TAJNIK PGS-a FRANJO BUTORAC

PRITISAK NA VOJKA OBERSNELA DA PREDA OSTAVKU NAZVAN 'POLITIČKIM MOBINGOM' 'Ako netko misli da ima većinu u Vijeću, neka izazove njegovo raspuštanje'

 Matija Djanješić / CROPIX

Politički tajnik Primorsko-goranskog saveza Franjo Butorac, reagirajući na posljednje događaje u riječkome Gradskom vijeću, pritisak dijela vijećnika na gradonačelnika Vojka Obersnela da preda ostavku, nazvao je u srijedu na konferenciji za novinare u Rijeci "političkim mobingom nad drugim vijećnicima i građanima".

Ocijenio je da se uloga predstavničkog tijela "ne ostvaruje opstrukcijama niti neprihvatljivim pritiskom na gradonačelnika da daje ostavku ili da se Gradsko vijeće samo raspusti".

Butorac je rekao da su gradski vijećnici i drugi članovi predstavničkih tijela odgovorni biračima koji su ih izabrali te da trebaju davati inicijative, politički se boriti za svoje ideje i stajališta, a ako nešto smatraju neprihvatljivim, to kazniti glasovanjem protiv. Pritisak dijela vijećnika na gradonačelnika Vojka Obersnela da preda ostavku nazvao je "političkim mobingom nad drugim vijećnicima i građanima".

"Dolazimo u situaciju kad je moguće paraliziranje rada Gradskog vijeća, a to znači da se ne mogu obavljati redoviti poslovi gradske uprave u segmentu koji ovisi o odlukama Vijeća", dodao je.

"Ako netko misli da ima većinu u Vijeću, neka izazove njegovo raspuštanje odbijanjem prihvaćanja prijedloga gradskog proračuna na sljedećoj sjednici", istaknuo je.

PGS-ova vijećnica Ana Trošelj ocijenila je da dio vijećnika "ne prestaje raditi cirkus bez obzira na to koja je točka dnevnog reda" pa se tako o davanju suglasnosti Gradskog vijeća o održavanju izbora za vijeća mjesnih odbora u Rijeci, što je zakonska obaveza Gradskog vijeća, raspravljalo o mnogim drugim temama više od četiri sata. "Takvo ponašanje postaje degutantno, stalno se zlostavlja druge vijećnike i građane, a u tome prednjače HDZ, Akcija mladih, Živi zid i neki nezavisni vijećnici", rekla je.

Počasni predsjednik PGS-a i zamjenik gradonačelnika Nikola Ivaniš ustvrdio je da izvršna vlast u gradu apsolutno funkcionira i obavlja sve ono što joj nalaže zakon, osim onih stavki za koje je potrebno odobrenje Gradskog vijeća, a ne mogu se provesti zbog opstrukcije.

U Gradskom vijeću, koje ima 37 vijećnika, nema stabilne većine. Njih 18 su članovi SDP-a u koaliciji s PGS-om, IDS-om, Laburistima, SDSS-om, HSU-om te HNS-om, koji ih podupire. Drugi dio sadašnjeg saziva Gradskog vijeća čine vijećnici HDZ-a, Akcije mladih, Živog zida, Liste za Rijeku, Mosta nezavisnih lista, Nezavisne liste Bura i nezavisni vijećnik Marinko Koljanin. Dvije posljednje sjednice su prekinute zbog nedostatka kvoruma koji je izazvao izlazak vijećnika stranaka izvan SDP-ove koalicije i HNS-a te nezavisnih vijećnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 16:36