586 prima prosječne mirovine od 9013 kune, a ubuduće će im taj prosjek pasti za 901 kunu pa će im ostati 8112 kune.

Nadalje, 154 redovita člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti prima 7951 kunu prosječne mirovine te će akademici u prosjeku ostati kraći za 795 kuna. Jedini koji tim prosjekom još iskaču su hrvatski branitelji, njih 72.500 s prosječnim mirovinama od 5442 kune, no kako se radi o prosječnoj mirovini, neke smanjenje neće zahvatiti, a neke će zahvatiti i više od 544 kune koliko iznosi desetpostotno smanjenje prosječne mirovine.

2. Posvjetari ostaju bez dodataka

Od iduće godine oko 90.000 zaposlenih u prosvjeti i znanosti ostaje bez svih dodataka na plaće, a službenici i namještenici u javnim službama bez božićnica, regresa, smanjuju im se dnevnice i osnovice za jubilarne nagrade.

3. Skuplje ulje, šećer, dječja hrana...

Idemo dalje, od prvog dana iduće godine međustopa PDV-a skače s 10 na 13 posto, a potrefit će to ugostitelje, turizam, isporuku vode, ulaznice za koncerte, ali i svakodnevne kupovine u trgovinama i artikle poput šećera, ulja, masti i dječje hrane. Tako će nakon što trgovci preračunaju sve stope, suncokretovo ulje krešiti sa sadašnjih 9,99 kuna na 10,26 kuna, litra maslinova će s 67,99 poskupjeti na 69,85 kuna, a kilogram šećera s 5,29 na 5,44 kune. Nije puno, ali proračun veseli.





4. Vozači, morate platiti zaostale kazne

Vozačima i onim koji će to tek postati, najbolje je odriješiti kesu i platiti neplaćene pravomoćne prekršajne kazne koje su dobili u sporu s državnim institucijama, a to mogu biti prometni sporovi ali i neplaćeni porezi.

Država će imati poseban registar u kojem će biti oni s takvim dugovanjima, a nađete li se u tom društvu, možete od iduće godine pisati propalo ako planirate dobiti vozačku dozvolu ili produljiti staru, registrirati automobil ili produljiti registraciju. Dobra vijest je da vozačima koje policija uhvati u prekršaju i dalje vrijedi smanjenje kazne za 50 posto ako je odmah plate, a taj će popust vrijediti još dulje: tri dana ili 72 sata od počinjenog prekršaja.





5. Poreznici će znati za svaku vašu lipu

Dogodine će svi isplatitelji za sve isplate građanima morati podnositi jedan jedinstveni obrazac umjesto sadašnjih šest. Moraju ga elektronički podnijeti za oporezive i neoporezive primitke građana: od plaća, mirovina do honorara, stipendija, božićnica, dnevnica za službena putovanja, dohotke od kapitala, imovinskih prava, osiguranja, socijalne naknade, darove za djecu...

Tako će poreznici znati za svaku legalno isplaćenu lipu, koliki su prihodi građana i koliki porezni teret nose. Podaci će biti dostupni svim javnopravnim tijelima i sudovima preko OIB-sustava. Naravno, sva će ta tijela biti dužna poreznicima dostavljati podatke iz državnih matica, evidencija i registara.

Centri za socijalnu skrb moći će mnogo lakše do podatka o obiteljskim prihodima osobe koja traži naknadu ili dječji doplatak, učinkovitije će češljati postojeće korisnike socijalnih pomoći, sudovi će imati kvalitetne podatke o nečijem prihodu, poreznici će moći lakše doznati koliko je netko ukupno uprihodio novca iz raznih izvora i koliko je poreza platio, te koliko ima automobila, jahti ili nekretnina te izračunati ima li netko imovinu nerazmjernu prihodima koje ostvaruje...

Prikupljeni podaci poslužit će kao dobar temelj za neke buduće eventualne porezne promjene i reforme, a bit će moguće da ubuduće nitko ne mora pisati prijavu poreznicima nego će je poreznici sami sastavljati građanima slati rješenja s iznosima poreznog duga ili povrata.

6. Nema prodaje stana bez certifikata

Prodate li svoj stan veći od 50 kvadrata bez energetskog certifikata i to još to oglasite zaradit ćete dogodine kaznu od rasponu od 5000 do 10.000 kuna, a ako vam je dogorjelo do prstiju i morate prodati stan jer su vas pritisnuli dugovi, računajte da energetski certifikat za stan u zgradi iznosi maksimalnih 2700 kuna.

Oglašavanje s energetskim razredom i posjedovanje tog certifikata za stan koji se prodaje bilo je i dosada obavezno, no od prvog će se siječnja sankcionirati oglašavanje bez navedenog energetskog razreda. Po nekim je procjenama oko 95 posto oglašenih nekretnina bez energetskog razreda ili oko 80.000 stanova.

7. Svaki dan nova cijena goriva

Cijene goriva dogodine će slobodno formirati na tržištu. I to znači da postajemo dio europskog tržišta i da svaki dan može biti nova cijena na crpkama. Doduše, ni ovako zaštićeni pravilnikom s najvišom propisanom cijenom goriva, nismo prolazili jeftinije. Prije dan,dva maloprodajna cijena litre eura 95 u Hrvatskoj je bila 10,26 kuna ili 1,344 eura.

Prosječna cijena u EU-u je iznosila 1,459 eura, a devet zemalja imalo je nižu cijenu tog goriva od Hrvatske. Jeftinije gorivo prodavalo se u Luksemburgu, Bugarskoj, Estoniji, Poljskoj, Cipru, Češkoj, Litvi, Mađarskoj i Rumunjskoj, a u toj je zemlju Euro 95 bilo najjeftiniji – 1,25 eura. Talijani su plaćali najskuplje gorivo – 1,76 eura po litri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 20:35