STAV HSLS-a

Pritisak koalicijskih partnera: ‘Hrvatskoj je potrebna stabilnost, ali i osvježenje u Vladi. To je nužan korak...‘

"Vlada je tu da rješava probleme i u ovoj situaciji vidimo to kao nužno potreban korak za uspješnu drugu polovinu mandata"

Dario Hrebak

 Damjan Tadic/Cropix

Iako iz Vlade i vladajuće stranke službeno nema nikakvih informacija o skoroj (i široj) rekonstrukciji Vlade, naši izvori iz HDZ-a i stranaka vladajuće koalicije tvrde kako je to gotovo sigurna stvar i da će se rekonstrukcija Vlade dogoditi oko 1. svibnja. Rekonstrukciju Vlade zagovaraju i HDZ-ovi partneri - Reformisti i HSLS.

- Ovaj vikend u Samoboru su održane Strateške konzultacije HSLS-a na kojima se okupilo vodstvo i Središnje vijeće HSLS-a, gradonačelnici i načelnici te predstavnici HSLS-a u Vladi. Vezano uz aktualnu političku situaciju, stav je HSLS-a da je Hrvatskoj u ovom trenutku potrebna stabilnost, u jeku globalnih kretanja, nesigurnosti, rata, pandemije, izbjegličke krize i posljedica koje proizlaze iz toga poput inflatornih pritisaka, problema s lancima opskrbe i promjenama u energetskim politikama i odnosima. U danim okolnostima, ova Vlada ima našu podršku, kako za zadržavanje stabilnosti države, tako i za ciljane i nužne prilagodbe da bi se izašlo iz situacije koja utječe na sve nas. Kao konstruktivni dio vladajuće većine, HSLS vidi nužnost osvježenja u Vladi upravo kako bi se usredotočili na rješavanje ključnih problema s ciljem osiguranja stabilnosti gospodarstva i društva u cjelini te ostvarivanja strateških ciljeva RH - ulaska u eurozonu i Schengenski prostor. Vlada je tu da rješava probleme i u ovoj situaciji vidimo to kao nužno potreban korak za uspješnu drugu polovinu mandata - stoji u priopćenju HSLS-a kojeg potpisuje predsjednik stranke Dario Hrebak.

Iz Vlade, prema tvrdnjama izvora Jutarnjeg lista, neće otići samo istragama opterećeni članoivi Vlade (ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović i potpredsjednik Vlade Boris Milošević), nego bi u paketu mogle otići i ministrice Nataša Tramišak (regionalni razvoj i fondovi EU) i Marija Vučković (poljoprivreda), a spominju se i imena ministara zdravstva Vilija Beroša, gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića, pa čak i ministra obrane Marija Banožića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:11