VRHOVNI SUD

Prisegnuli novi članovi Državnog sudbenog vijeća Arsen Bauk i Dražen Bošnjaković

Tijelo ima 11 članova, a čine ga sedam sudaca, dva sveučilišna profesora pravnih znanosti i dva saborska zastupnika
Đuro Sessa
 Ranko Suvar/Cropix

Novi članovi Državnog sudbenog vijeća (DSV) iz reda saborskih zastupnika, Arsen Bauk i Dražen Bošnjaković prisegnuli su u četvrtak pred predsjednikom Vrhovnog suda Republike Hrvatske Đurom Sessom.

U kraćem govoru koji je prethodio prisezi Sessa je naglasio da je Ustavom Državno sudbeno vijeće definirano kao samostalno i neovisno tijelo koje osigurava samostalnost i neovisnost sudbene vlasti, priopćio je Vrhovni sud.

Stoga, a obzirom na činjenicu da su oba nova člana, prepoznati i poznati u javnosti i za saborskom govornicom, kao osobe koje razložno, strpljivo i argumentirano brane svoje stavove i promiču ih uz demokratske uzuse, izrazio je nadu da će novoizabrani članovi te svoje prednosti i vrline koristiti, ne samo u radu DSV-a već da će na potpun i realan način prikazivati stanje u sudstvu i tako braniti njegovu samostalnost i neovisnost, ističu u priopćenju.

DSV samostalno odlučuje o imenovanju, napredovanju, premještaju, razrješenju i stegovnoj odgovornosti sudaca i predsjednika sudova, osim predsjednika Vrhovnog suda.

Tijelo ima jedanaest članova, a čine ga sedam sudaca, dva sveučilišna profesora pravnih znanosti i dva saborska zastupnika, od kojih jedan iz redova oporbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. prosinac 2022 16:29